back to top
LifestyleSavjeti pri kupovini mašine za veš

Savjeti pri kupovini mašine za veš

Kako pronaći najprikladniju veš-mašinu? Svakako je ne želite kupovati svake godine, jer mašina za veš spada u skuplje kućanske aparate.

Također, ne biste trebali odjuriti do najbliže prodavnice elektrotehnike i kupiti prvu mašinu koja vam se dopadne. Pomoći ćemo vam da, uz što manje briga, obavite zadovoljavajuću kupovinu.

Možete li zamisliti urbani život bez veš-mašine? Naravno da ne!

Mašina za pranje veša je jedan od kućnih uređaja koji se najbrže usavršavaju i stalno dobijaju nove funkcije i performanse. Kako se onda odlučiti, a ne napraviti pogrešan izbor?

Pripremili smo za vas 10 korisnih savjeta kako biste izbjegli pogrešni odabir i dodatne troškove.

Dakle, prije kupovine nove mašine za rublje, razmislite o sljedećem:

  • Savjet 1: Sagledajte prostor kojim raspolažete. Od toga ovisi hoćete li kupiti veš-mašinu sa prednjim ili gornjim vratima. Mašine sa gornjim vratima se bolje uklapaju u mali prostor, dok su one sa prednjim otvorom pogodne i za ugradnju u kuhinju, kao i za montažu sušilice na vrhu. Postoje i mašine sa prednjim vratima, smanjenih dimenzija, za male prostore.
  • Savjet 2: Odredite veličinu bubnja na osnovu broja članova domaćinstva i količine rublja koju redovno perete. Domaćinstvo od 4 – 5 osoba može se snaći sa uobičajenom veličinom bubnja od 6 – 8 kg.
  • Savjet 3: Centrifugirajte pametno! Broj obrtaja ovisi o garderobi i da li posjedujete sušilicu – 800 obrtaja/min. je dovoljno za osjetljive tekstile, dok je sa ručnicima to najmanje 1200 o/min. Ako imate sušilicu, trudite se da vaša buduća veš-mašina nudi najmanje 1400 o/min. jer će ovo uštedjeti mnogo električne energije tokom sušenja. Ovo je zato, jer je veš-mašini potrebno manje struje za centrifugiranje, nego sušilici za zagrijavanje veša.
  • Savjet 4: obratite pažnju na potrošnju vode. Što je bubanj veći, i potrošnja vode raste. Bubanj od 8 kg potrošiće oko 60 l vode. Većina uređaja ima dugme za uštedu vode, a još su bolji aqua-senzori koji na osnovu težine rublja u bubnju, prilagođavaju potrošnju vode – idealno ako je mašina do pola puna.
  • Savjet 5: čitajta ispravno etiketu. EU energetska oznaka pokazuje da li je mašina za veš ekonomična ili je gutač energije i novca. Uzmite u obzir modele sa oznakama: A++ i A+++.
  • Savjet 6: u mnoštvu funkcija, odlučite se za one koje su vam odista potrebne i korisne. To su najčešće one za štednju energije i ostale, vama bitne, pogodnosti.
  • Savjet 7: razmotrite posebne programe, koji se obično doplaćuju. Najčešće su bespotrebni.
  • Savjet 8: da li je vrijedno kupiti mašinu za pranje i sušenje veša u jednom? Na osnovu proračuna – ovo ima smisla samo ako perete vrlo malo i nemate prostora za sušenje.
  • Savjet 9: obavezno pročitajte recenzije na internetu, o modelu i proizvođaču.
  • Savjet 10: raspitajte se da li postoji servisna podrška i rezervni dijelovi, kako ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja.

Kada ste razmotrili naše savjete, možete krenuti u odabir vaše nove mašine za veš. Na internetu ćete pronaći bogatu ponudu modela koje možete u miru, iz vlastite fotelje razgledati i porediti cijene, te vrlo jednostavno, u par poteza, poručiti.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP