back to top
LifestylePročitajte kako odabrati dobru školsku opremu za djecu

Pročitajte kako odabrati dobru školsku opremu za djecu

Prilikom opremanja učenika za predstojeću školsku godinu, torbe su prve na listi.

Budući da ih učenici koristi svakodnevno, veoma je važno da budu funkcionalne i kvalitetne.

Osnovna uloga

Rančevi ili školske torbe su posebno dizajnirani baš za potrebe učenika koji sa sobom nose mnogobrojne knjige, sveske, pernicu, a zatim i opremu za fizičko, lenjire, instrument, pribor za likovno, užinu, vodu… Kada se pogleda šta sve treba smestiti u ranac jednog đaka, svima je jasno da mališanima uopšte nije jednostavno jer ne samo što treba da dopreme literaturu i pribor za nastavu do učionice, već se i sa svim stvarima treba i snaći – stoga je bitno da unutrašnjost rančeva bude pregledna i dobro organizovana.

Obavezne karakteristike kvalitetne školske torbe za djecu

Zbog uloge koju imaju i kontinuiranog korišćenja, đačke tašne treba da budu od izdržljivih i trajnih materijala, kao i lake za održavanje. Takođe, budući da se nose na leđima, poželjno je da budu udobne i da imaju sunđerastu pozadinu, tj. da budu anatomske. Kako se uzrast dece razlikuje, a i mališani brzo rastu, odlikuje ih i mogućnost podešavanja dužine ručki. Pojedini ranci takođe imaju i točkiće, što najmlađima olakšava njihov put do škole. Radi lakše organizacije mnogobrojnog pribora koji nose sa sobom, poželjno je da budu komforne i imaju više pregrada. Međutim, ne treba zaboraviti da deca posebno obraćaju pažnju na estetiku svojih rančeva, te su boje, dizajn i motivi takođe važni pri odabiru nove  školske torbe.

Kakvi modeli postoje

Izbor školske torbe svakako nije lak pošto postoji zaista veliki asortiman modela različitih proizvođača. Te tako one mogu biti različitih dimenzija, ovalne ili više pravougaone, čvrste ili meke strukture, proizvedene od više materijala. Međutim, fascinantno je u kojim se sve bojama mogu naći, kao jednobojni, dvobojni, šareni, kao i koji ih sve motivi mogu odlikovati. Deci su posebno zanimljive školske torbe sa njihovim omiljenim superjunacima, a mogu biti i sa motivima nekog sporta, maskirni, cvetni, sa različitim geometrijskim ili apstraktnim motivima, dok su uvek vrlo traženi i jednobojni, svedenog dizajna koje koriste i stariji đaci i studenti. Kada je reč o školskim torbama sa jednom ručkom, koje se nose na jedno rame ili preko ramena, njih odlikuje ponekad i drugačiji sistem zakopčavanja, te je neretko pored cibzara tu i čičak.

Sve više torbi ima posebne pregrade za mobilni telefon koje su dodatno osigurane od krađa. Čak postoje modeli u kojima je može ugraditi i adekvatna eksterna baterija i slušalice.

Kako izabrati pravu?

Školske torbe, njihova veličina i performanse, najčešće se biraju spram ukusa i želja onoga ko će ih svakodnevno nositi. Važno je samo voditi računa o kvalitetu, kao i tome da li ima dosta prostora, dovoljan broj pregrada za dobru organizaciju, te izdržljivosti. Na izbor mogu uticati i brend i cena, ali će verovatno presuditi sam dizajn, odnosno boje, motivi i šare.

Možda i dobar poklon

Za jednog učenika, školske torbe mogu biti više nego odličan poklon, bilo za početak nastavne godine, rođendan ili Novu godinu. Bez obzira na to da li je u pitanju dečak, devojčica, prvak, šestak ili gimnazijalac, novi ranac uvek je dobrodošao. Posebno je zanimljivo što se u kompletu sa rancem, odnosno istog dezena i materijala, iste serije, mogu naći i pernice, tobrice za fizičko, novčanici, te se može kupiti ceo set.

Šta sve odlikuje pernice?

Opremanje školskim priborom počinje s početkom školske godine, ali ne prestaje tokom čitavog trajanja nastave – uvek nešto treba dokupiti ili promeniti kako bi đak bio opremljen svime što mu olakšava proces učenja. Pored ranca ili torbe, knjiga i svezaka, instrumenta i opreme za fizičko, tu su i pernice kao apsolutno neophodne.

Svrsishodne i praktične

Pernice se proizvode od različitih materijala, od tkanine, kože, metala, plastike, drveta, a služe da se u njih odlože sredstva za pisanja, prvenstveno olovke, te gumice, zarezači, potom bojice, flomasteri, kao i pribor koji se koristi za crtanje, na primer uglomer, manji lenjiri ili šestar, ili pak lepak ili makaze. Načelno sitni predmeti, koji bi bez svog posebnog prostora bili rasuti po rancu. Ovako su svi na jednom mestu – uredno složeni i zaštićeni. Takođe, u pernicama neretko postoje i različiti blokčići, kao i prostor za raspored časova. Zbog praktičnosti koriste ih mališani još od vrtića, potom učenici svih uzrasta, ali i studenti i zaposleni koji na svom poslu potrebuju hemijske olovke, penkala, markere ili bilo koje sredstvo za pisanje. One se koriste svakodnevno i kontinuirano i otuda je bitno da budu kvalitetne i funkcionalne.

Osnovne karakteristike

Postoji svakako mnogo modela pernica jer se i proizvođači utrkuju da one budu što interesantnije i neobičnije, svima ko ih koristi, a naročito deci. Ipak, nezavisno od materijala, oblika ili dezena, generalno se može reći da njihov sadržaj treba da bude smešten tako da je njegovo korišćenje i odlaganje jednostavno, pa je u skladu s tim važno i da budu pregledne i sa dobrom organizacionom strukturom – ako je reč o višedelnim pernicama. Takođe, bitno je da poseduju pouzdan a ujedno nekomplikovan mehanizam otvaranja i zatvaranja – najčešće je to rajsferšlus, dok su pojedine sačinjene od dva dela koja se preklapaju. Ulogu igra i materijal, koji mora biti kvalitetan, izdržljiv, trajan, ali i lak za održavanje, tj. takav da se mrlje od boja, mastila ili grafita lako mogu ukloniti.

Različiti modeli

Pri odabiru pernica najbolje je voditi se uzrastom deteta, njegovim ličnim ukusom i željama, kao i potrebama. Takođe, katkad dečaci preferiraju neke motive i boje, a devojčice sasvim druge. U svakom slučaju, modela ima sasvim dovoljno da svako dete nađe pernicu baš po svojoj volji – bilo da su mini, klasične, na sprat, jednodelne, dvodelne, trodelne, od čvrstog ili mekšeg materijala, sa cibzarom, na preklop ili potpuno nesvakidašnje. Takođe, mogu se naći i jednobojne i šarene, u gotovo svim bojama i sa najrazličitijim motivima, a naročito su popularne one sa likovima superheroja iz crtanih ili dečjih filmova. Sa druge strane, stariji preferiraju jednobojne ili one svedenog dizajna, sa geometrijskim ili floralnim motivima.

Kako odabrati?

Postoji veoma širok asortiman pernica, a one se razlikuju po tome kojeg su modela i veličine, kog su brenda ili kvaliteta, od čega nadalje zavisi i cena, a mogu se kupiti potpuno prazne ili ispunjene sadržajem. Osim navedenih svojstava, svakako da važnu ulogu pri izboru igraju i boje, motivi i dezeni. Svakako, najbitnije je pri kupovini uvažiti potrebe i želje njenih korisnika. (Foto: pexels.com)

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP