back to top
Lifestyle18 sedmica trudnoće

18 sedmica trudnoće

Koliko je velika moja beba sa 18 sedmica?

Dugačka 5½ inča od krune do zadnjice i težina od 5 do 6½  – otprilike veličine onih pilećih prsa bez kostiju koje pripremate za večeru, možda sekundu morbidan poredak – Vaša beba može biti sada dovoljno velika ili bilo kada u sljedećih nekoliko sedmica da osjetite pomjeranje , kotrljanje, udaranje nogama i udaranje u maternici.

18 sedmica trudnoće
18 sedmica trudnoće

Najznačajnija dva pitanja po meni su šta moja beba radi i šta se dešava sa mojim tijelom?

Odgovor na prvo pitanje- 18 sedmica trudnoće  -šta se dešava sa mojom bebom ?

Beba zijeva

A sada vještina sedmice: Umjetnost zijevanja je vještina koju je svladala Vaša beba, zajedno sa štucanjem, što ćete i vi uskoro osjetiti!

Zapravo, ovog biste mjeseca na ultrazvuku mogli ugledati to ljupko zijevanje i sve ostale pokrete fetusa.

Bebin živčani sistem se razvija sada jako brzo

Nešto što nećete vidjeti na ultrazvuku – ali naučit ćete da je u ispravnom stanju – je živčani sistem Vaše bebe, u jako brzom sazrijevanju u ovoj sedmici trudnoće.

Mreža živaca, sada prekrivena tvari zvanom mijelin koja pomaže ubrzati poruke od živčane stanice do živčane stanice, stvara sve složenije i složenije veze.

A oni u mozgu dalje se razvijaju u one koji služe za čula dodira, okusa, mirisa, vida i sluha.

Kad smo već kod sluha, bebin postaje sve akutniji i beba Vas konačno može potpuno čuti ovu sedmicu, čineći Vaše dijete svjesnijim zvukova koji dolaze iz Vašeg tijela. Što znači da bi oboje mogli slušati jedni druge kako štucate!

Sljedeće, meni bitno pitanje, to jest, odgovor na pitanje: „Šta se dešava sa mojim tijelom?“

Vaš stomak poprilično brzo raste.

Je li to curica? Dječak?

Šta kažete na veliko voće ili povrće? Sa 18 sedmica trudnoće Vaša beba ima otprilike dužinu krastavca, a Vaša maternica otprilike veličine batata – vidite kako prolazite kroz odjel za proizvodnju? Može se osjetiti oko 1½ inča ispod pupka – pa osjetite.

18 sedmica trudnoće
18 sedmica trudnoće

Vaš trbuh u trudnoći od 18 sedmica

Kad ste trudni 18 sedmica, vjerojatno ćete izgledati „vidno“ trudni jer Vaša beba i maternica brzo rastu. Ali zapamtite da je svaka žena različita kao i svaka trudnoća, pa čak i ovako daleko, neke još uvijek imaju male izbočine, dok su druge dosta iskakale, mislim na trbuh naravno.

Sve bebe u 18. sedmici trudnoće su u redu i normalne te mogu varirati ovisno o tome koliko Vi i beba dobivate na težini, Vašoj visini i tjelesnoj građi te je li ovo Vaša prva trudnoća ili ne.

Smanjenje žgaravice

Zaboravite burrito s dodatkom – ponekad će Vam čak i zalogaj tosta zapaliti crijeva ovih dana. To je problem sa žgaravicom-prečest simptom koji može trajati čak i tokom cijele trudnoće. Jedan gram prevencije mogao bi biti vrijedan.

Za početak, jedite polako i temeljito žvačite. Pokušajte ne jesti ručak u „trku“ ili pojesti večeru stojeći, te jesti manje obroke i grickalice umjesto kaloričnih bombi.

Ne činite nagle pokrete

Tijekom trudnoće, progesteron povećava protok krvi do vaše bebe, što rezultira nižim krvnim tlakom i smanjenim dotokom krvi u vaš mozak – dajući vam taj slabašan osjećaj.

Kako biste spriječili vrtoglavicu, uvijek polako ustanite iz sjedećeg ili ležećeg položaja.

Sada je sjajno vrijeme u Vašoj trudnoći za razgovor s potencijalnim pedijatrima. Uostalom, postoji velika vjerovatnoća da će doktor prvi put vidjeti Vaše dijete u roku od 24 sata od rođenja Vašeg mališana.

Zato postavite mnogo pitanja prije nego što odaberete i proširite teme poput dostupnosti termina, veza, cjepiva i obrezivanja.

Savjet za ovu sedmicu, pored laganog ustajanja i pripreme za pedijatra je svakako i vrijeme za opuštanje?

Nažalost, ne mislimo na “opuštanje”. Tokom drugog tromjesečja Vaše tijelo oslobađa relaksin, hormon koji (kako naziv implicira) olabavi ligamente koji drže Vaše kosti zajedno. Rezultat: bolna zdjelica i bokovi – a možda i veća stopala!

Možda sada proklinjete ovaj hormon trudnoće, ali kad pokušavate djetetu istisnuti veliku glavu, zahvalit ćete se relaxinu što je obavio svoj posao.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP