back to top
Lifestyle4 uzroka azoospermije i kako je se rešiti

4 uzroka azoospermije i kako je se rešiti

Azoospermija i oligospermija su problemi povezani sa muškom plodnošću i kako se riješiti

Plodnost je jedna od najvažnijih bioloških osobina živih bića. Kada muška sperma stigne do ženske jajne ćelije ona se oplodi i nastaje novi život. Međutim nisu svi sposobni da taj proces izvedu uspešno…

Mnogi muškarci se suočavaju sa različitim problemima plodnosti i polnim disfunkcijama, koje im ne dozvoljavaju da začnu svoje biološko potomstvo.

I azoospermija i oligospermija su problemi povezani sa muškom plodnošću. Zbog ova dva poremećaja muškarac trajno može ostati neplodan.

Šta su azoospermija i oligospermija?

Oba gore pomenuta muška poremećaja podrazumevaju neplodnu semenu tečnost, u kojoj spermatozoidi nisu dovoljno pokretljivi, nema ih u dovoljnom broju, ili ih nema uopšte.

Azoospermija je nepostojanje spermatozoida u ejekulatu i može biti uzrokovana začepljenjem jajovoda ili testisima koji ne proizvode spermu.

Oligospermija je stanje kada ejakulat nema dovoljno spermatozoida za začeće.

Uzroci azoospermije/oligospermije

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se mogu javiti ovi poremećaji. Evo nekih od najuobičajenijih:

  • Ako osoba pati od proširenih vena u predelu skrotuma temperatura u tom području raste i to značajno smanjuje broj spermatozoida.
  • Bilo koja seksualno prenosiva bolest će uzrokovati slabljenje muškog reproduktivnog sistema, a samim tim će i broj spermatozoida biti u padu.
  • Bilo koja vrsta teže povrede penisa ili genitalija takođe može poremetiti proizvodnju spermatozoida ili kanale kojom se semena tečnost kreće prilikom ejakulacije.
  • Zloupotreba droge ili alkohola takođe može uzrokovati manju proizvodnju sperme.

Ovo su samo neki od najčešćih uzroka azoospermije i oligospermije i ukoliko ste se prepoznali u nekima od njih odmah se obratite lekaru.

Dijagnostika i lečenje

U slučaju da vas muči neko od navedenih stanja, morate slediti nekoliko važnih koraka koji će vam pomoći da uspešno otklonite problem.

Ovo su neke od tehnika:

  • U slučaju upale vena ili drugih začepljenja u predelu genitalija, određena  terapija i vežbe mogu vam pomoći da se vremenom rešite problema. Česti seksualni odnosi takođe će povećati daše šanse da dobijete potomstvo.
  • U slučaju bolesti ili infekcije, odgovarajući lekovi će vam pomoći da se lako i u kratkom roku rešite problema. Pravilan način života, kontrola zdravlja i zdrava ishrana pomoći će vam da u značajnoj meri povećate proizvodnju sperme.
  • Perkutana epididimalna aspiracija spermatozoida (PESA) i aspiraciona biopsija testisa (TESA) spadaju u metode vantelesne oplodnje za dobijanje spermatozoida kod muškaraca koji pate od opstruktivne azoospermije.

U slučaju da imate bilo kakve nedoumice ili pitanja, konsultujete svog izabranog lekara ili stručnjaka za seksualno i reproduktivno zdravlje.

Preporuka

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP