Career Days 2018

Kako napisati dobar CV

 

Career Days

U toku je kampanja ,,Ostavi CV” koja ti nudi mogućnost da tvoj CV bude dostupan mnogim uspešnim kompanijama u naredne 3 godine. Poslodavac u proseku svaki CV pregleda svega par sekundi. Zato mi imamo par preporuka koje ti mogu pomoći da se izdvojiš u moru CV-a.

Par osnovnih stvari koje svaki CV treba da sadrži:

 1. Lični podaci i kontakt
 2. Radno iskustvo
 3. Obrazovanje
 4. Veštine
 5. Hobiji
 6. Slika

 

 1. Lični podaci treba da sadrže:

Ime i prezime, adresu, broj telefona, email adresa, datum rođenja.

 1. Radno iskustvo:

Obavestite ih koji je to posao koji ste obavljali, kod kog poslodavca, kao i naziv pozicije. Ako nemaš radno iskustvo-dobrodošla je i neformalno obrazovanje poput volontiranja, obuka, seminara, kurseva…

 1. Obrazovanje

Što se tiče formalnog obrazovanja, navedi ga hronološkim redosledom, odnosno onako kako si ga sticao s vremenom. Spomeni nazive obrazovnih ustanova, smer koji si pohađao, vremenski period trajanja i stečenu diplomu.

 1. Veštine

U veštine podrazumevamo rad na računaru, kao i jezike.

 1. Hobiji

Hobiji treba da budu veoma sažeti i da daju notu posebnosti, odnosno šta je to što vas izdvaja. Takođe pokazuje da li kvalitetno provodite svoje vreme i šta je to što vas pokreće

 1. Slika

Slika nije obavezan deo CV-a, ali ga upotpunjuje. Ako se odlučite da je ubacite, slika mora da bude što profesionalnija.

Pored osnovnih karakteristika, ima još par stvari na koje treba obratiti pažnju.CV

*Uvek budi iskren! Jednog dana ćeš imati priliku da pokažeš ono što stvarno umeš

*Gramatičke greške su nedopustive. Bolje prvo proveri kako se, nešto oko čega si u nedoumici, piše. Takođe, profesionalnije izgleda CV kada se koriste slova sa takozvanim ‘kvržicama’ (š,đ,dž,ž,č,ć)

*CV ne sme da bude predugačak. Kao što smo već spomenuli, poslodavac ne pregleda detaljno CV-eve, tako da se moraš istaći u kratkom vremenskom periodu. To ćeš da uradiš ako ga uredno organizuješ i imaš kratke i koncizne rečenice

*Kada šalješ CV, on mora biti u PDF formatu koji onemogućava dalju promenu teksta

*Dizajn CV-a igra isto važnu ulogu,ostavlja prvi utisak. Ne treba biti previše komplikovan, kako bi najvažnije karakteristike mogle da se uoče prvim bacenjem pogleda na CV

*Kompanije će te posmatrati kao ozbiljnog kandidata ako imaš LinkedIn profil, koji predstavlja poslovnu društvenu mrežu.

Nadam se da smo ti ovim savetima olakšali pisanje CV-a, sad si ti na potezu. Napravi izvanredan CV i ostavi ga u našoj bazi: Ostavi CV!