back to top
Lifestyle5 činjenica o skoliozi koje svaki roditelj mora da zna

5 činjenica o skoliozi koje svaki roditelj mora da zna

Skolioza i drugi oblici deformiteta kičmenog stuba sve su češće pojave i kod najmlađih pacijenata, koliko zbog genetskih predispozicija, onda još više zbog savremenog načina života koji na neki način podrazumeva neaktivnost uz dugo i nepravilno sedenje uz računare.

Zbog toga je uloga roditelja i po ovom pitanju od izuzetne važnosti jer se uz njihovu opreznost i odgovornost prema zdravlju svoje dece problem skolioze može uspešno rešiti u saradnji sa stručnim i specijalizovanim lekarima.

Svako zakrivljenje kičme koje prevazilazi ugao od 10 stepeni smatra se skoliozom.

Američke zdravstvene institucije su objavile studije po kojima procenjuju da se svake godine pojavi oko 3 miliona novih slučajeva obolelih od skolioze, a od ove neverovatne i zabrinjavajuće brojke najveći procenat čine deca u ranom tinejdžerskom uzrastu.

Na sajtu Evropske unije stoji podatak da u njenim okvirima oko 12 miliona ljudi ima neki oblik skolioze, a da ovaj deformitet pogađa oko 3 odsto ukupne svetske populacije.

Svi ovi šturi podaci zapravo služe da nas upoznaju sa problemom koji je sveprisutan.

Kriva kičma nije nešto što treba da preplaši roditelje, jer ukoliko se u ranoj fazi preduzmu određeni koraci problem je rešiv i deca će nakon neophodnih tretmana moći normalno da nastave sa svojim razvitkom.

Kako bi umirili roditelje koji strahuju za zdravlje svoje dece i njihovu kičmu, izdvojili smo 5 činjenica koje moraju znati o skoliozi i kako se sa njom izboriti.

Ključ je u ranoj dijagnostici

Redovne provere kičme deteta i sistematski pregledi umnogome će pomoći da se izbegnu bilo kakve komplikacije po zdravlje Vašeg deteta. Čak i ukoliko se pojavi sumnja na pojavu skolioze, pa i ako se ta sumnja potvrdi kod specijaliste, možete biti zadovoljni jer će odgovarajućim tretmanima napredovanje deformiteta biti zaustavljeno.

Dijagnostika skolioze veoma je važna u periodu pre nego što dete počne sa naglim rastom jer dobrim planom lečenja, tretiranja i vežbanja zakrivljenje kičme može biti uspešno sanirano.

Zbog toga je uloga roditelja presudna, jer prvi znaci skolioze uključuju pojavu neravnih ramena, koje je potpuno bezbolno stanje, a koje roditelj uz dodatnu pažnju može primetiti i pre lekara koji obično u školi obavlja sistematski pregled dece.

Problem je što deca između 10. i 12. godine više nisu bebe, već deca koja ulaze u pubertet i samim tim traže svoju dozu privatnosti.

Kupanja i intimne higijenske stvari već polako obavljaju sami, pa ih majke i očevi više neće gledati nage, kada je najlakše uočiti određene promene na telu deteta.

Upravo je taj period između 10. i 12. godine ključan, jer se prema svim statistikama tada javlja najčešći oblik skolioze, idiopatska skolioza.

Za većinu slučajeva skolioze ne postoji jasan uzrok

Roditelji su često skloni samoosuđivanju, ali skolioza se često ne može izbeći čak i pored maksimalne roditeljske brige i pažnje.

Česta su pitanja da li školski rančevi ili loše držanje samo po sebi može izazvati skoliozu, međutim to nije slučaj. Naravno da su teški rančevi, loše držanje i dugo sedenje uz računar vrlo loše stvari koje možemo raditi za zdravlje svoje kičme, ali skolioza neretko ne poznaje jasan uzrok nastanka.

Zbog toga je teško reći šta roditelj može učiniti da kod deteta ne dođe do skolioze ili nekog drugog kičmenog deformiteta, a uvek se savetuje neka sportska aktivnost, a naročito plivanje koje neverovatno pogoduje pravilnom razvitku kičmenog stuba i celokupnog kičmenog sistema.

Skolioza je uglavnom nasledna

Kada se govori o naslednim faktorima koji utiču na skoliozu, roditelji se često začude, ubeđeni da niko u njihovoj familiji nije imao tu vrstu problema.

Nažalost, ranijih godina mnoge bolesti i deformiteti, pa i skolioza prolazile su neprimećeno od šireg društva pa i porodice, a u današnje vreme se mnogo više govori o zdravstvenim problemima, načinima izlečenja i vrstama terapija.

Zbog toga je mnogo slučajeva skolioze i u porodičnim stablima prošlo “ispod radara”, tako da su ta predubeđenja o nepostojanju skolioze u porodici često neosnovana.

Takođe, postoje situacije i kada se dete zaista kao pionir u svom porodičnom stablu suočava sa skoliozom, ali ipak je mnogo veća verovatnoća da je reč o nekom naslednom faktoru.

Ne zahtevaju sva skoliozna stanja ozbiljnije lečenje

Prema postojećim statistikama, mali procenat dece sa skoliozom zapravo zahteva ozbiljnije lečenje. Realnost je zapravo prilično drugačija. U samo 30 procenata skolioza zahteva neki oblik steznika ili proteze, dok tek oko 10 odsto pacijenata zahteva hiruršku intervenciju.

Zbog toga se vraćamo na početak jer je rana dijagnostika ključ svih problema. Kada se skolioza otkrije u početnoj fazi to je stanje koje je vrlo lako moguće sanirati bez ozbiljnijih rizika po zdravlje.

Čak i ukoliko dete mora da nosi neki vid potpore za leđa, to ga ni u kom slučaju neće sprečiti da normalno obavlja svoje svakodnevne aktivnosti.

Operacija samo u izuzetnim slučajevima

Iako su retka, operativna rešenja imaju odličan procenat uspešnosti.

Veoma je važno da lekari predstave roditeljima pravo stanje stvari, sve prednosti i mane operativnog zahvata, kao i činjenicu da je mnogo bolje, ukoliko je neophodna, operaciju izvesti ranije nego kasnije.

Ukoliko se izvede na vreme, operacija po logici stvari mora biti jednostavnija i u većoj meri uspešna od zakasnele operacije.

Takođe, odlično opšte zdravstveno stanje deteta je preduslov za bilo kakvu operaciju, a u postoperativnom postupku veoma je važno da dete ima odgovarajuću negu i nepodeljenu roditeljsku podršku.

Oporavak nakon operacije uglavnom traje između jednog i dva meseca, a tokom tog perioda osim roditeljske podrške neophodno je izboriti se i za razumevanje nastavnika i školskih drugova.

Sa vežbama dete može da počne u periodu od 3 meseca nakon operacije, dok se potpuni oporavak očekuje nakon 6 meseci od operacije navodi se između ostalog u istraživanju Bolnice za specijalnu hirurgiju.

Zbog svega navedenog, zaključak je i više nego jasan. Učestvujte u sazrevanju i procesu rasta Vašeg deteta jer ste vi osnovni faktor koji će prvi prepoznati skoliozu ili neka druga stanja i promene kod deteta. 

I ne dozvolite da Vas izjeda strah i nespokoj. Skolioza je problem koji se rešava. Ono što je važno zapamtiti glasi – rana dijagnostika je ključ.

Preporuka

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP