LifestyleSavjeti pri kupovini mašine za veš

Savjeti pri kupovini mašine za veš

Kako pronaći najprikladniju veš-mašinu? Svakako je ne želite kupovati svake godine, jer mašina za veš spada u skuplje kućanske aparate.

Također, ne biste trebali odjuriti do najbliže prodavnice elektrotehnike i kupiti prvu mašinu koja vam se dopadne. Pomoći ćemo vam da, uz što manje briga, obavite zadovoljavajuću kupovinu.

Možete li zamisliti urbani život bez veš-mašine? Naravno da ne!

Mašina za pranje veša je jedan od kućnih uređaja koji se najbrže usavršavaju i stalno dobijaju nove funkcije i performanse. Kako se onda odlučiti, a ne napraviti pogrešan izbor?

Pripremili smo za vas 10 korisnih savjeta kako biste izbjegli pogrešni odabir i dodatne troškove.

Dakle, prije kupovine nove mašine za rublje, razmislite o sljedećem:

  • Savjet 1: Sagledajte prostor kojim raspolažete. Od toga ovisi hoćete li kupiti veš-mašinu sa prednjim ili gornjim vratima. Mašine sa gornjim vratima se bolje uklapaju u mali prostor, dok su one sa prednjim otvorom pogodne i za ugradnju u kuhinju, kao i za montažu sušilice na vrhu. Postoje i mašine sa prednjim vratima, smanjenih dimenzija, za male prostore.
  • Savjet 2: Odredite veličinu bubnja na osnovu broja članova domaćinstva i količine rublja koju redovno perete. Domaćinstvo od 4 – 5 osoba može se snaći sa uobičajenom veličinom bubnja od 6 – 8 kg.
  • Savjet 3: Centrifugirajte pametno! Broj obrtaja ovisi o garderobi i da li posjedujete sušilicu – 800 obrtaja/min. je dovoljno za osjetljive tekstile, dok je sa ručnicima to najmanje 1200 o/min. Ako imate sušilicu, trudite se da vaša buduća veš-mašina nudi najmanje 1400 o/min. jer će ovo uštedjeti mnogo električne energije tokom sušenja. Ovo je zato, jer je veš-mašini potrebno manje struje za centrifugiranje, nego sušilici za zagrijavanje veša.
  • Savjet 4: obratite pažnju na potrošnju vode. Što je bubanj veći, i potrošnja vode raste. Bubanj od 8 kg potrošiće oko 60 l vode. Većina uređaja ima dugme za uštedu vode, a još su bolji aqua-senzori koji na osnovu težine rublja u bubnju, prilagođavaju potrošnju vode – idealno ako je mašina do pola puna.
  • Savjet 5: čitajta ispravno etiketu. EU energetska oznaka pokazuje da li je mašina za veš ekonomična ili je gutač energije i novca. Uzmite u obzir modele sa oznakama: A++ i A+++.
  • Savjet 6: u mnoštvu funkcija, odlučite se za one koje su vam odista potrebne i korisne. To su najčešće one za štednju energije i ostale, vama bitne, pogodnosti.
  • Savjet 7: razmotrite posebne programe, koji se obično doplaćuju. Najčešće su bespotrebni.
  • Savjet 8: da li je vrijedno kupiti mašinu za pranje i sušenje veša u jednom? Na osnovu proračuna – ovo ima smisla samo ako perete vrlo malo i nemate prostora za sušenje.
  • Savjet 9: obavezno pročitajte recenzije na internetu, o modelu i proizvođaču.
  • Savjet 10: raspitajte se da li postoji servisna podrška i rezervni dijelovi, kako ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja.

Kada ste razmotrili naše savjete, možete krenuti u odabir vaše nove mašine za veš. Na internetu ćete pronaći bogatu ponudu modela koje možete u miru, iz vlastite fotelje razgledati i porediti cijene, te vrlo jednostavno, u par poteza, poručiti.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img