back to top
Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: Toplina tradicije iz ručno rađenih „fijakera“

YEP inkubator poslovnih ideja: Toplina tradicije iz ručno rađenih „fijakera“

U Šerićima, nadomak Zenice, nalazi se mala zanatska radionica u prizemlju porodične kuće. U ovoj radionici Haris Čelenka ručno izrađuje tradicionalnu peć, u narodu poznatiju kao fijaker, komad historije bosanskohercegovačkog življa. Fijaker ima ploču za kuhanje i pekaru za pečenje, a njegova najveća prednost u odnosu na ostale peći na drva jeste ta što vrlo brzo može da zagrije prostoriju do 100 m2. Vrijedni Haris ovu peć izrađuje po narudžbi i to od dvije vrste materijala, lima i inoxa. Dimenzije i materijal kao i pozicija pećnice zavise od samog naručioca i njegovih želja. A kada su u pitanju klijenti, njih ima iz svih balkanskih zemalja.

yep inkubator poslovnih ideja: toplina tradicije iz ručno rađenih „fijakera“yep inkubator poslovnih ideja: toplina tradicije iz ručno rađenih „fijakera“

Haris je zanat naučio od svog oca, koji je ove peći pravio samo za poznanike i iz hobija. Prije 5 godina je odlučio da sam pokuša da izradi jednu ovakvu peć prema nacrtu iz 50 i 60-ih godina na koji je naišao. Ispostavilo se da su ti nacrti bili diplomski rad limara u srednjim školama tog doba. Ubrzo je savladao zanat i počeo da izrađuje fijakere po narudžbi u slobodno vrijeme, a dugo vremena je razmišljao da se bavi isključivo ovim poslom, jer kako sam kaže, potražnja je velika. U promišljanju o pokretanju vlastitog biznisa, saznao je za YEP inkubator poslvnih ideja i odlučio da se prijavi sa ciljem da savlada pravila uspješnog poslovanja i dobije podršku u razvijanju svog biznisa. Po završetku prezentacije poslovnih ideja u sklopu Inkubatora, Haris je registrovao Proizvodni obrt Fijaker, kao stari i tradicionalni zanat i uz finanijsku podršku Projekta zapošljavanja mladih (YEP) izvršio nabavku prijeko potrebnog materijala. Iskustvo na preduzetničkoj obuci mu je puno pomoglo oko planiranja razvoja posla, organizacije rada i projektovanja troškova i dobiti.  Smatra da svako ko želi da radi nešto što voli, da bi trebalo to da radi za sebe, jer će samo tada dati ono najbolje od sebe.

yep inkubator poslovnih ideja: toplina tradicije iz ručno rađenih „fijakera“yep inkubator poslovnih ideja: toplina tradicije iz ručno rađenih „fijakera“

Ovaj preduzetnik ističe da je u proteklih 5 godina izradio više od 100 „fijakera“ i da su vlasnici ovih peći sada iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Prema njegovim riječima, nikada ga niko nije pitao za visinu cijene, jer svi žele da posjeduju za njih neprocjenjiv dio djetinjstva i nešto što će ih podsjetiti na nekadašnje vrijeme. Također, ističe i da se hrana spremljena u bilo kojoj drugoj peći ne može porediti sa ukusom one spremljene na fijakeru. Sama peć je specifična po izgledu, ali i po ukrasnim detaljima koji su, također, Harisov ručni rad. Teži oko 100 kilograma, najviše zahvaljujući šamotnom ložištu. Da bi se izradio jedan „fijaker“ potrebno je 3 dana rada, a prema Harisovim riječima, najveći problem i izazov mu predstavlja dostava. U većini slučajeva on samostalno, u svom putničkom automobilu, dostavlja peć kupcu. Bez obzira na udaljenost i vrijeme, a nekada, kada je to moguće, koristi usluge brze pošte.

yep inkubator poslovnih ideja: toplina tradicije iz ručno rađenih „fijakera“yep inkubator poslovnih ideja: toplina tradicije iz ručno rađenih „fijakera“

U narednom periodu Haris planira  da proširi radionicu, izvrši nabavku dodatnih alata i materijala za izradu peći. Kako bi ubrzao proizvodnju razmišlja i o obučavanju i zapošljavanju dodatnih radnika. Svakako da će „fijaker“ i dalje biti osnovni proizvod Harisove firme, ali ovaj preduzetnik planira da po narudžbi izrađuje i roštilje i slične pekarske  rekvizite.  Što se tiče plasmana proizvoda, za sada je zadovoljan online prodajom i promocijom. Kada razvije posao u tolikoj mjeri da može raditi više narudžbi odjednom, Haris planira da pokuša da ostvari saradnju sa nekim od tržnih centara gdje bi jedan model fijakera bio izložen kao prodajni artikal. U svakom slučaju, ovaj preduzetnik je siguran u plasman svojih proizvoda, jer dnevno dobije po nekoliko narudžbi za izradu peći. Ono što je prednost za ovaj biznis jeste što odlikuje tradiciju i zanatstvo i nema mnogo konkurenata.  Fijaker nudi i dugoročnu garanciju na proizvode u periodu od 5 godina. O kvalitetu proizvoda  svjedoči činjenica da do sada nije bilo žalbi na proizvod, često prima zahvale klijenata,kao da im je peć poklonio a ne komercijalno prodao.

Više informacija o Proizvodnom obrtu Fijaker kao i o proizvodima koje nudi možete pronaći na:Fijaker  FB: Peć fijaker

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT. 

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP