back to top
LifestyleKako beba diše u stomaku

Kako beba diše u stomaku

Kako beba diše u stomaku je često pitanje budućih roditelja ali naravno i pitanje svih nas. U ovom tekstu saznajte više o ovoj temi..

Bebama u razvoju potreban je kiseonik početkom trudnoće. Bitno je znati da će beba prvi put udahnuti tek nakon rođenja.

To znači da bebe istinski ne dišu u materici. Umesto toga, pupčana vrpca pruža bebi kiseonik do prvog udisaja.

Dosta je pitanja na ovu temu tako da ćemo se potruditi da objasnimo kako beba diše u stomaku i na šta trebate obratiti pažnju.

Razvoj pluća započinje rano u trudnoći, ali je završen tek u trećem tromesečju. Između 24–36 nedelja trudnoće, pluća počinju da razvijaju alveole – male plućne vrećice koje se pune kiseonikom. Doznajte šta vam otkriva kineski kalendar začeća.

Dok se ove vrećice ne razviju u potpunosti, beba može imati poteškoća sa samostalnim disanjem izvan materice.

Žene koje rađaju ponekad se brinu o tome kako će njihove bebe disati, posebno dok beba putuje uskim granicama porođajnog kanala. Pupčana vrpca i dalje snabdeva bebu kiseonikom sve dok se ne rodi.

kako beba diše u stomaku
Kako beba diše u trbuhu

Kako beba diše u stomaku ?

Nekoliko bioloških sistema i procesa igra ulogu. To uključuje:

Pupčana Vrpca

Posle 5-6 nedelja trudnoće, pupčana vrpca se razvija tako da isporučuje kiseonik direktno u telo fetusa u razvoju. Pupčana vrpca se povezuje sa placentom koja je povezana sa matericom. Obe strukture sadrže brojne krvne sudove i nastavljaju da rastu i razvijaju se tokom trudnoće.

Pupčana vrpca i placenta zajedno dostavljaju bebi hranljive materije od majke. Takođe pružaju bebi krv bogatu kiseonikom neophodnu za rast.

To znači da majka udiše i za bebu, a kiseonik u njenoj krvi se zatim prenosi u bebinu krv. Majka takođe izdahne za bebu, jer se ugljen-dioksid iz bebe izbacuje kroz placentu u majčinu krv a uklanja se izdahom.

Supstance koje ulaze u bebu u razvoju, poput kiseonika, nikada ne stupaju u interakciju sa supstancama koje napuštaju bebu, poput otpadnih proizvoda. Putuju kroz pupčanu vrpcu kroz dva odvojena krvna suda.

kako beba diše u stomaku
Kako beba diše u stomaku

Razvoj Pluća u Materici

Razvoj pluća je normalno završen nakon 35-36 nedelja trudnoće. Međutim, razvoj se razlikuje i moguće je pogrešno izračunati kada je beba začeta. Zbog toga čak i prevremeno rođene bebe često imaju poteškoće sa disanjem.

Steroidi mogu pomoći u ubrzavanju razvoja pluća bebe. Kada žena mora da rodi rano ili kada postoji rizik od prevremenog porođaja, lekari mogu preporučiti steroide koji se daju majci kako bi poboljšali šanse bebe za opstanak van materice.

Čak i kada su fetusova pluća u potpunosti razvijena, fetusu je nemoguće disati tek nakon rođenja. Bebe u razvoju okružene su plodnom vodom, a pluća su im ispunjena ovom tečnošću.

Do 10–12 nedelja trudnoće, bebe u razvoju počinju da udahnu prvi vazduh i ovi udisaji im obezbeđuju kiseonik, a pluća samo dopunjuju sa više amnionske tečnosti. Pošto je normalno da se pluća fetusa napune tečnošću, fetus se ne može utopiti u materici.

Ako postoji problem sa placentom ili pupčanom vrpcom, ne postoji drugi način da beba u razvoju diše. Kao rezultat, problemi sa ovim strukturama mogu prouzrokovati urođene mane, povrede mozga ili čak smrt fetusa.

Kako beba diše u stomaku? Disanje Tokom i Nakon Rođenja

Neke bebe se rađaju sa pupčanom vrpcom omotanom oko vrata. Ovo je relativno čest problem, nazvan nuhalna vrpca, dešava se u 12-37 procenata porođaja. U većini slučajeva to ne stvara probleme. To je zato što je pupčana vrpca još uvek u stanju da obezbedi bebi kiseonik.

Međutim, ako je kanap veoma čvrsto omotan oko bebinog vrata, dotok kiseonika u kanapu može biti ograničen.

Tokom porođaja pružalac nege će proveriti da li ima nuhalnu vrpcu i ako je moguće, odmotati će je. Jednom kada se beba rodi, novo okruženje – koje uključuje temperaturne promene, nedostatak amnionske tečnosti i izlaganje vazduhu – pokreće bebin prvi udah.

Neke bebe imaju prvo pražnjenje creva tokom rođenja, pre izlaska iz materice. Ova stolica se naziva mekonijum. Tokom vežbanja daha tokom ili neposredno pre rođenja, beba može udahnuti mekonijum.

Udisanje mekonijuma može biti ozbiljno i može naštetiti bebinoj sposobnosti da diše izvan materice, tvrde eksperti sa sajta Bojprom. Tako da će bebama koje su udahnule mekonijum možda trebati tretman usisavanjem i kiseonikom nakon rođenja.

kako beba dise u stomaku
Kako beba diše u stomaku

Kako Voda Utiče Na Rođenje?

Mnoge bolnice nude porod u vodi, što neke žene preferiraju od tradicionalnih mogućnosti porođaja. Žene koje se rađaju kod kuće ili u porođajnim centrima mogu takođe odabrati porod u vodi.

Rađanje u vodi može biti umirujuće, može pomoći u ublažavanju bolova i oponaša okruženje materice. Generalno je bezbedan i neće uticati na bebinu sposobnost disanja.

To je zato što će beba nastaviti da dobija kiseonik iz pupčane vrpce sve dok je lekar ne izvadi iz kade za rađanje. Beba koja je predugo ostala u kadi za rađanje mogla bi se teoretski utopiti. Izolovani izveštaji sugerišu da je moguće da se beba povredi tokom porođaja u vodi.

Međutim, istraživanje iz 2009. godine, koji je proučavao 12 prethodnih studija rađanja u vodi, nije utvrdio povećanje rizika od štete po bebu. Po porođaju beba se podiže i izlazi iz vode i tada prvo udahne.

Vredi napomenuti da i Američki koledž akušera i ginekologa i Američka akademija za pedijatriju ne preporučuju porod u vodi.

Lišavanje Kiseonika Kao Porođajna Povreda

Kada beba ne dobije dovoljno kiseonika tokom i neposredno nakon porođaja i porođaja, to se naziva hipoksija. Hipoksija lišava mozak i telo kiseonika potrebnog za pravilno funkcionisanje. To može prouzrokovati čitav niz povreda rođenja, uključujući cerebralnu paralizu i smrt. Uobičajeni uzroci hipoksije su:

  • Problemi sa pipčanom vrpcom.
  • Abnormalna prezentacija. Neke bebe rođene u zatvaraču pate od nedostatka kiseonika pri rođenju.
  • Distocija ramena, koja se javlja kada se ramena zaglave, usporavajući porođaj nakon izlaska glave.
  • Prekomerno krvarenje tokom trudnoće ili porođaja.

Kvalitetna prenatalna nega i pružalac pažljive nege tokom porođaja mogu u velikoj meri smanjiti rizik od hipoksije. Bebi koja pati od hipoksije možda će biti potrebna podrška, poput terapije kiseonikom ili ventilatora.

Popularno: Poslovni Horoskop

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP