back to top
GeekKako kompresovati PDF fajl

Kako kompresovati PDF fajl

Danas živimo u svijetu gdje su PDF fajlovi i folderi veoma bitni i potrebno je da se što više sačuva prostora. Zbog toga kreirali smo tekst koji će vam objasniti kako kompresovati PDF fajl i na taj način sačuvati prostor.

Datoteke s prijenosnim formatom dokumenta (PDF) izvrstan su način za dostavljanje informacija jer nije važno ima li korisnik koji prima datoteku isti računalni program koji je datoteku stvorio. Kako kompresovati PDF fajl je pitanje čiji je odgovor relativno jednostavan, ali ne može se odgovoriti sve dok osoba ne instalira Adobe PDF Reader. Adobe PDF Reader je  besplatan program koji možete preuzeti sa službene Adobe stranice, ona može pristupiti sadržaju datoteke.

Ovisno o sadržaju datoteke, njegova veličina također varira. To znači da preuzimanje velikih datoteka s Interneta može potrajati dugo. Da bi se smanjilo vrijeme potrebno za preuzimanje, datoteku treba komprimirati. Kompresijom PDF datoteke smanjit ćete njezinu veličinu bez gubitka podataka. U sljedećem ćete članku pronaći upute koje će vas voditi kroz proces komprimiranja PDF datoteka.

Spremite dokument kao PDF fajl

Otvorite program pomoću kojeg ste kreirali PDF dokument. Počevši od Microsoft Office 2007, sve verzije ovog softverskog paketa imaju opciju “Spremi kao PDF”. Također možete stvoriti PDF dokument koristeći Adobe Acrobat Pro. Otvorite datoteku koju želite komprimirati. Kliknite Spremi kao, a zatim odaberite PDF. Potražite stavku pod nazivom „Komprimiraj“ ili „Komprimiraj veličinu datoteke“. To će pružiti mogućnost odabira opcija poput smanjenja kvaliteta slika u dokumentu i slično.

kako kompresovati pdf fajl

Koristite jednu od ove dvije web stranice za kompresovanje

Posjetite web stranicu createpdf.abobe.com ako niste uspjeli smanjiti veličinu datoteke niti jednom od spomenutih metoda. Kreirajte besplatni probni račun. To će vam omogućiti stvaranje 5 besplatnih PDF datoteka. Kada na ovaj način kreirate datoteke, one se automatski komprimiraju. Ako želite stvoriti više od 5 datoteka, možete plaćati mjesečnu pretplatu koja će vam pružiti neograničen pristup.

Druga alternativa je program Free PDF Compressor, koji možete preuzeti sa CNET.com. Preuzmite program, instalirajte ga na svoj računar i pokrenite. Ovaj program nudi različite metode kompresije. Možete birati između 2 osnovne metode i četiri nivoa kompresije.

Koristite mrežne alate za kompresiju. Ovi su alati dostupni na mnogim web lokacijama i svaki od njih može smanjiti veličinu vaše PDF datoteke. Mnogi od ovih alata su besplatni, a ima i onih čije se usluge naplaćuju. Ako se usluge naplaćuju, morate platiti potreban iznos prije nego što dobijete dozvolu za kompresovanje.

Odaberite datoteku koju želite komprimirati s računara i omogućite joj prijenos. Nakon što se datoteka prenese i kompresuje, moći ćete na računar preuzeti novu, kompresovanu verziju. Umjesto ove metode, neki od mrežnih alata za kompresiju poslat će vam smanjenu datoteku na e-adresu nakon završetka postupka kompresije.

Trikovi za manju veličinu dokumenta

Ako trebate smanjiti veličinu PDF dokumenta, smanjite kvalitet slike. To možete učiniti na dva načina, komprimiranjem svih slika istim postupkom ili kompresovanjem svake slike pojedinačno. Druga metoda omogućit će vam odabir metode i u kojoj mjeri ćete smanjiti kvalitet svake slike u dokumentu. Upotreba samo jednog fonta u cijeloj datoteci može značajno smanjiti njegovu veličinu jer su fontovi pohranjeni u informacijama o datoteci. PDF datoteke mogu sadržavati i puno stvari koje vam možda neće trebati i zauzimaju dragocjen prostor, poput web oznaka, napomena, veza itd.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP