back to top
Biznis savjetiDa li vam je zaista potreban agent za nekretnine ?

Da li vam je zaista potreban agent za nekretnine ?

Prodaja ili kupovina nekretnine je ozbiljan poduhvat i velika životna promjena.

Bez obzira na to da li kupujete stan, kuću ili lokal ili ih iznajmljujete, sve što se tiče nekretnina ne treba da prepustite slučaju.

Prije svega, neophodno je da se detaljno informišete o zakonskim i imovinskim obavezama i da provjerite da li posjedujete svu neophodnu dokumentaciju. Zatim se upoznajte sa zakonskim obavezama kupca.

Treba da znate koja su njegova prava, a koja vaša; kako počinje i kako se završava kupoprodaja nekretnine; da li imate neke obaveza nakon prodaje.
Naravno, ne zaboravite da pre svega ovoga odredite adekvatnu cijenu svoje nekretnine. Trudite se da ne idete iz krajnosti u u krajnost. Jer ako je precijenite, nećete moći da je prodate. Ali ako odredite isuviše nisku cijenu, bit ćete na gubitku kada saznate da ste mogli da je prodate za veći iznos.

Kako bi bilo da ipak razmislite o angažovanju agenta za nekretnine?

Čitava karijera agenata za nekretnine vrti se oko procjene, kupovine i prodaje nekretnina, bilo da se radi o stanovima, kućama ili poslovnom prostorima. Polagali su posebne ispite i pohađali obuke i kurseve kako bi se bavili ovim poslom.

nekretnine
Da li Vam je zaista potreban agent za nekretnine


S obzirom na to da raspolažu najnovijim i najvažnijim informacijama i da im je prodaja nekretnina profesija, budite sigurni u to da su najbolja opcija kada planirate da kupite, prodate ili da iznajmite nekretninu.


Kada imate iskusnog agenta za nekretnine, već ste riješili pola posla, jer će se on pobrinuti za sve oko čega se vi bunite i za ono što vam stvara glavobolju i probleme.

Odredite najbolju prodajnu cijenu svoje nekretnine

Svaki vlasnik nekretnine želi dvije stvari – najbržu prodaju i najbolju cijenu. Ali kako je pronaći zlatnu sredinu između ovih zahtjeva i napraviti prihvatljivu opciju? Kada pretražujete cijene iznajmljivanja i prodaje nekretnina naići ćete na veliki raspon i različite uslove. Sve zavisi od mnogo faktora i od trenutnog stanja na tržištu. Zato razmislite, da li je pametno da sami na osnovu neprovjerenih kriterijuma određujete cijenu svoje nekretnine?
Kada angažujete agenta za nekretnine reći će vam realno stanje stvari i koju početnu cijenu možete da stavite za prodaju stana ili kuće. Kasnije ćete vidjeti kako se stvari odvijaju pa ćete ponudu korigovati u zavisnosti od situacije i u dogovoru s agentom.

Potrebna vam je baza kupaca

Agenti za nekretnine imaju upravo to – bazu kupaca među kojima je i idealan budući vlasnik vaše nekretnine.
Veoma je teško danas samostalno pronaći pouzdane kupce, a pritom zadržati prihvatljivu cijenu nekretnine. Agenti obično imaju spisak kupaca i detalje o njihovim zahtjevima. Dešava se da ljudi prodaju kuću ili stan čak i pre nego što je objave u oglasima. Ako već postoje zahtjevi i uslovi za kupovinu nekog stana ili kuće, oglašavanje često nije ni potrebno. Dovoljno je samo da se povežu prodavac i kupac i da se kupoprodaja uspješno realizuje.

Postignite najbolju moguću cijenu

S obzirom na to da zarada vašeg agenta zavisi od visine cijene po kojoj prodajete nekretninu, budite sigurni u to da će se on izboriti za najbolju moguću opciju. Zato je najbolje da pregovaranje o cijeni prepustite stručnjacima iz agencije koju ste izabrali kao zastupnika prodaje. On će vam saopštiti i realno stanje prodaje nekretnina u vašem kraju, da li bi trebalo da spustite cijenu s obzirom na tržišne uslove ili možete da sačekate kupca koji će platiti onoliko koliko tražite. Naravno, sve ovo ima veze i s vašim vremenom, odnosno da li želite da hitno završite prodaju ili ste u mogućnosti da strpljivo čekate prave kupce.

Agent za nekretnine pomoći će vam u pravnim poslovima

Ono što vam zadaje glavobolju kada radite samostalno, s pravim agentom biće zadovoljstvo. Dovoljno su informisani i iskusni da znaju šta vam tačno treba prilikom prodaje nekretnine i šta će vam biti potrebno kasnije. Agent za prodaju nekretnina bavit će se svim pravnim i papirološkim poslovima. Proverit će svu dokumentaciju i na vrijeme ispraviti sve što treba.

Nadamo se da su ovo bili dovoljno dobri razlozi da povjerenje prilikom prodaje ili kupovine bilo koje vrste nekretnine poklonite agenciji koja će za vas angažovati adekvatnog agenta i na taj način vam olakšati ostvarenje planova.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP