back to top
GeneralnoŠta je SEO optimizacija i zašto je važna?

Šta je SEO optimizacija i zašto je važna?

Sigurno ste svi već nekoliko stotina puta čuli ili negdje vidjeli da se skraćenica “SEO“ često spominje, i to u kombinaciji sa riječju “optimizacija“.

Jednako tako pretpostavljamo da nemate predstavu o tome ili ne znate dovoljno o njenom značenju i značaju za posao. Ima li zapravo veze sa vašim poslom i kakve tačno? Pročitajte u nastavku i zaključite sami.

Šta je SEO optimizacija?

SEO optimizacija je zapravo skraćenica za “Search Engine Optimization“ ili u našem jeziku optimizaciju pretraživača. Jednostavno rečeno, to je postupak poboljšanja vaše web stranice kako bi se povećala njena vidljivost za relevantna pretraživanja.

Što su vaše stranice bolje vidljive u rezultatima pretraživanja, veća je vjerovatnoća da ćete privući pažnju i privući potencijalne i postojeće kupce u svoje poslovanje.

Kako SEO optimizacija funkcioniše?

Tražilice poput Googlea i Binga koriste botove za indeksiranje stranica na webu, prelazak s web mjesta na drugo web mjesto, prikupljanje podataka o tim stranicama i stavljanje u indeks.

Dalje, algoritmi analiziraju stranice u indeksu, uzimajući u obzir stotine faktora ili signala rangiranja, kako bi utvrdili da bi se određeni redoslijed stranica trebao pojaviti baš tako rangiran u rezultatima pretraživanja za vaš zadati upit (temu pretraživanja koju ste unijeli u search bar).

Faktori SEO rangiranja

Faktori rangiranja u pretraživanju mogu se smatrati zamjenicima za aspekte korisničkog iskustva. Periodni sistem faktora SEO optimizacije organizuje faktore u šest glavnih kategorija, svaki na osnovu njegove ukupne važnosti za SEO optimizaciju. Na primjer, kvalitet sadržaja i istraživanje ključnih riječi ključni su faktori optimizacije sadržaja, a indeksiranje i prilagodljivost mobilnim uređajima važni su faktori arhitekture web mjesta.

šta je seo optimizacija i zašto je važna?
IZVOR: Search Engine Land

Algoritmi SEO rangiranja

Algoritmi pretraživanja, odnosno SEO optimizacija, dizajnirani su tako da prikazuju relevantne, autoritativne stranice i pružaju korisnicima efikasno iskustvo pretraživanja. Optimizacija vaše web lokacije i sadržaja s obzirom na ove faktore može vam pomoći da se vaše stranice budu rangirane što bliže vrhu u rezultatima pretraživanja.

Samim tim zaključak se nameće sam po sebi – SEO optimizacija izuzetno je važna za svaki vid poslovanja koje želi ostvariti produktivnu i kvalitetnu internetsku prisutnost.

Zašto je SEO optimizacija važna za marketing?

SEO optimizacija je temeljni dio digitalnog marketinga jer ljudi svake godine izvrše bilijune pretraživanja, često s komercijalnom namjerom – da pronađu informacije o proizvodima i uslugama. Pretraživanje je često primarni izvor digitalnog prometa brendova i nadopunjuje ostale marketinške kanale. Veća vidljivost i bolje rangiranje u rezultatima pretraživanja, od konkurencije može imati materijalni uticaj na konačnu ocjenu vašeg poslovanja.

Međutim, rezultati pretraživanja razvijali su se posljednjih nekoliko godina kako bi korisnicima pružili konkretnije i direktnije odgovore i informacije za koje je evidentnije da će zadržati korisnike na stranici rezultata, umjesto da ih vode na druge web stranice.

Također imajte na umu da funkcije poput bogatih rezultata i panela znanja u rezultatima pretraživanja mogu povećati vidljivost i pružiti korisnicima više informacija o vašoj kompaniji direktno u rezultatima pretraživanjima koje dakle rangira SEO optimizacija.

Smjernice SEO optimizacije za Google

Osnovni principi SEO optimizacija za web stranice koje se pojavljuju na Google pretraživaču su:

 • Napravite stranice prvenstveno namijenjene za korisnike, a ne za pretraživače.
 • Ne zavaravajte svoje korisnike.
 • Izbjegavajte trikove namijenjene poboljšanju rangiranja na pretraživačima.

Dobro je pravilo da li biste se osjećali ugodno i objasnili Googleu zaposleniku što ste učinili na web lokaciji.
Još jedan koristan test je pitati: “Da li ovo pomaže mojim korisnicima? Da li bih to učinio da pretraživači ne postoje?”

 • Razmislite o tome šta vašu web stranicu čini jedinstvenom, vrijednom ili privlačnom.

Stvari koje treba izbjegavati ukoliko radite sa Google pretraživačem, u pogledu SEO optimizacije sadržaja vaše web stranice, su:

 • Automatski generirani sadržaj
 • Učestvovanje u šemama linkova
 • Stvaranje stranica sa malo ili nimalo originalnog sadržaja (tj. kopiranog s nekog drugog mjesta)
 • Prikrivanje – praksa pokazivanja i indeksiranja pretraživača drugačijeg sadržaja od posjetitelja.
 • Skriveni tekst i linkovi
 • Doorway stranice – stranice stvorene tako da dobro rangiraju određene pretrage kako bi usmjerile promet na vašu web lokaciju.

Korisno je biti dobro upoznat sa Googleovim smjernicama za webmastere SEO optimizacije . Nađite vremena da ih upoznate i detaljnije proučite.

Smjernice SEO optimizacije za Bing webmastere

Osnovni principi za korisnike Bing pretraživača i SEO optimizacija:

 • Na svojoj web lokaciji pružite jasan, dubok, zanimljiv i lagan sadržaj.
 • Neka naslovi stranica budu jasni i relevantni.
 • Linkovi se smatraju signalom popularnosti i Bing nagrađuje linkove koji su u tom kontekstu organski porasli.
 • Društveni uticaj i društveni angažman su pozitivni signali i mogu dugoročno uticati na vaše rangiranje.
 • Brzina stranice je važna, uz pozitivno i korisno korisničko iskustvo.
 • Upotrijebite alt atribute za opisivanje slika, tako da Bing može bolje razumjeti sadržaj.

Stvari koje treba izbjegavati na Bing pretraživaču u pogledu SEO optimizacije:

 • Nekvalitetan sadržaj – stranice na kojima se uglavnom prikazuju oglasi ili povezani linkovi ili koji na drugi način preusmjeravaju posjetitelje na druge web stranice neće se dobro rangirati.
 • Taktike nasilnih linkova kojima je cilj povećati broj i prirodu dolaznih linkova, poput kupovine linkova, sudjelovanja u shemama linkova, mogu dovesti do deindeksiranja.
 • Osigurajte da postoje čiste, sažete URL-adrese koje uključuju ključne riječi.
  Dinamički parametri mogu zaprljati vaše URL-ove i uzrokovati probleme sa dvostrukim sadržajem.
 • URL-ove okreirajte pisnim, kratkim, bogatim ključnim riječima kad god je to moguće i izbjegavajte znakove koji nisu slova.
 • Pokopavanje veza u Javascript / Flash / Silverlight –  držite sadržaj dalje od njih.
 • Dvostruki sadržaj
 • Pretrpavanje ključnim riječima
 • Prikrivanje – praksa pokazivanja i indeksiranja pretraživača drugačijeg sadržaja od posjetitelja.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP