Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: LOM sp Banja Luka – sveobuhvatna turistička ponuda...

YEP inkubator poslovnih ideja: LOM sp Banja Luka – sveobuhvatna turistička ponuda za najatraktivniji odmor u Banja Luci

Specijalizirana turistička agencija iz Banja Luke, iza koje stoji preduzetnik Luka Macanović, je uspjela za kratko vrijeme da zabilježi uspjeh ali i da plasira nove, inovativne ideje koje bi mogle da donesu značajan napredak u turizmu Banja Luke i njene okoline. Luka Macanović, mladi menadžer sa višegodišnjim iskustvom u vođenju preduzetničkih poduhvata, koji je prošao sve faze ličnog razvoja u biznisu, od pozicije menadžera prodaje do izvršnog direktora, se odlučio da pokrene i razvija vlastito preduzeće. Petnaest godina iskustva je, kako sam kaže, i više nego dovoljno da se bez ikakvog straha upusti u ovu avanturu.

A zašto baš turizam? Iz više razloga. Jedan od njih je svakako rezultat njegovog istraživanja tržišta. Uvidom u rezultate, Luka je shvatio da postoji veliki potencijal u turizmu u gradu na Vrbasu ali i njegovoj okolini. Prirodni resursi su pogodni za ovakav biznis, jer nudi mnoge opcije za aktivan odmor koji je sve više popularan u svijetu. Luka se odlučio da započne vlastiti biznis kroz iznamljivanje apartmanskog smještaja. Prilikom realizacije ove poslovne ideje,  saznao je za YEP inkubator poslovnih ideja i odlučio da se prijavi. U tom trenutku, ovaj preduzetnik je radio u jednoj kompaniji  kao izvršni direktor. Tokom edukacija u sklopu YEP inkubatora, shvatio je da njegova ideja može dodatno da se proširi i da je potencijal nesaglediv, te odlučio da napusti tadašnji posao i maksimalno se posveti razradi svoje poslovne ideje i poslovnog modela. Zahvaljujući podršci Projekta zapošljavanja mladih (YEP) uspio je da finalizira adaptaciju i opremanje smještajnog kapaciteta te da  osnuje vlastitu agenciju, koja između ostalog nudi i usluge organizovanja turističkih tura, tradicionalnih večeri, smještaja, ali i pruža usluge konsaltinga. Za veoma kratko vrijeme, pokazao se kao jedan od najboljih domaćina, sa izuzetno visoko ocijenjenim smještajem na najposjećenijoj i najreferentnijoj online aplikaciji za traženje smještaja. Naime, booking.com mu je za prošlu godinu poslao i specijalno pismo zahvalnosti za uslugu koje dobijaju samo najbolji pružaoci smještaja.

Što se tiče same potražnje, kupci iskazuju
izuzetan nivo potražnje, a prema Lukinom proračunu, u Banja Luci je potrebno
još nekoliko hiljada smještajnih jedinica da bi se odgovorilo na sve potrebe turista
i posjetilaca grada tokom godine. Cijene zavise od lokacije, smještajnog
kapaciteta i kvaliteta usluge. Lukini smještajni kapaciteti su jedni od
cjenovno pristupačnijih za turiste a među najbolje opremljenim. Većim dijelom
godine se izdaju na kraći period, posebno u doba praznika, dok ljeti i zimi period
iznajmljivanja bude i duži.

Smještajni kapacitet nije jedina ponuda ove agencije. Radi svebuhvatnosti ponude Agencija LOM nudi i turističke ture kroz grad, jer je Luka odnedavno i oficijelni turistički vodič za Banja Luku. Također, uspostavio je saradnju i sa nekoliko drugih lokalnih subjekata koji se bave turizmom, pa tako za svoje goste može da organizuje i veoma popularni rafting, kao i hajking i druge vrste planinarskog turizma.

No, on se ne želi zaustaviti samo na ovim
uslugama. Pored objedinjene turističke ponude u gradu na Vrbasu, sa naglaskom
na aktivan odmor, Luka ima ideju i da se poveže sa ljudima koji se bave
turizmom u susjednim gradovima i opštinama koji također imaju veliki turistički
potencijal.

Luka kaže da je pred njim još mnogo rada na ostvarivanju svih ideja koje ima za svoje preduzeće, ali da je odlučan i spreman u svakom smislu da se izbori sa svim izazovima. Za preduzetnika je najvažnije, kako sam kaže, da se odluči da krene u realizaciju ideje i da se za istu jako dobro pripremi, istraži tržište i ocijeni sve prilike i prijetnje. Za najveći problem svakog preduzetnika vidi inicijalno ulaganje, ali isto tako kaže da postoji toliko prilika i da mladi ljudi samo treba da budu dovoljno zainteresovani i da istraže sve mogućnosti i opcije. Budućim preduzetnicima bi poručio da budu istrajni, vrijedni, i sigurni u pozitivan ishod njihovog rada i zalaganja.

Više informacija o Agenciji LOM Banja Luka možete pronaći
na:

LOM s.p. Banja Luka FB: lomspbanjaluka

Projekat
zapošljavanja mladih (YEP)
 koji
podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica
(općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod
nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja
je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim
preduzetnicima nastavlja 
Investicijska fondacija IMPAKT. 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img