Career Days 2019

Neuspeh je predah za buduću pobedu

Neuspeh je predah za buduću pobedu

Život svakog od nas satkan je od mnogobrojnih uspona i padova. Međutim iako mnogi od nas toga nisu svesni, vrednost neuspeha je nesporna. Zapitajte se: Da li vam je  neuspeh omogućio napredak, odnosno kreativnost u rešavanju nekog problema? Da li vas je neuspeh učinio jačim i omogućio vam da spoznate svoje talente i prednosti?

U životu često stavljamo naglasak na ono što nismo dobro učinili,  i tako dozvoljavamo da nas obuzme negativna energija. To je zato što smo se usresredili na ono što je krenulo po zlu, a ne na rešenje problema. Kao što kaže čuveni Tony Robbins: ,,Ne postoji neuspeh, postoji samo rezultat“. Neuspeh je samo presuda koju kao etiketu zalepimo na neki događaj. Prava istina je da smo nešto uradili na određeni način i ostvarili neki rezultat. Ako želimo drugačiji rezultat, znamo da to moramo uraditi na drugačiji način.

Ako pažljivo razmislimo, uvidećemo da je neuspeh odličan učitelj. Nažalost, niko od nas nije dobio uputstvo kako da najbezbolnije korača kroz svoj život, tako da svi mi učimo po sistemu pokušaja i grešaka. Baš zato, ljudi koji su najuspešniji, uče iz svojih grešaka i neuspeha. Od neuspeha ne treba bežati, već ga treba detaljno razmotriti i uvideti sve njegove skrivene aspekte. Ako pogledamo malo dete, videćemo da ono bezbroj puta padne, da bi naučilo da balansira i hoda, ali svaki put sa više znanja i iskustva, dok apsolutno ne ovlada time.

Neuspeh je progres, jer te navodi da pokušaš da rešiš problem drugačijom metodom, što će dovesti do uspeha. To je potvrda da si pokušao, da si u pokretu, da si izašao iz svoje zone komfora i da si učinio novi podvig.

Neuspeh je predah za buduću pobedu

Kada do neuspeha dođe, važno je da sebi postavimo sledeća 4 pitanja:

 1. O čemu sam razmišljao, šta sam radio i osećao kad se to dogodilo?
  Ukoliko ne uvidite na koji ste način doprineli da do problema dođe , nećete moći da sagledate celu situaciju i da pronađete ispravno rešenje za rešavanje istog.
 2. Kada bih mogao da sve uradim ponovo, šta bih učinio bolje ili drugačije?
  Osmislite strategiju koju ćete primeniti, ako se nađete u sličnoj situaciji.
 3. Osećam li krivicu ili sram zbog greške?
  Odmah se morate osloboditi ovog osećanja, jer će vas ono sputati da se fokusirate na rešenje.
 4. Šta sam novo naučio iz ovog iskustva?
  Ne zaboravite nikada da svi mi kontinuirano učimo iz svog iskustva, na svojim greškama i svojim neuspesima.

Kada jednom postavite cilj, morate biti sigurni da je sve što se dešava  samo jedan korak bliže njemu. Ovo najbolje oslikavaju reči Florence Scovel Shinn: ,,Svako veliko delo, svako veliko dostignuće, realizovano je pridržavajući se vizije i često pre samog dostignuća dolazi do neuspeha i obeshrabrenja“. Zato nikada nemojte izgubiti iz vida da je neuspeh samo predah za buduću pobedu, samo jedan od stepenika na putu ka uspehu!

Znamo da je put uspeha krivudav, isprepletan mnogim barijerama, ali nikada do krajnjeg cilja nećeš stići ako ne napraviš svoj prvi korak ka njemu! Neka tvoj prvi korak bude prijava za našu radionicu, koja će se održati 21. maja u Visokoj školi modernog biznisa!

Imaćeš prliku da čuješ mnogo toga korisnog na ovu temu, da se zabaviš i upoznaš još puno mladih ljudi!

Prijavi se za radionice!

Neuspeh je predah za buduću pobedu