back to top
Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: Dječiji vrtić “Mali princ” mjesto zajedničkog odrastanja i...

YEP inkubator poslovnih ideja: Dječiji vrtić “Mali princ” mjesto zajedničkog odrastanja i drugarstva

U Ugljeviku, opštini koja je do nedavno imala samo jedan vrtić, postoji jedno čarobno mjesto gdje djeca uče kako da budu i postanu veliki i dobri ljudi. Riječ je o privatnom vrtiću “Mali princ” kojeg je osnovala direktorica, vaspitačica i preduzetnica Danijela Ninić. Vrtić trenutno pohađa oko 50 djece, uzrasta od 1 do 7 godina. U okviru svoje djelatnosti, “Mali princ” pruža usluge cjelodnevnog, poludnevnog i tročasovnog boravka za djecu, a prepoznatljiv je po tome što se zalaže za način rada po Montesori principima, njegujući dječiju igru, radoznalost i individualnost.

yep inkubator poslovnih ideja: dječiji vrtić “mali princ” mjesto zajedničkog odrastanja i drugarstva

Preduzetnica Danijela Ninić je i sama majka troje djece, a prema njenim riječima oduvijek se interesovala za odgoj djece, za kreiranje sadržaja za najmlađe i slično. Iz tog razloga je upisala i završila pedagoški fakultet na odsjeku za predškolsko vaspitanje, te nakon toga specijalističke studije u Šapcu. Dugo vremena je pokušavala da se zaposli u struci, te se prijavila na skoro 50 različitih konkursa u oblasti pedagoške struke i svaki put je bila odbijena. Mislila je da neće biti toliko teško doći do posla, no ipak je realnost bila drugačija. Odlučna da ne čeka već da djeluje, ova hrabra žena iz Bijeljine je odlučila da 2015. godine otvori igraonicu/rođendaonicu u drugom gradu, u Ugljeviku. U igraonici je organizovala i razne kreativne radionice koje su naišle na veoma pozitivne ocjene i svaki sljedeći put sve više roditelja je prijavljivalo svoju djecu. Vodeći uspješno igraonicu skoro 4 godine, i uvidjevši potrebu za još jednim vrtićem u gradu, Danijela se odlučila da ode korak dalje i osnuje predškolsku ustanovu. Osnovna ideja i cilj vaspitanja u vrtiću “Mali princ” jeste da djeca što više uče kroz konkretne stvari, da kroz razne aktivnosti spoznaju svijet, uče se pravim vrijednostima poput iskrenosti, drugarstva, zajedništva, humanosti, odanosti… Također, u okviru programa se svi trude da se djeca što više koriste različitim igračkama i materijalima, kako bi pravilno razvijala kako psihičke tako i motoričke i fizičke vještine.

Posebnost ovog vrtića se ogleda i u različitim aktivnostima koje se organizuju i provode. Preduzetnica Danijela Ninić posebno ističe kampanju “Rijetki ili ne, važni smo zar ne?” u kojoj su kroz edukativne aktivnosti željeli da podignu svijest kod građana o rijetkim bolestima djece i značaju kvalitetnog rada sa djecom koja ih imaju. I to je jedan od segmenata na koje su posebno ponosni u vrtiću. Puno aktivnosti je realizovano i u planu, a vrijedi pomenuti još i Vaskršnji vašar, koji se održao prvi put ove godine sa ciljem da postane tradicionalna aktivnost vrtića “Mali princ”. U okviru ove aktivnosti djeca su izražavala svoju kreativnost kroz izradu raznih čestitki i dekoracija povodom praznika Vaskrsa, te kroz “prodaju” istih osiguraju sredstva za dodatne kreativne i humanitarne aktivnosti u vrtiću.

Danijela ističe da je na osnovu sopstvenog iskustva naučila da dobra ideja ne dolazi sama od sebe. “Kada iscrpite i razmotrite sve mogućnosti i probate sve, prava ideja ostane na kraju” ističe ova preduzetnica. Ona je mnogo puta pokušala da se zaposli u struci i nije uspjela, tada je odlučila da sama pokrene igraonicu sa specifičnim aktivnostima i to u gradu u kojem ne živi. “Nije lako odlučiti se na takav korak, pogotovo ne kada imate troje djece i kada treba da se oslonite isključivo na sebe. Drugima bi savjetovala da dobro isplaniraju svoju ideju, da kreiraju dobar biznis plan za svoju poslovnu ideju”, navodi Danijela.

Prema njenim riječima, onima koji nisu iz ekonomske struke najviše su pomogli mentori i edukatori u okviru YEP inkubatora poslovnih ideja jer su im veoma jasno i precizno objasnili kako da učine svoju ideju ekonomski isplativom. Naime, prilikom razmišljanja o pokretanju vlastitog biznisa Danijela je saznala za priliku za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja kojeg su u 2018. godini na području opštine Ugljevik zajednički pokrenuli Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodi uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Opština Ugljevik. Zahvaljujući finansijskoj podršci Projekta zapošljavanja mladih (YEP) uspjela je da opremi vrtić i dorinese osiguranju preduslova za registraciju predškolske ustanove. Prema Danijelim riječima, pored finansijske podrške, za nju je bila bitna i mentorska podrška u izradi biznis plana, jer kako ističe „novac vam ništa ne znači ako ne umijete dobro da ga uložite na pravi način“. Zbog tog spoja finansijske i edukativne podrške Danijela smatra YEP inkubator poslovnih ideja izuzetno značajnim projektom, koji daje konkretne rezultate u razvoju i opstanku biznisa.

Ova hrabra preduzetnica u budućnosti želi da proširi program i unaprijedi usluge pogotovo za djecu sa poteškoćama u razvoju, jer, prema njenim riječima, djeci sa ovim problemima se posvećuje malo pažnje,  a stanovništvo je nedovoljno upoznato sa problemom i ne zna kako mu pristupiti. S tim u vezi, Danijela planira da organizuje edukativne radionice za odrasle, ali i da ustupi prostor vrtića kako bi roditelji djece sa poteškoćama u razvoju mogli da rade različite vježbe sa svojom djecom u prostoru koji bi bio adaptiran za tu namjenu.

Više informacija o Dječijem vrtiću Mali princ možete pronaći na:

Dječiji vrtić Mali princ FB: Dječiji
vrtić MALI PRINC Ugljevik

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada
Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i
kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP
inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u
2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja 
Investicijska fondacija
IMPAKT. 

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP