GeneralnoDodatna podrška EBRD-a i EU malim i srednjim preduzećima u BiH

Dodatna podrška EBRD-a i EU malim i srednjim preduzećima u BiH

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) osigurali su dodatnu podršku malim i srednjim poduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini koja se suočavaju s utjecajem pandemije koronavirusa.

Zajam od pet miliona eura Sparkasse banci za daljnje kreditiranje preduzeća osiguran je radi povećanja njihove konkurentnosti i zadovoljenja EU standarda, piše tntportal.

Sredstva će poduzećima osigurati kontinuirani pristup finansijama, pomoći u ispunjavanju visokih proizvodnih standarda i omogućiti da u potpunosti iskoriste mogućnosti trgovanja na regionalnom i evropskom tržištu. Nadalje, zajam će potaknuti poslovna ulaganja u moderniju opremu i proizvodne pogone, za koje se očekuje da će postati katalizator zelenog oporavka u Bosni i Hercegovini i široj regiji.

Sredstva su dio šireg programa EBRD-a i EU za podršku malim i srednjim preduzećima širom zapadnog Balkana. EBRD obezbjeđuje zajmove preduzećima preko partnerskih finansijskih institucija, dok ih EU dopunjuje poticajima i tehničkom pomoći s ciljem identificiranja i provjere najbolje dostupne opreme i tehnologija.

Direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl kazala je da neprekidno rade sa svojim institucionalnim i finansijskim partnerima kako bi podržali poduzeća iz privatnog sektora u zemlji. 

– Sada je važnije, nego ikada prije, osigurati odgovarajuće finansiranje za prevladavanje različitih ekonomskih izazova uzrokovanih pandemijom koronavirusa. MSP su okosnica ekonomije, zbog čega danas intenziviramo svoju podršku i predanost njima – dodala je Naessl.

Šef Odjela za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Richard Máša rekao je da su ulaganje u konkurentnost privatnog sektora zapadnog Balkana kroz podršku inovacijama, zelenoj i digitalnoj tranziciji malih i srednjih poduzeća temelj novog Ekonomskog i investicijskog plana Evropske unije vrijednog do devet milijardi eura za regiju.

– Kombinacija bespovratnih sredstava i zajmova s garancijom trebala bi potaknuti ulaganja za jačanje konkurentnosti MSP-a i potaknuti otvaranje radnih mjesta. Pandemija Covid-19 povećala je interes malih i srednjih poduzeća za digitalizaciju i BiH nije iznimka. Dodatna podrška EU-a od približno 30 miliona eura malim i srednjim poduzećima u BiH dodatno će stimulirati ulaganja u digitalne tehnologije i vještine za jačanje otpornosti MSP-a u krizi – istakao je Máša. 

Sparkasse banka je, po riječima predsjednika Uprave Sparkasse Bank BiH Sanela Kusturice, opredijeljena da kroz svoju standardnu finansijsku ponudu, ali i ovakve posebne kreditne linije, potiče razvoj i poduzetnički potencijal malog i srednjeg biznisa, sve sa krajnjim ciljem stimulacije ukupnog poslovnog ciklusa u BiH.

– Nastavak konstruktivne saradnje sa EBRD-om i otvaranje nove kreditne linije nam je posebno važno sada, u momentu kada se poduzetnici susreću sa finansijskim izazovima usljed globalne pandemije i kada im je potreban lakši pristup sredstvima finansiranja, ali i poticajima – dodao je Kusturica. 

EBRD je jedan od najvećih institucionalnih investitora u Bosni i Hercegovini. Do danas je uložila preko 2,7 milijardi eura u 187 projekata. Banka je fokusirana na širenje lokalnog privatnog sektora, promociju regionalne i međunarodne integracije i održivu upotrebu resursa, saopćeno je iz EBRD-a.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img