back to top
GeneralnoParketi Onis su odlični za stan

Parketi Onis su odlični za stan

Parketni podovi potiču iz Francuske, a datiraju od sredine do kasnih 1600-ih, popularni među bogatima i kraljevima. Parket su, u osnovi, mali drveni blokovi koji se postavljaju kako bi se stvorili pravilni, a geometrijski uzorci daju iluziju prepletenog efekta. Parket se obično postavlja u hodnicima i komercijalnim prostorima, poput hotela i ureda.

Danas se parketi Onis izrađuju od različitih vrsta drveta, uključujući orah, hrast, bor i javor, a može se izrađivati od masivnog ili konstruiranog drveta, tako da je vrlo malo ograničenja ako želite parket u određenoj boji ili stilu. Parket je sveukupni naziv za ovu vrstu podova, ali postoji niz varijacija u ovom stilu između kojih se može izabrati; dvije najpopularnije su riblja kost i ševron(Chevron).

Parketi su prigodni za sve prostore

Parketi Onis mogu se „postaviti“ bilo gdje, od kuća, stanova pa čak i dvoraca. Francuski kralj Louis XIV pokrenuo je trend parketnih podova u 16. stoljeću kada je naredio postavljanje malih dijelova drveta položenih u složenim dizajnom u Versajskoj palači. Parketni podovi su od tada  neprestano rasli, zamjenjujući mramor i kamen koji je bilo teško i skupo nabaviti i položiti.

Prepoznatlji  pod, dramatičnog dizajna i jedinstvenog oblika i veličine,parket je stoljetna tehnika koja je u historiji cijenjena zbog svog luksuznog oblika. Parketi Onis dodaju karakter i dubinu interijera kuće dajuću mu otmjen izgled.

Da bi postigli ovaj izgled, moraš ugraditi male dijelove tvrdog drveta u određene geometrijske uzorke koji se mogu razlikovati ovisno o tvom ukusu i stilu.

Kako nastaje parket?

Parketi Onis započinju rezanjem ploča na plitke, jednolike trake. Trake redaju u željeni uzorak – oblikujući pločice. Kako bi ove pločice držali na okupu, proizvođači lijepe poleđinu drva na mrežu izrađenu od plastike, papira ili tkanine ili na šperploču.

Parketi Onis i općenito ostale marke dolaze u tri osnovne veličine:

  • 22,56 cm x 22,56 cm ili 9 inča sa 9 inča,
  • 30,48cm x 30,48 cm ili 12 inča sa 12 inča
  • 45,72cm x 45,72cm ili 18 inča sa 18 inča.

Njihova se debljina kreće između 5/16 ili 0,78 cm  i 3/4 inča odnosno 1,90cm. Izvođači radova postavljaju pločice na različite načine tako da uzorci stvaraju jedinstveni izgled. Najčešće drvo koje se koristi za parket je hrast, orah i jasen. Parket se može dobiti i od egzotičnog tvrdog drveta.

Vrste dizajna (parketa)

Na raspolaganju je širok dijapazon stilova i dizajna parketa. Međutim, čini se da dva uzorka preovladavaju kod mnogih potrošača. Iako oba uzorka postižu cik-cak učinke, postoje određene razlike.

Riblja kost je klasičnija, dok „Chevron“ ima moderan dodir koji stvara optičku varku zbog instalacijskog ugla koji odražava svjetlost, mijenjajući tako svoj izgled ovisno o tvom stajalištu.

Chevron i parketi ribja kost su jako slični po dizajnu i ljudi ih često mijenjaju, ali postoji jedna jasna razlika između ova dva parketa. Za razliku od  parketa riblje kosti, ševronski uzorak dolazi do oštre točke u obliku slova „v“.

parketi onis su odlični za stan
Parketi Onis su odlični za stan

Upravo ovaj jedinstveni cik-cak dizajn čini chevron  lako prepoznatljivim od ostalih parketa. Također, jako bitna karakteristika, nekome i presudna je „džep“ koji trebaš imati za ovu vrstu parketa, jer sama kupovina i ugradnja nije baš tako jeftina i pristupačna svima.

Parketi riblja kost

Drugi tip su parketi riblja kost. Upravo ovaj dizajn se nalazi u Versajskoj palati. To su prvougaone pločice postavljene pod pravim uglom jedna prema drugoj 30 °, 45 ° ili 60 °. Dolaze u raznim oblicima kao što su  dvostruke, četvrtaste i jednostruke riblje kosti.

Parketi riblja kost su jedan od najtraženijih oblika. Uzorak dodaje jedinstveni i klasični dodir bilo kojem prostoru i čini pod žarišnom tačkom sobe. Postao je klasika u svijetu podova, koja nikada ne izlazi iz mode.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP