Yep inkubatorUspješna priča: Nebojša ostvario svoj san o izradi prirodnih sapuna od kozjeg...

Uspješna priča: Nebojša ostvario svoj san o izradi prirodnih sapuna od kozjeg mlijeka

Tridesetčetvorodišnji Nebojša Vučenović iz Poveliča pokazao je da hendikep nije prepreka za uspjeh nakon što je njegova ideja o izradi prirodnih sapuna od kozjeg mlijeka dobila podršku Omladinske banke Srbac i kvalifikovala se za takmičenje najboljih omladinskih projekata u čitavom regionu.

Nebojša je u osmoj godini pretrpio tešku povredu glave zbog koje mu je desna ruka paralisana, a uz to otežano hoda. Nema stalni posao, već je angažovan u opštinskoj upravi kao kurir na određeno vrijeme, pa je došao na ideju da izrađuje prirodne sapune od kozjeg mlijeka, jer ima nekoliko koza o kojima svakodnevno vodi brigu i koje mu pored živine jedine prave društvo u domaćinstvu.

„Dugo sam razmišljao o izradi sapuna koji imaju blagotvorno dejstvo na kožu, ali nisam imao novca da to realizujem, niti ljude koji bi stali iza ovakvog projekta. Tada mi je prvi priskočio u pomoć privrednik Slobodan Cvijetić koji mi je dao početna sredstva, a pomoglo mi je još nekoliko prijatelja. Nakon toga sam okupio grupu omladinaca i konkurisao na javni poziv Omladinske banke u Srpcu koja je moj projekat najbolje ocijenila od svih koji su kandidovani“, rekao je Vučenović.

Projekte Omladinske banke finansiraju Fondacija „Mozaik“ iz Sarajeva i opštinske uprave širom BiH, pa je tako ove godine odobreno njih 127, a Nebojšin projekat je bio jedan od tri koja su predstavljala BiH na regionalnom takmičenju koje je održano prije nekoliko dana u Кolašinu, uz projekte iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Кosova.

„U narednom periodu ću intenzivnije krenuti sa proizvodnjom sapuna, a planiram do polovine septembra održati nekoliko besplatnih radionica na kojima ću edukovati mlade ljude kako da i sami pokrenu sličan projekat i riješe pitanje egzistencije“, rekao je Vučenović.

I pored hendikepa, Nebojša je u regularnom roku završio osnovnu i srednju školu, nakon čega se posvetio literarnom radu. Prikupio je oko 400 starih narodnih pjesama, izreka i poslovica koje je sabrao u književnu zbirku „Pjevajte sa mnom“.

Bio je angažovan i u brojnim omladinskim organizacijama, a za proteklih 12 godina ie odradio više od četiri hiljade volonterskih sati. Nebojša je bio i član Kluba za traženje posla Srbac u kojem je bio aktivan kako u radionicama, tako i svim dodatnim obukama i aktivnostima koje su preporučene od strane voditeljice Kluba iz Biroa Srbac. Također nije mu bilo teško da prije četiri godine, dok je još kao nezaposlena osoba pozitivne utiske o Klubu prenese i snimateljima filma o Klubu za traženje posla kojeg u radu sa mladima koriste voditelji Klubova. 

screenshot 2017-08-07 12.02.52

Ostvario je svoj san prije tri godine kada se popeo na vrh planine Dimitor, na nadmorskoj visini od 1483 metra, a od tada redovno učestvuje na planinarskim pohodima, pa je tako prepješačio Кozaru, Vitorog, Manjaču, Vlašić, Ozren, Dimitor, Motajicu i slovenačke vrhove Peca i Uršlja Gora, te učestvovao u Fruškogorskom planinarskom maratonu dugom 42 kilometra.

I pored vidljivog hendikepa, za nešto više od tri godine je prepješačio oko 300 kilometara.

„Mnogi mladi ljudi ne žele da se pokrenu i nešto urade za sebe i svoju okolinu, a na ove načine sam želio da pokažem da se i u teškim uslovima može ostvariti zacrtan cilj. Fizički nedostatak ne može biti izgovor za neuspjeh, potrebno je samo imati vjeru u sebe“, smatra Nebojša.

Nebojša je prije tri godine dobio najviše opštinsko priznanje mladima, povodom Dana i krsne slave opštine, kao simbol hrabrosti i požrtvovanosti. 
nebojsa-vucenovic5

Izvor: https://srbac-rs.com/index.php/84-le-latinica/aktuelno/4079-nebojsa-vucenovic-prirodni-sapuni-kozje-mlijeko i careerdays.rs ')}

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img