back to top
Obrazuj sePlava boja je povezana sa inteligencijom

Plava boja je povezana sa inteligencijom

Plava boja je povezana s inteligencijom i određenim vidovima znanja potvrdila su naučna istraživanja.

Plava boja je jedna od boja spektra koje ljudsko oko vidi i u tom spektru se nalazi između ljubičaste i zelene boje. Jedna je od tri osnovne boje, zajedno sa crvenom i žutom. Talasna dužina plave boje u spektru iznosi između 420 i 490 nm.

Plava boja je povezana s inteligencijom i određenim vidovima znanja. Također, filozofija je predstavljena ovom bojom. U judejsko-kršćanskoj tradiciji plava boja je simbol čistoće i djevičanstva, dok je u anglosaksonskim zemljama plava povezana s tugom i melankolijom. Otud i naziv za blues muziku.

plava boja
Plava boja je povezana sa inteligencijom

Plava boja kroz historiju

Plava boja se od davnina koristila u umjetnosti i dekoracijama. Polu-dragi kamen lapis lazuli, koji dolazi iz rudnika u Afganistanu, korišten je u starom Egiptu za nakit i ukrase i kasnije, u dobu Renesanse, za pigment ultramarin, najskuplji od svih pigmenata. U srednjem vijeku, kobaltna plava je korištena za bojenje vitraža u katedralama.

Početkom 9. vijeka, kineski umjetnici su koristili kobalt za fini plavo bijeli porculan. Plava boja za bojenje odjeće u Evropi dobivala se od biljke Ísatis tinctória a indigo se koristio u Aziji i Africi. 1828. godine razvio se sintetički ultramarin pigment, a sintetičke plave boje i pigmenti su postepeno zamijenili mineralne pigmente dobivene iz biljaka.

Pierre-Auguste Renoir, Vincent van Gogh i drugi slikari su krajem 19. vijeka koristili ultramarin i kobaltnu plavu ne samo da prikazuju prirodu, nego za stvaranje raspoloženja i emocija.

Krajem 18. vijeka i tokom 19. vijeka, plava je postala popularna boja za vojne i policijske uniforme. U 20. vijeku, plava se obično povezuje sa harmonijom, pa je zato izabrana kao boja zastave Ujedinjenih nacija i EU. Krajem 20. vijeka, tamno plava je zamijenila tamno sivu kao najčešću boju za radna odijela; istraživanja su pokazala da je plava boja najviše povezana sa muškošću, zajedno sa crnom bojom, a najviše je povezana sa inteligencijom, znanjem, mirnoćom i koncentracijom.

Istraživanja u SAD-u i Evropi pokazuju da plava boja najčešće simbolizira harmoniju, vjernost, povjerenje, udaljenost, beskonačnost, maštu, hladnoću, a ponekad i tugu. U SAD-u i Evropskoj Uniji istraživanja javnog mijenja pokazu

ju da je plava najpopularnija boja, a po izboru gotovo polovine muškaraca i žena izabrana je kao njihova omiljena boja.

plava boja je povezana sa inteligencijom
Plava boja je povezana sa inteligencijom

Upotrijebite plavu i vizualno povećajte prostor

Energija koju emitira najveći broj nijansi plave boje je umirujuća. Ova boja snižava krvni tlak, usporava rad srca i disanje. Zbog toga je plava idealan izbor za spavaću sobu, kupatilo i sve prostorije koje služe za odmaranje ili meditaciju. Plava boja smiruje mozak, potiče kreativnost i učenje, tako da je dizajneri  često preporučuju za uredski i poslovni prostor.

Za prostorije u kojima se planira veća aktivnost, poput dnevne sobe i kuhinje, plava nije dobro rješenje, jer može učiniti da se osjećate usporeno, pa čak i depresivno. Zanimljivo je da se plavoj boji pripisuje osobina utjecati na smanjenje apetita. Pretpostavlja se da je razlog tome što u prirodi  praktično ne postoji plava hrana.

Naprotiv, plava boja hrane upozorava da je ona otrovna ili pokvarena, pa je ljudima urođeno da takvu hranu izbjegavaju. Zato nutricionisti preporučuju ljudima koji su na dijeti jesti iz plavih tanjura i tako unose manje količine hrane.

Plava je savršen izbor za uske prostore malih dimenzija, jer kao i sve hladne boje vizualno širi i povećava prostorije. Uz to može doprinijeti osjećaju manje temperature u prostoru, pa čak utječe i na smanjenje tjelesne temperature.

kako zaraditi kao fotograf
Kako zaraditi kao fotograf

Ovo sigurno niste znali o plavoj boji

Plava boja se sreće u različitim nijansama, a imena su im najčešće davali Francuzi. Tako da kada kažete plava zapravo mislite azurnoplave, indigoplava, marinskoplava, noćnoplava, neboplava, paunplava, kobaltnoplava, patinastoplava, tirkizna… Ukoliko se bavite dizanjem utega, dokazano je da ćete dizati više kilograma ukoliko to činite u prostoru obojenom u plavo.

Istraživanja pokazuju da komarci obožavaju plavu boju i dvostruko češće “posjećuju” prostorije u ovim tonovima. Sove su jedine ptice koje vide plavu boju.

Da li vas zanima kako bi neka od plavih nijansi izgledala na zidu određene prostorije? Ili čak u kombinaciji s nekom drugom bojom? Sada uz pomoć našeg računalnog programa i malo vlastite mašte možete sve to, pa i još više… Slikajte prostoriju koju želite dizajnirati i uz pomoć bogate palete Maxima boja kreirajte svoju idealnu kombinaciju.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP