back to top
Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: OR Kovač Ilijaš – potraga za novim prilikama...

YEP inkubator poslovnih ideja: OR Kovač Ilijaš – potraga za novim prilikama rezultirala proširenjem proizvodnog asortimana

OR Kovač Ilijaš, stari je i tradicionalni zanat mladih preduzetnika Armina i Elme Kovač. Kožarstvo je jedan od najstarijih zanata i dugo prisutan u Bosni i Hercegovini.  Obrtnička radnja „Kovač“ egzistira još od 2012. godine i bavi se proizvodnjom kožnih proizvoda na stari tradicionalni način te proizvodi kožne torbe, novčanike i slične proizvode.

O razlozima za pokretanje biznisa iz oblasti kožarstva ovi mladi preduzetnici ističu: “Svaki posao donosi i niz zanimljivih trenutaka koji daju posebnu čar poslu, a kožarstvo kao dio tradicije naroda sa ovih prostora veže se i sa drugim čuvarima tradicije, što se posebno cijeni u našoj zemlji. To nam je bila misao vodilja u pokretanju biznisa, kojeg uspješno vodimo nekoliko godina”.

Kako ističu Armin i Elma, potražnja za njihovim proizvodima uvijek je bila na visokom i zadovoljavajućem nivou, jer se u Bosni i Hercegovini proizvodi od kože cijene. Novčanici, kaiševi, torbe…standardni su pokloni za različite prilike, posebno za muškarce.

Zbog novonastale situacije izazvane pandemijom COVID 19, posao proizvodnje kožnih proizvoda u OR Kovač je u potpunosti obustavljen, usljed nedostatka potražnje ali i problema u nabavci sirovina za preradu,  te su se zbog navedene situacije i u potrazi na novim prilikama preorjentisali na proizvodnju drugih proizvoda, a to su, u ovom slučaju, pamučne zaštitne maske.

“Dnevna proizvodnja zaštitnih maski je trenutno između 500 i 600 komada. Mi smo zadovoljni da smo se u ovim teškim vremenima uspjeli brzo preorjentisati i organizovati na jednu potpuno novu proizvodnu liniju. Morali smo kupiti nove mašine koje su namijenjene za tekstil kako bi ubrzali proizvodnju zaštitnih maski jer mašine za kožu nisu odgovarale za novi proizvod.  To nam je ujedno otvorilo neke nove puteve odnosno saradnju sa partnerima iz Turske, tako da čak razmišljamo da i nakon prestanka COVID 19 pandemije, nastavimo sa proizvodnjom zaštitnih maski, a sa novim mašinama, kapacitet proizvodnje bi bio i nekoliko hiljada komada maski dnevno” ističu ovi mladi preduzetnici iz Ilijaša.                  

Značajan broj zaštitinih maski poklonili su i u humanitarne svrhe, kao i pojedinačno svojim sugrađanima u Ilijašu i tako pokazali da i mali porodični obrti mogu voditi društveno odgovorno poslovanje.

OR Kovač je poslovni poduhvat koji je stručno i finansijski podržan u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja kojeg su, u 2018. godini, na području općine Ilijaš zajednički pokrenuli Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodi uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Općina Ilijaš. 

Obrtničku radnju Kovač možete kontaktirati putem profila na društvenim mrežama:

OR Kovač Ilijaš FB: https://www.facebook.com/BuDioPrice/

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT. 

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP