Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: T&E prirodna kozmetika Visoko- novi asortiman proizvoda u...

YEP inkubator poslovnih ideja: T&E prirodna kozmetika Visoko- novi asortiman proizvoda u uslovima krize

Tradicionalni obrt T&E u vlasništvu preduzetnice Fatime Smailagić iz Visokog bavi se proizvodnjom prirodnih ručno rađenih sapuna i kozmetike, bez hemijskih dodataka i aditiva. Prirodni sapuni, prirodna labela od mente i vanilije te prirodni stikovi od čajevca koji zamjenjuju dezodoranse i antiperspirante, te ne sadrže štetne hemijske sastojke, osnova su proizvodnog asortimana ovog poslovnog poduhvata.

Kao i na većinu djelatnosti, pandemija korona virusa imala je utjecaj i na ovaj biznis.  U uslovima povećane potražnje za dezinfekcionim sredstvima, ova preduzetnica iz Visokog odlučila je da proširi proizvodni asortiman i počne sa izradom dezinfekcionog sredstva. S tim u vezi Fatima ističe: “Naša primarna djelatnost je proizvodnja prirodne kozmetike, naravno uslovi nalažu da se trenutno tržište mijenja te pored trenutne kozmetike koju i dalje radimo u istim količinama dodatno smo uvrstili i prirodna dezinfekciona sredstva”.

Prirodna dezinfekciona sredstva se izrađuju prema standardima i sa prirodnim materijalima kako bi i dalje odgovarali kategoriji prirodnih proizvoda na čemu Fatima insistira.

Uvažavajući kapacitete koje T&E radionica posjeduje, za ovu preduzetnicu nije bilo teško da pokrene proizvodnju prirodnih dezinfekcionih sredstava: “Trenutna situacija u svijetu kao i u Bosni i Hercegovini nalaže da se maksimalno angažujemo kako bismo, svako na svoj način, doprinijeli u pobjedi nevidljivog neprijatelja . Uvažavajući činjenicu da sam diplomirani inženjer hemije, te da dobro poznajem sam proces i materiju a imam i registrovan obrt sa kapacitetima za proizvodnju prirodne kozmetike, ovaj korak bio je logičan”, navodi Fatima.

Priorodna T&E dezinfekciona sredstva mogu se kupiti u ambalažama od 100 ml, 250 ml, 1 l i 5 litara.

Potražnja za prirodnim dezinfekcionim sredstvima je izuzetno visoka, te jedinu teškoću u proizvodnji predstavljaju sirovine. Nestašica otopine alkohola 70% i većeg udjela, očita je, ali Fatima nastoji riješiti i taj problem kroz saradnju sa drugim preduzetnicima.

Podršku u izradi profesionalnih promo fotografija novih proizvoda Fatima je dobila od marketinške agencije Studio GD 48, koji su u uslovima pandemije, ponudili besplatno fotografisanje proizvoda biznisa iz YEP Inkubatora poslovnih ideja, posebno onih čiji proizvodi pomažu stanovništvu u trenutnim uslovima.

Fatima ističe da i dalje kupci iskazuju interes za proizvodima iz osnovnog asortimana, jer je sve veća osviještenost stanovištva o benefitima prirodne kozmetike.

Na kraju, Fatima ističe da joj je podrška porodice najbitnija:„Obrt T&E sam nazvala po devetogodišnjim blizancima Tarikom i Eminom a svi ukućani se trude da mi pomažu, ja to nazivam serijsko pomaganje. Kad napravim sapune i stavim ih na sušenje, muž izrađuje kutije i ambalažu. Tarik, sin, ih slaže, a Emina pakuje i pripremaju etikete. Moji najbliži su moji najvredniji pomoćnici i podrška.“

yep inkubator poslovnih ideja: t&e prirodna kozmetika visoko- novi asortiman proizvoda u uslovima krize
YEP inkubator poslovnih ideja: T&E prirodna kozmetika Visoko- novi asortiman proizvoda u uslovima krize

Tradicionalni obrt T&E je poslovni poduhvat koji je stručno i finansijski podržan u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja kojeg su, u 2018. godini, na području grada Visoko zajednički pokrenuli Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodi uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Grad Visoko.

T&E možete kontaktirati putem profila na društvenim mrežama:

T&E FB: https://www.facebook.com/TEhandmadenaturalsoaps/

T&E Instagram: prirodna_kozmetika_te

Podsjetimo se i promo videa ovog biznisa, rađenog u sklopu stručne podrške za biznise iz YEP inkubatora poslovnih ideja.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT. 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img