GeneralnoParketi Onis su odlični za stan

Parketi Onis su odlični za stan

Parketni podovi potiču iz Francuske, a datiraju od sredine do kasnih 1600-ih, popularni među bogatima i kraljevima. Parket su, u osnovi, mali drveni blokovi koji se postavljaju kako bi se stvorili pravilni, a geometrijski uzorci daju iluziju prepletenog efekta. Parket se obično postavlja u hodnicima i komercijalnim prostorima, poput hotela i ureda.

Danas se parketi Onis izrađuju od različitih vrsta drveta, uključujući orah, hrast, bor i javor, a može se izrađivati od masivnog ili konstruiranog drveta, tako da je vrlo malo ograničenja ako želite parket u određenoj boji ili stilu. Parket je sveukupni naziv za ovu vrstu podova, ali postoji niz varijacija u ovom stilu između kojih se može izabrati; dvije najpopularnije su riblja kost i ševron(Chevron).

Parketi su prigodni za sve prostore

Parketi Onis mogu se „postaviti“ bilo gdje, od kuća, stanova pa čak i dvoraca. Francuski kralj Louis XIV pokrenuo je trend parketnih podova u 16. stoljeću kada je naredio postavljanje malih dijelova drveta položenih u složenim dizajnom u Versajskoj palači. Parketni podovi su od tada  neprestano rasli, zamjenjujući mramor i kamen koji je bilo teško i skupo nabaviti i položiti.

Prepoznatlji  pod, dramatičnog dizajna i jedinstvenog oblika i veličine,parket je stoljetna tehnika koja je u historiji cijenjena zbog svog luksuznog oblika. Parketi Onis dodaju karakter i dubinu interijera kuće dajuću mu otmjen izgled.

Da bi postigli ovaj izgled, moraš ugraditi male dijelove tvrdog drveta u određene geometrijske uzorke koji se mogu razlikovati ovisno o tvom ukusu i stilu.

Kako nastaje parket?

Parketi Onis započinju rezanjem ploča na plitke, jednolike trake. Trake redaju u željeni uzorak – oblikujući pločice. Kako bi ove pločice držali na okupu, proizvođači lijepe poleđinu drva na mrežu izrađenu od plastike, papira ili tkanine ili na šperploču.

Parketi Onis i općenito ostale marke dolaze u tri osnovne veličine:

  • 22,56 cm x 22,56 cm ili 9 inča sa 9 inča,
  • 30,48cm x 30,48 cm ili 12 inča sa 12 inča
  • 45,72cm x 45,72cm ili 18 inča sa 18 inča.

Njihova se debljina kreće između 5/16 ili 0,78 cm  i 3/4 inča odnosno 1,90cm. Izvođači radova postavljaju pločice na različite načine tako da uzorci stvaraju jedinstveni izgled. Najčešće drvo koje se koristi za parket je hrast, orah i jasen. Parket se može dobiti i od egzotičnog tvrdog drveta.

Vrste dizajna (parketa)

Na raspolaganju je širok dijapazon stilova i dizajna parketa. Međutim, čini se da dva uzorka preovladavaju kod mnogih potrošača. Iako oba uzorka postižu cik-cak učinke, postoje određene razlike.

Riblja kost je klasičnija, dok „Chevron“ ima moderan dodir koji stvara optičku varku zbog instalacijskog ugla koji odražava svjetlost, mijenjajući tako svoj izgled ovisno o tvom stajalištu.

Chevron i parketi ribja kost su jako slični po dizajnu i ljudi ih često mijenjaju, ali postoji jedna jasna razlika između ova dva parketa. Za razliku od  parketa riblje kosti, ševronski uzorak dolazi do oštre točke u obliku slova „v“.

parketi onis su odlični za stan
Parketi Onis su odlični za stan

Upravo ovaj jedinstveni cik-cak dizajn čini chevron  lako prepoznatljivim od ostalih parketa. Također, jako bitna karakteristika, nekome i presudna je „džep“ koji trebaš imati za ovu vrstu parketa, jer sama kupovina i ugradnja nije baš tako jeftina i pristupačna svima.

Parketi riblja kost

Drugi tip su parketi riblja kost. Upravo ovaj dizajn se nalazi u Versajskoj palati. To su prvougaone pločice postavljene pod pravim uglom jedna prema drugoj 30 °, 45 ° ili 60 °. Dolaze u raznim oblicima kao što su  dvostruke, četvrtaste i jednostruke riblje kosti.

Parketi riblja kost su jedan od najtraženijih oblika. Uzorak dodaje jedinstveni i klasični dodir bilo kojem prostoru i čini pod žarišnom tačkom sobe. Postao je klasika u svijetu podova, koja nikada ne izlazi iz mode.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img