Yep inkubatorYEP priča o uspjehu: Poslodavcima morate biti „dosadni“

YEP priča o uspjehu: Poslodavcima morate biti „dosadni“

Uporna, inteligentna i željna učenja riječi su radnog kolege Almedine Ćosić iz Gradačca. Da ove riječi zaista i opisuju mladu inženjerku građevine govori datum diplomiranja, vrijeme provedeno na evidenciji biroa za zapošljavanje i datum zaposlenja.

Almedina je diplomirala na građevinskom fakultetu u Tuzli 2016. godine. Bila je uspješan student, sa jako malo slobodnog vremena za odmor, druženje i volontiranje. Kako kaže dok je bila učenica srednje škole bila je uključena u mnoge vannastavne aktivnosti, ali kao sudentica posvetila se samo nauci.

Da je spoj teorije i prakse potpuno novo iskustvo doživjela je prilikom svog prvog zaposlenja. Nakon diplomiranja Ćosić se prijavila općinskom birou za zapošljavanje u Gradačcu, a na pitanje kakvo je njeno iskustvo iz biroa, uz smjeh kaže: „Kratko, ali pozitivno“. Prilikom prijave, savjetodavac u birou za zapošljavanje sa Almedinom je izradio Individualni plan zapošljavanja, dao joj početne upute i smjernice o trenutnoj situaciji na tržištu rada. I potraga je krenula!

Iako se Almedinin put u traženju zaposlenja ne čini dovoljno dug, jer ugovor o obavljanju pripravničkog staža potpisala je 01.01.2017. godine u građevinskoj firmi ASILTing doo Gradačac, nije bio bez trnja, prepreka i razočarenja. Obišla je mnogo firmi koje se bave građevinskom djelatnošću, ostavila mnogo molbi i doživjela mnogo odbijanja, ali slobodno možemo reći da se trud, ipak isplatio. Almedina se nada da će ispuniti očekivanja poslodavca i da će nakon obavljenog pripravničkog staža dobiti i ugovor o radu. Njen primarni cilj je da razvija svoje vještine, uči i usavršava, a gdje će raditi za 3 ili 5 godina prepustit će životnim okolnostima, jer kako kaže najbitnije je iskustvo, a kada ga stekne otvorit će se mnogo više mogućnosti.

Kada smo pitali Almedinu koju bi poruku poslala mladim nezaposlenim, rekla je da budu jaki, uporni i nikad ne odustaju, a kroz smjeh dodaje: „Da ne kažem da budu dosadni.“

Nove metode rada sa klijentima Služba za zapošljavanje uvodi u opštinske biroe uz podršku Projekta zapošljavanja mladih YEP i Vlade Švicarske, te su trenutno usluge savjetovanja za nezaposlene dostupne u Biroima Tuzla, Gradačac, Banovići, Lukavac a u perspektivi i do kraja 2017.cilj je da se iste prošire na sve opštinske biroe Tuzlanskog kantona. 

Izvor: https://szztk.ba/danas-poslodavcima-morate-biti-dosadni/ 

')}

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img