back to top
Biznis savjetiKako napraviti PowerPoint prezentaciju

Kako napraviti PowerPoint prezentaciju

Uspješna PowerPoint prezentacija za vrijeme sastanka ili školskog izlaganja vas čini profesionalnijom osobom koja zna organizirati jednu temu. Stoga odlučili smo da sastavimo par koraka koji će vam pomoći i naučiti vas kako napraviti PowerPoint prezentaciju.

Microsoft Power Point moćan je program koji vam omogućava predstavljanje informacija i vaših ideja na zanimljiv i efikasan način. Međutim mnogi ljudi ne znaju kako napraviti PowePoint prezentaciju, stoga u sljedećem tekstu pronaći ćete savjete o tome kako napraviti zanimljivu Power Point prezentaciju i kako je predstaviti pred publikom.

Dobro se pripremite

Preporučljivo je upotrijebiti što manje riječi kada kreirate svoju PowerPoint prezentaciju. S druge strane, potrebno je uključiti važne detalje i pružiti korisnicima dovoljno informacija da razumiju o čemu govorite. Prilagodite dužinu prezentacije starosti i profilu prosječnog člana publike. Važno je izbjegavati preduge prezentacije.

powerpoint

Istražite publiku. Ovo je možda jedan od najbitnijih koraka u izradi efektivne Power Point prezentacije. Pripremite prezentaciju tako da odgovara publici. Na primer, izvršni odbor će očekivati sažetu, profesionalnu prezentaciju koja adresira tačke od interesa kompanije dok prezentacija za decu školskog uzrasta treba da bude grafički atraktivna i zanimljiva.

Koristite animacije i budite kreativni

Slike mogu biti izuzetno važne u procesu prihvaćanja informacija od strane publike. Grafički elementi koje možete koristiti prilikom kreiranja prezentacije mogu se, uz pomoć Interneta, naći na mnogo različitih web lokacija. Pripazite da slike koje koristite odgovaraju okolnostima, osim ako ne želite biti duhoviti, što može biti i jedan od načina da prezentaciju učinite zanimljivijom.

Animacije treba koristiti štedljivo. Oni mogu biti od velike pomoći u predstavljanju promjene podataka, kretanja, rasta itd. Karte koje koristite su jednostavne i jasne, ali sadrže sve potrebne podatke. Podaci koje prikazujete na grafikonima moraju biti tačni i ažurni. Ako ste koristili tuđe slike, navedite izvore negdje u prezentaciji.

Ako vam je potrebna inspiracija, potražite profesionalno dizajnirane palete boja ili komplementarne boje u prirodi. Držite se čitljivih fontova, ali preporučljivo je eksperimentirati kako biste dobili novi izgled. Zapamtite da se riječi i informacije mogu rasporediti na bezbroj načina u pravokutnom prostoru slajdova.

Ovisno o tome kojom opremom raspolažete tijekom prezentacije, možete povezati video zapise, fotografije, članke itd. direktno na slajdu. Prije nego započnete prezentaciju, pobrinite se da imate stabilnu internetsku vezu i potrebnu opremu za reprodukciju zvuka.

Potrebna vam je struktura i viježba

Organizirajte prezentaciju na logičan način. Na početku predstavite sadržaj koji će publici omogućiti da stekne sliku onoga što ćete pokriti svojom prezentacijom. To publici daje informacije o tome šta da očekuje. Potrudite se da sve zvuči prirodno, važno je da publika stekne dojam da stvarno poznajete temu. Trebali biste biti u mogućnosti odgovoriti na sva pitanja u vezi s temom vaše prezentacije.

kako napraviti powerpoint prezentaciju

Veoma je važno da vi sami pokažete zanimanje tokom prezentacije kako bi publika shvatila zašto bi trebalo da ih zanima određena tema. Koristite činjenice da potkrijepite svoje tvrdnje. Publika će vas gledati tokom prezentacije. Pokušajte uspostaviti kontakt očima sa svakim dijelom publike podjednako. Budite energični i dinamični. Ako je moguće, hodajte ispred publike i koristite govor tijela (budite uvjerljivi). Ovo će vam pomoći da se i vi malo opustite.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP