back to top
Generalno3 discipline svojstvene poduzetnicima i sportistima

3 discipline svojstvene poduzetnicima i sportistima

Tri discipline svojstvene poduzetnicima i sportistima odustajanje, odricanje, žrtva…

„Posljednja stvar koju biste htjeli jeste da nakon završetka igre poželite da ste se ipak više potrudili.“ – Derek Jeter, američki bejzbol igrač

Ukoliko ste ikada morali da odustanete od nečega – bila to sjajna biznis ideja ili, recimo, projekat koji se u međuvremenu ispostavio kao neisplativ – onda sigurno ne biste poželjeli da vas zaprati osjećaj sličan ovom. Ipak, ponekad ćete biti prinuđeni upravo na takav korak – i to ne iz ličnog htjenja, već zbog okolnosti na koje ne možete uvijek uticati.

To bi mogle biti nepredvidive promjene na tržištu, ili pak, modernizacija poslovanja koje će poslati taj vaš projekat u historiju. Šta god bilo u pitanju, rijetko ko je takvih scenarija pošteđen – od sitnijih entuzijazista, pa sve do velikih igrača kao što je, recimo, Google.

Ukoliko za slanje e-pošte koristite Gmail, onda se sigurno sjećate i chat servisa Google Talk. Google ga je uveo „davne“ 2005., da bi ga odnedavno zamijenio Google Hangouts. Procijenivši da je potonji adekvatniji za korišćenje u poslovne svrhe, čelnici ove kompanije proglasili su ga za definitivnog naslednika Google Talk-a.

A zvanično „penzionisanje“ ove aplikacije ujedno biješe i najmudrija odluka. Ista sudbina ponekad će zadesiti i idejne koncepte na kojima počivaju kompletne poslovne strategije, ili pak kompanije, brendovi, pa i čitave linije različitih proizvoda. Napuštanje tog idejnog koncepta – koji često čini i osnovu nekog samostalnog poduhvata – pomalo je kao rušenje temelja kuće u kojoj godinama živite – a opet, kada već znate da vaša zamisao u suštini nema perspektivu, to je jedino što vam naposletku preostaje.

Provjerene strategije i zahtjevi tržišta

Ponekad će se, doduše, istovremeno „igranje na 2 terena“ činiti kao sasvim legitimno riješenje. To pokazuju i brendovi koji ne odustaju od svojih već provjerenih strategija, ali se pritom uspješno prilagođavaju i savremenim zahtjevima tržišta. Jedini problem je u tome što neće baš svaka ideja izdržati taj neumoljivi test vremena. U takvim okolnostima, paradoksalno, dolazite u situaciju da se, prije ili kasnije, pronađete u rečenici slavnog majstora Jetera.

I nisu baš daleko od istine oni koji tvrde da nema mnogo razlike između tržišne i one sportske arene. Zapravo, velikani poput Dereka Jetera sa time se susreću gotovo svakodnevo, i vrlo su kompetentni da se po tom pitanju i sami oglase.

Tako je i proslavljeni američki kvoterbek Brett Favre potpuno u pravu kada kaže:

„Ljudima koje zanimaju moji planovi za narednu sezonu, jedino što mogu da kažem je da sigurne garancije ne postoje. Zato, iskoristite mogućnosti koje vam se pružaju sada i ovdje.“

discipline svojstvene poduzetnicima i sportistima
discipline svojstvene poduzetnicima i sportistima

Najvrijedniji resurs

Naposletku, najvrijedniji resurs koji imate je sadašnji trenutak. A njega ćete svojim saveznikom učiniti tako što ćete mudro posložiti prioritete.

Drugim riječima, moraćete odrediti da li vam se više isplati da nastavite po starom, ili je bolje da svoje vrijeme uložite u nove projekte i ideje. I baš zbog toga što za to famozno Sutra ne postoje garancije, bićete prinuđeni da, na ovaj ili onaj način, prigrlite neizvijesnost i promjene.

Da li će to podrazumijevati i definitivno napuštanje prvobitnih ideja vodilja, u velikoj mjeri zavisi i od vaših dugoročnih planova. Sa time bi se složio i slavni hokejaš Wayne Gretzky, a njegov osvrt na temu fokusa u igri vrlo je prikladna analogija i u svijetu biznisa:

„Dobar igrač usmjeriće pažnju na trenutnu poziciju paka. Odličan igrač razmišljaće o tome gdje taj pak, nakon udarca, treba da završi.“

Vaši planovi poslovanja

Razmislite, dakle, i o tome gdje vidite sebe u budućnosti – odnosno kakvi su vaši planovi poslovanja na duže staze. U suprotnom, lako se može desiti da vas „nadigraju“ oni koji znaju gdje – i na koji način – tačno žele da stignu.

S druge strane, odustajanje od koncepata ili strategija koji više ne služe svrsi, moglo bi vam, naposletku, otvoriti vrata i ka željenom napretku. O neraskidivoj vezi između uspjeha i odricanja svojevremeno je progovorio i Edson Arantes do Nasimento – ili, ako želite, fudbalska legenda mnogima poznatija kao Pele:

„Uspjeh nikada nije slučajan. On je rezultat napornog rada, istrajnosti, neprekidnog usavršavanja, ali i odricanja i – najviše od svega – ljubavi prema onome što radite.“

Odskočna daska

A kada svemu dodate i ljubav i želju za istrajavanjem, odustajanje bi vam se moglo učiniti kao najteža stvar na svijetu. Štaviše, takva odluka biće vam do te mjere nepojmljiva, da biste je nehotice mogli doživjeti kao potpuni neuspjeh.

A sad zamislite da su tako razmišljali i čelnici Googla – umjesto da su prednost dali novoj, modernijoj verziji svoje chat aplikacije. Teško da bi ikada postigli bilo kakav napredak, jer prilike za taj „korak naprijed“ baš i neće uvijek biti očigledne. Naprotiv, one će često biti prerušene u neuspjehe. O tome bi štošta mogao reći proslavljeni košarkaški as Michale Jordan, a njegovo poimanje (ne)uspjeha savršeno sažima suštinu ovog „pravila“:

„U svojoj karijeri, promašio sam više od 9000 šuteva. Izgubio sam gotovo 300 utakmica, i 26 puta promašio posljednji, odlučujući šut. U životu sam iznova i iznova gubio – i upravo zato sam, naposletku, i pobjedio.“

Drugim riječima – koliko god vam odricanje teško palo, možda je upravo to ta odskočna daska ka vašoj sljedećoj šansi za uspjeh. I svako ko se nađe u ovoj haotičnoj tržišnoj – ili pak sportskoj – utakmici, prije ili kasnije će shvatiti da su fleksibilnost i sposobnost trenutnog prilagođavanja neka od njenih osnovih načela.

Na kraju krajeva, jedna od najpogubnijih stvari – bilo u biznisu ili u sportu – jeste pridavanje suvišnog značaja – a potom i ulaganje svih raspoloživih sredstava – u nešto što vam ne donosi istinsku i mjerljivu dobit. Prema tome, ne oklijevajte da s vremena na vrijeme posložite, presložite i revidirate sve vaše projekte, koncepte, strategije i ideje. Uzmite prostora da „reciklirate“ one (još uvijek) upotrebljive, ali i da konačno raskrstite sa onima koje vam oduzimaju vrijeme i energiju, a zbog kojih tapkate u mjestu.

I ne očajavajte ako se među potonjima nađu i neke sjajne, fantastične i neponovljive. Ukoliko nisu izdržale onaj surovi test vremena, sigurno je da za to postoji i poprilično dobar razlog.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP