GeneralnoŠta je SEO optimizacija i zašto je važna?

Šta je SEO optimizacija i zašto je važna?

Sigurno ste svi već nekoliko stotina puta čuli ili negdje vidjeli da se skraćenica “SEO“ često spominje, i to u kombinaciji sa riječju “optimizacija“.

Jednako tako pretpostavljamo da nemate predstavu o tome ili ne znate dovoljno o njenom značenju i značaju za posao. Ima li zapravo veze sa vašim poslom i kakve tačno? Pročitajte u nastavku i zaključite sami.

Šta je SEO optimizacija?

SEO optimizacija je zapravo skraćenica za “Search Engine Optimization“ ili u našem jeziku optimizaciju pretraživača. Jednostavno rečeno, to je postupak poboljšanja vaše web stranice kako bi se povećala njena vidljivost za relevantna pretraživanja.

Što su vaše stranice bolje vidljive u rezultatima pretraživanja, veća je vjerovatnoća da ćete privući pažnju i privući potencijalne i postojeće kupce u svoje poslovanje.

Kako SEO optimizacija funkcioniše?

Tražilice poput Googlea i Binga koriste botove za indeksiranje stranica na webu, prelazak s web mjesta na drugo web mjesto, prikupljanje podataka o tim stranicama i stavljanje u indeks.

Dalje, algoritmi analiziraju stranice u indeksu, uzimajući u obzir stotine faktora ili signala rangiranja, kako bi utvrdili da bi se određeni redoslijed stranica trebao pojaviti baš tako rangiran u rezultatima pretraživanja za vaš zadati upit (temu pretraživanja koju ste unijeli u search bar).

Faktori SEO rangiranja

Faktori rangiranja u pretraživanju mogu se smatrati zamjenicima za aspekte korisničkog iskustva. Periodni sistem faktora SEO optimizacije organizuje faktore u šest glavnih kategorija, svaki na osnovu njegove ukupne važnosti za SEO optimizaciju. Na primjer, kvalitet sadržaja i istraživanje ključnih riječi ključni su faktori optimizacije sadržaja, a indeksiranje i prilagodljivost mobilnim uređajima važni su faktori arhitekture web mjesta.

šta je seo optimizacija i zašto je važna?
IZVOR: Search Engine Land

Algoritmi SEO rangiranja

Algoritmi pretraživanja, odnosno SEO optimizacija, dizajnirani su tako da prikazuju relevantne, autoritativne stranice i pružaju korisnicima efikasno iskustvo pretraživanja. Optimizacija vaše web lokacije i sadržaja s obzirom na ove faktore može vam pomoći da se vaše stranice budu rangirane što bliže vrhu u rezultatima pretraživanja.

Samim tim zaključak se nameće sam po sebi – SEO optimizacija izuzetno je važna za svaki vid poslovanja koje želi ostvariti produktivnu i kvalitetnu internetsku prisutnost.

Zašto je SEO optimizacija važna za marketing?

SEO optimizacija je temeljni dio digitalnog marketinga jer ljudi svake godine izvrše bilijune pretraživanja, često s komercijalnom namjerom – da pronađu informacije o proizvodima i uslugama. Pretraživanje je često primarni izvor digitalnog prometa brendova i nadopunjuje ostale marketinške kanale. Veća vidljivost i bolje rangiranje u rezultatima pretraživanja, od konkurencije može imati materijalni uticaj na konačnu ocjenu vašeg poslovanja.

Međutim, rezultati pretraživanja razvijali su se posljednjih nekoliko godina kako bi korisnicima pružili konkretnije i direktnije odgovore i informacije za koje je evidentnije da će zadržati korisnike na stranici rezultata, umjesto da ih vode na druge web stranice.

Također imajte na umu da funkcije poput bogatih rezultata i panela znanja u rezultatima pretraživanja mogu povećati vidljivost i pružiti korisnicima više informacija o vašoj kompaniji direktno u rezultatima pretraživanjima koje dakle rangira SEO optimizacija.

Smjernice SEO optimizacije za Google

Osnovni principi SEO optimizacija za web stranice koje se pojavljuju na Google pretraživaču su:

 • Napravite stranice prvenstveno namijenjene za korisnike, a ne za pretraživače.
 • Ne zavaravajte svoje korisnike.
 • Izbjegavajte trikove namijenjene poboljšanju rangiranja na pretraživačima.

Dobro je pravilo da li biste se osjećali ugodno i objasnili Googleu zaposleniku što ste učinili na web lokaciji.
Još jedan koristan test je pitati: “Da li ovo pomaže mojim korisnicima? Da li bih to učinio da pretraživači ne postoje?”

 • Razmislite o tome šta vašu web stranicu čini jedinstvenom, vrijednom ili privlačnom.

Stvari koje treba izbjegavati ukoliko radite sa Google pretraživačem, u pogledu SEO optimizacije sadržaja vaše web stranice, su:

 • Automatski generirani sadržaj
 • Učestvovanje u šemama linkova
 • Stvaranje stranica sa malo ili nimalo originalnog sadržaja (tj. kopiranog s nekog drugog mjesta)
 • Prikrivanje – praksa pokazivanja i indeksiranja pretraživača drugačijeg sadržaja od posjetitelja.
 • Skriveni tekst i linkovi
 • Doorway stranice – stranice stvorene tako da dobro rangiraju određene pretrage kako bi usmjerile promet na vašu web lokaciju.

Korisno je biti dobro upoznat sa Googleovim smjernicama za webmastere SEO optimizacije . Nađite vremena da ih upoznate i detaljnije proučite.

Smjernice SEO optimizacije za Bing webmastere

Osnovni principi za korisnike Bing pretraživača i SEO optimizacija:

 • Na svojoj web lokaciji pružite jasan, dubok, zanimljiv i lagan sadržaj.
 • Neka naslovi stranica budu jasni i relevantni.
 • Linkovi se smatraju signalom popularnosti i Bing nagrađuje linkove koji su u tom kontekstu organski porasli.
 • Društveni uticaj i društveni angažman su pozitivni signali i mogu dugoročno uticati na vaše rangiranje.
 • Brzina stranice je važna, uz pozitivno i korisno korisničko iskustvo.
 • Upotrijebite alt atribute za opisivanje slika, tako da Bing može bolje razumjeti sadržaj.

Stvari koje treba izbjegavati na Bing pretraživaču u pogledu SEO optimizacije:

 • Nekvalitetan sadržaj – stranice na kojima se uglavnom prikazuju oglasi ili povezani linkovi ili koji na drugi način preusmjeravaju posjetitelje na druge web stranice neće se dobro rangirati.
 • Taktike nasilnih linkova kojima je cilj povećati broj i prirodu dolaznih linkova, poput kupovine linkova, sudjelovanja u shemama linkova, mogu dovesti do deindeksiranja.
 • Osigurajte da postoje čiste, sažete URL-adrese koje uključuju ključne riječi.
  Dinamički parametri mogu zaprljati vaše URL-ove i uzrokovati probleme sa dvostrukim sadržajem.
 • URL-ove okreirajte pisnim, kratkim, bogatim ključnim riječima kad god je to moguće i izbjegavajte znakove koji nisu slova.
 • Pokopavanje veza u Javascript / Flash / Silverlight –  držite sadržaj dalje od njih.
 • Dvostruki sadržaj
 • Pretrpavanje ključnim riječima
 • Prikrivanje – praksa pokazivanja i indeksiranja pretraživača drugačijeg sadržaja od posjetitelja.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img