Obrazuj seKampanja: Žene su iste kao muškarci – samo manje vrijedne

Kampanja: Žene su iste kao muškarci – samo manje vrijedne

Projekat zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švicarske, je tokom 2018. godine kroz YEP Inkubator poslovnih ideja podržao osnivanje preko 120 biznisa u Bosni i Hercegovini od čega je 48% žena preduzetnica.

Tokom realizacije ove aktivnosti uočen je niz prepreka i stereotipa sa kojima se preduzetnice u BiH susreću što u velikoj mjeri otežava njihovo ravnopravno učešće na tržištu rada.

U saradnji sa Agencijom za ravnopravnost spolova BiH pokrenuta je kampanja „Žene su iste kao muškarci –  samo manje vrijedne“, čime se skreće pažnja na problem rodnih stereotipa kroz koje se uloga žena svodi na tradicionalnu ulogu, a kao jedan od najočiglednijih rezultata je evidentan problem nedovoljnog učešća žena na tržištu rada.

eng
search
pretraga . . .
kampanja: žene su iste kao muškarci – samo manje vrijedne
Kampanja: Žene su iste kao muškarci – samo manje vrijedne

Lica kampanje su 6 žena, 6 uspješnih preduzetnica, profesorica, menadžerica:

Olivera Torbić, dizajnerka i preduzetnica iz Prijedora vlasnica modnog brenda Burzika Unique.

Maja Zirojević Bužo, finansijska menadžerica GOPA mbH iz Sarajeva

Šaha Ćasurović, preduzetnica, poslastičarka i vlasnica biznisa „Šaha Torte“ iz Živinica

Naida Bajrić, pravnica, preduzetnica i vlasnica Administrativno-pravnog ureda „Bajrić“ iz Lukavca

Kovačević dr. Jasna, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

Amila Rikert, logopedica, vlasnica Privatne predškolske ustanove “Vrtić Čarolija” iz Lukavca

Kampanja se realizuje od 03.07. do 03.08.2019.godine, i lansirana je u sklopu Transnacionalnog događaja projekta Women in Business koji, u Bosni i Hercegovini realizira Ekonomski fakultet u Sarajevu.

Olivera Torbić, dizajnerka i preduzetnica iz Prijedora vlasnica modnog brenda Burzika Unique.

Maja Zirojević Bužo, Finansijska menadžerica u GOPA mbH

Šaha Ćasurović, preduzetnica, poslastičarka i vlasnia biznisa Šaha Torte

Naida Bajrić, pravnica, preduzetnica i vlasnica Administrativno-pravnog ured Bajrić

Kovačević dr. Jasna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

Amila Rikert, Logopedica, Vlasnica Privatne predškolske ustanove “Vrtić Čarolija” Lukavac

Kampanja se realizuje od 03.07. do 03.08.2019.godine, te je lansirana u sklopu Transnacionalnog događaja projekta Women in Business koji, u Bosni i Hercegovini realizira Ekonomski fakultet u Sarajevu.

Zašto baš ova kampanja?

Iako se u posljednje vrijeme smanjuje stopa nezaposlenosti, u Bosni i Hercegovini ona je i dalje jedna od najviših u Evropi. Anketa o radnoj snazi 2018 otkriva tamnu stranu diskriminacije u kojoj su žene u nepovoljnijem položaju po svim parametrima, a ima ih nešto više od muškaraca u radnoj snazi (1.227.000).

Od ukupnog broja žena koje čine radnu snagu njih 46% završava samo osnovnu školu i ne nastavljaju školovanje. Na ovom pokazatelju se gradi niz drugih činjenica sa dugoročnim posljedicama, poput činjenice da je od ukupnog broja zaposlenih u Bosni i Hercegovini (822.000) tek 37% žena (307.000) ili da 70% (841.000) radno sposobnih žena uopšte ne traži posao.

Kroz kampanju se ukazuje da je današnje društvo, prepuno stereotipa, ženu opteretilo nevidljivim i neplaćenim poslovima, muškarca stavilo u centar ekonomskih zbivanja.

Kroz 6 priča koje se dešavaju u realnom vremenu oko nas se šalju poruke da žene danas rade gotovo tri puta više neplaćenog posla u domaćinstvu od muškaraca dok, niti jedan nezaposleni muškarac u BiH ne izjašnjava da se bavi kućnim poslovima.

Žene predstavljaju nosioca visoko akumulativnih, radno intenzivnih i malo plaćenih industrija, čak i žene koje imaju visoku stručnu spremu su u zabrinjavajuće značajnijem broju nezaposlene u poređenju sa muškarcima, muškarci na rukovodećim pozicijama imaju u prosjeku duplo veće plate od žena na istim pozicijama.

A sve se to opravdava dobro poznatim stereotipima da je ženino mjesto u kuhinji ili onim da žene „treba da se bave djecom“.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img