back to top
Obrazuj seKako postati novinar ?

Kako postati novinar ?

Novinarstvo je jedna od najzanimljivijih karijera koje možete izgraditi.

Postati dobar novinar nije mala stvar. Novinari su poput očiju svijeta, sve vide, sve čuju i omogućavaju običnim ljudima da uvijek dobiju svježe i zanimljive informacije. 

Poziv novinara je takođe zanimljiv jer zbog predmeta svog rada dolaze u kontakt sa mnogim važnim i poznatim ljudima. Međutim, ni novinarstvo nije lako, jer svaki dan morate biti na visini zadatka i stalno pratiti i izvještavati o novim događajima. U ovom tekstu pročitajte nekoliko savjeta o tome kako postati novinar.

kako postati novinar
Kako postati novinar ?

Obrazujte se i obučite za posao novinara

Da biste se mogli baviti ovom vrstom posla, poželjno je da ste završili odgovarajuće obrazovanje, odnosno diplomu. Pored toga, još je važnije da imate znanje i vještine koje su cijenjene za ovaj poziv. Također morate znati strani jezik, što više to bolje, ali engleski i barem još jedan gotovo su obavezni. Dobra komunikacija je izuzetno važna.

Odaberite polje novinarstva

U novinarstvu postoje razna područja i trebali biste odabrati ono koje vam najviše odgovara i u kojem se najviše pronalazite. Imate, na primjer, istraživačko novinarstvo, gdje morate mnogo dublje i detaljnije ispitati stvari, a imate priliku raditi i kao strani dopisnik ili u nekim elektronskim medijima. Naravno, savjetujemo vam da odaberete onu koja vas najviše privlači.

kako postati novinar

Njegujte svoju znatiželju

Uz navedeno, novinarstvo zahtijeva veliku znatiželju. Morate biti zainteresirani što je više moguće za stvari koje se događaju oko vas i ne biste trebali imati problema sa dijeljenjem s drugim ljudima. Što više novih stvari naučite i koje bi vam mogle koristiti u ovom budućem poslu – to bolje.

Počnite odmah tražiti posao

Dok ste na određenom fakultetu ili kursu, pokušajte se povezati sa važnim ljudima i pokušati preko njih dobiti posao novinara. Budite vrlo komunikativni i njegujte razna prijateljstva i kontakte, jer nikad ne znate kada će vam baš to trebati i doslovno donijeti posao. Potražite posao putem različitih internet stranica na kojima poslodavci ostavljaju oglase.

Pitajte svoju rodbinu i najbliže prijatelje mogu li vam pomoći. Nikad ne oklijevajte, jer znate da vam je cilj dobiti dobar posao novinara i ne odustajte dok taj cilj ne postignete.

Sretno!

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP