back to top
Mediji i MarketingŠta je SEO optimizacija i čemu služi?

Šta je SEO optimizacija i čemu služi?

Ako se pitate šta je SEO, ovo je pravi tekst za vas! SEO je skraćenica od optimizacija za pretraživače, što je praksa povećanja količine i kvalitete prometa na vašoj web stranici, putem organskih rezultata pretraživača.

Da bismo razumjeli pravo značenje SEO-a, razlomimo tu definiciju i pogledajmo njene dijelove:

  • Kvaliteta prometa – Možete privući sve posjetitelje na svijetu, ali ako dolaze na vašu web stranicu jer im Google kaže da ste resurs za Apple računala, kad ste zaista farmer koji prodaje jabuke, to nije kvalitetan promet. Umjesto toga želite privući posjetitelje koji su istinski zainteresirani za proizvode koje nudite.
  • Količina prometa – Jednom kada imate prave ljude koji kliknu na stranicama s rezultatima tražilice (SERP), veći je promet bolji.
  • Organski rezultati – Oglasi čine značajan dio mnogih SERP-ova, no organski promet je svaki promet koji ne morate platiti. Organski promet pretraživanja posebno je svaki neplaćeni promet koji dolazi iz SERP-ova.

Kako radi SEO?

Kada smo objasnili šta je SEO optimizacija, red je da vas i upoznamo s načinom funkcioniranja. Možete smatrati tražilicu web mjestom koje posjetite kako biste upisali (ili izgovorili) pitanje u okvir, a  ono magično odgovara dugim popisom veza do web stranica koje mogao odgovoriti na vaše pitanje.

To je istina. No jeste li ikad zastali da razmislite što stoji iza tih čarobnih popisa poveznica?

Evo kako to funkcionira: Google (ili bilo koja tražilica koju koristite) ima alat za indeksiranje koji prikuplja informacije o svim sadržajima koje mogu pronaći na Internetu. Alati za indeksiranje vraćaju sve podatke natrag u tražilicu za izradu indeksa. Taj se indeks zatim dovodi kroz algoritam koji pokušava upariti sve te podatke s vašim upitom.

Optimizacija može imati mnogo oblika. Sve je od osiguravanja da naslovne oznake i metaopisi budu informativni i odgovarajuće duljine do upućivanja internih poveznica na stranice na koje ste ponosni.

sta je seo
SEO zahtjeva upotrebu raznih alata

Učenje SEO-a

Ako ste potpuno novi u temi i tek sada ste saznali šta je SEO, počnite na samom početku i počnite na internetu učiti o savjetima vezanim uz SEO. Ako trebate savjet o određenoj temi, kopajte gdje god vam odgovara po internetu.

Izgradnja web stranice prilagođene SEO-u

Jednom kada ste spremni započeti, vrijeme je da te SEO tehnike koje ste naučili primijenite na web mjestu, bilo da je ono potpuno nova web stranica ili stara koju poboljšavate.

Sadržaj i s njim povezane oznake

Web mjesto zapravo nije web mjesto dok nemate sadržaja. Ali SEO za sadržaj ima dovoljno specifičnih varijabli. Bitno je fokusirati se na kvalitetan i čitljiv sadržaj, koji će zadržavati ljude na stranici. Uz to, pripazite na korištenje ključnih riječi teksta.

Teme povezane s vezama

Kopajte duboko u svemu što ste ikada trebali znati o vezama od usidrenog teksta do preusmjeravanja. Pročitajte na internetu više o link buildingu da biste razumjeli kako i kada koristiti nofollow te je li gostujuće bloganje zapravo mrtvo.

Ostala optimizacija

Čestitamo! Naučili ste šta je SEO i sada ste spremni za neke napredne teme. Pobrinite se da sav taj promet najlakše može pretvoriti s optimizacijom stope konverzije (CRO), a zatim idite na mikro razinu s lokalnim SEO-om ili zauzmite to mjesto globalno s međunarodnim SEO-om.

Evolucija SEO-a

Algoritmi tražilice često se mijenjaju i SEO taktike se razvijaju kao odgovor na te promjene. Dakle, ako vam netko nudi SEO savjet koji se ne osjeća sasvim u redu, prijavite se na određenoj tematskoj stranici.

Angažirajte stručnjake

Ako ipak želite posao obaviti kvalitetno, tada je neophodno da angažirate stručnjake. Jedna od firmi koja je svojevrsni pionir za SEO na našim prostorima je www.spletnopero.si. Njihovim angažiranjem biti ćete sigurni da će sve biti učinjeno kvalitetno i da ćete imati najbolje rezultate.

Klikni Ovdje i Saznaj Više o Najboljem Alatu za Promovisanje!

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP