back to top
GeneralnoZašto su autići važni za razvoj djece?

Zašto su autići važni za razvoj djece?

Autići godinama su osnovni dio kutije za igračke mališana, od jednostavnih drvenih igračaka na točkove za bebe, pa sve do visokotehnoloških automobila na daljinsko upravljanje

Postoje brojne blagodati igračaka u obliku automobila, voza, aviona ili čak čamaca.

No, odakle dolazi velika ljubav prema automobilima? Djeca se u svakodnevnom životu često susreću s vozilima, pa ih vole uključiti i u male igre.

Maštovita igra omogućava djeci da vježbaju svoju kreativnost i pomaže im da shvate svijet oko sebe. Posebno djeca od godinu dana pa i više vole pratiti i ”kopirati” svoje očeve, majke, dede i nene.

Svakodnevne obavezi i radnje poput vožnje automobila mališanima su zanimljive. Upravo male replike pravih automobila su jedna od neizbježnih igračaka.

Pozitivan uticaj na razvoj

Autić za djecu sa točkovima izvrstan je za poticanje kretanja, jer se djeca igraju sa svojim igračkama bilo kuda. Ovo je posebno ključno za dojenčad koja su na putu puzanja, jer će im to dati zabavan razlog da postanu mobilnija. Pokret pomaže u razvoju njihove koordinacije, ravnoteže i motoričkih vještina.

Dojenčad koja jačaju svoju finu motoriku takođe će imati koristi od držanja igračaka dok ih vozi.

Vožnja je dobra za djecu otprilike od dvije godine i više, jer motivira puno pokreta nogu, pomažući u jačanju mišića potrebnih za hodanje.

autići
Vožnja je dobra za djecu otprilike od dvije godine

Razumijevanje svijeta

Djeca se kroz igru ​​mogu upoznati s različitim vozilima. Neke igračke takođe uvode djecu u uloge u zajednici, poput vatrogasnih automobila. Autići za djecu ne moraju nužno biti replika pravih automobila koje voze njihovi roditelji.

Danas postoji veliki izbor odličnih imitacija starih automobila zanimljivog izgleda koji privlači djecu.

Limene igračke za djecu u obliku starog Mercedesa ili Bentley-a vašim mališanima će pružiti sve što im je potrebno – zabava i razvijanje motoričkih vještina. Upravo autići u obliku old timera iz raznih dijelova svijeta stvoriti će im znatiželju za bolje upoznavanje i razumijevanje svijeta.

Djeca se sa autićima mogu igrati samostalno, ali ona se također vole utrkivati! Ovo ohrabruje djecu da dijele i pregovaraju (na primjer, odlučujući ko će dobiti specijalni crveni automobil), i omogućava im da uče o prijateljskom nadmetanju.

Igranje malim automobilima-igračkama gradi dječju finu motoriku. Razvijaju koordinaciju oko očiju i spretnost u obje ruke dok djeca podižu, nose, bacaju, guraju i vuku oko sebe male igračke.

Fina motorika je od vitalnog značaja. Te se vještine nadovezuju jedna na drugu. Tako hvatanje i pomicanje automobila igračaka omogućava djetetu da kasnije drži olovku, reže makazama ili crta.

Jednom kada napreduju do automobila na daljinsko upravljanje ili uz pomoć njihovih noga, poboljšavaju svoje razumijevanje spretnosti i koordinacije oko ruka.

autići
Igranje malim automobilima-igračkama gradi dječju finu motoriku

Djeca uče kroz igru

Djeca uče kroz igru i to je učenje zasnovano na igri koje gradi njihovo razumijevanje ili spoznaju. Tada počinju učiti o svijetu i svojoj ulozi u njemu. Znaju da ulaze u automobil da bi se vozili do mjesta.

autići
Baghera autić za djecu

Igranje automobila i kamiona stavlja ih na vozačko mjesto,što je u stvarnom svijetu nemoguće. Djeca vole imati kontrolu nad svojim okruženjem. I dok su godinama daleko od sjedenja za volanom, mogu početi pokazivati ​​svoju slobodnu volju dok se igraju malim automobilima bilo da je riječ o malim igračkama ili većim limenim autićima za igru.

Također za vrijeme igre uče o uzroku i posljedicama kada se igraju s malim automobilima. Saznaju da je moguće da se cjelina sastoji od pojedinačnih dijelova.

Postoji mogućnost da prvo nauče riječ automobil. Uskoro znaju za pojmove kao što su  gume, vrata, prozore i tako dalje.

Zapamtite, mališani moraju naučiti mnogo stvari prije nego što odrastu. A sve počinje igranjem. Dakle, pustite svog najmilijeg da se igra automobilom i čak se pridružite zabavi u kojoj možete ponovno proživite svoje djetinjstvo.

Ukoliko se uskoro sprema rođendan vašem mališanu, a još uvijek niste sigurno šta uzet, web trgovina Mio Bambino igračke donosi veliki izbor autića koji su odličan poklon ali i investicija za jednu dugotrajnu igračku.

Pročitajte i ovo

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP