Yep inkubatorYEP priča o uspjehu: Klub za traženje posla vratio mi je vjeru...

YEP priča o uspjehu: Klub za traženje posla vratio mi je vjeru u bolje sutra

Da je više nego korisno da se nezaposlene osobe uključe u aktivne mjere koje provodi Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, poput učešća u Klubu za traženje posla, govori priča mlade Azre Čengić – Banda, koja se nakon učešća u ovoj aktivnoj mjeri uspjela zaposliti.

„Nakon što sam završila Srednju medicinsku školu, smjer farmaceutski tehničar obavila sam i pripravnički staž u trajanju od šest mjeseci i položila državni ispit nakon čega sam dobila licencu za rad. Također sam prije tri godine završila Fakultet zdravstvenih studja, smjer sanitarni inžinjer međutim, ali nikako nisam uspjevala naći posao u struci te sam dvije godine bila bez posla. – priča Čengić Banda.

 Za Klub za traženje posla sam saznala je preko prijateljice koja me je informisala da u Klubu mogu dobiti stručnu podršku u traženju zaposlenja.

„Na početku sam bila pesimistična, ali sam ipak nastavila dolaziti jer me voditeljica Kluba za traženje posla ohrabrila svojim optimističnim stavom i željom da svima u grupi pomogne. Upoznala sam druge mlade nezaposlene osobe sa kojima sam razmjenjivala iskustva, te smo iz dana u dan dijelili svoje životne priče i bili uzajamna podrška jedni drugima – kaže Azra.

Vrijeme provedeno u Klubu za traženje posla, mišljenja je Azra, je doprinijelo da uvidi gdje griješi šta to može unaprijediti u svom stavu, a što bi je dovelo do zaposlenja. U Klubu je pretraživala internet stranice koje nude oglase za posao, uz stručnu podršku savjetnice što joj je olakšalo traženje posla.

„Uspjela sam povratiti samopouzdanje i vjeru u bolje sutra, te svesrdno preporučujem mladima da svakako učestvuju u Klubu. Ranije sam do posla pokušavala doći do na razne načine, u većini slučajeva javljajući se na javne konkurse ili preko prijatelja koji su mi javljali informacije o otvorenim radnim mjestima. Ipak, zaposlenje sam uspjela pronaći  zahvaljujući Klubu i posredovanju Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Iako sam udata i volim da porodici posvećujem puno vremena, ipak je zaposlenje važan preduslov da se može odgovoriti svakodnevnim obavezama. Najgora opcija je tražiti posao, a zapravo ne preduzimati ništa kako bi riješili svoj status.“- napominje Azra.

Klub za traženje posla u Javnoj službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo, započeo je sa implementacijom 2014. godine uz podršku Vlade Švicarske u okviru Projekta zapošljavanja mladih (YEP) sa ciljem pružanja savjetodavne podrške mladima u traženju zaposlenja. U programu  Kluba Sarajevo do sada je ukupno učestovalo 530 mladih žena i muškaraca, od čega  359 žena , a  njih 243 se zaposlilo.

Ova aktivna mjera je namijenjena nezaposlenim osobama od 18 do 30 godina starosti koji su na evidenciji biroa dulje od šest mjeseci i kojima je potrebna intenzivna pomoć u traženju posla. Klub za traženje posla je jedna od mjera i usluga koja je uvedena putem implementacije Reformskog paketa Službe za zapošljavanje KS.

Izvor: https://www.juszzks.com.ba/

')}

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img