back to top
Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: T&E prirodna kozmetika Visoko- novi asortiman proizvoda u...

YEP inkubator poslovnih ideja: T&E prirodna kozmetika Visoko- novi asortiman proizvoda u uslovima krize

Tradicionalni obrt T&E u vlasništvu preduzetnice Fatime Smailagić iz Visokog bavi se proizvodnjom prirodnih ručno rađenih sapuna i kozmetike, bez hemijskih dodataka i aditiva. Prirodni sapuni, prirodna labela od mente i vanilije te prirodni stikovi od čajevca koji zamjenjuju dezodoranse i antiperspirante, te ne sadrže štetne hemijske sastojke, osnova su proizvodnog asortimana ovog poslovnog poduhvata.

Kao i na većinu djelatnosti, pandemija korona virusa imala je utjecaj i na ovaj biznis.  U uslovima povećane potražnje za dezinfekcionim sredstvima, ova preduzetnica iz Visokog odlučila je da proširi proizvodni asortiman i počne sa izradom dezinfekcionog sredstva. S tim u vezi Fatima ističe: “Naša primarna djelatnost je proizvodnja prirodne kozmetike, naravno uslovi nalažu da se trenutno tržište mijenja te pored trenutne kozmetike koju i dalje radimo u istim količinama dodatno smo uvrstili i prirodna dezinfekciona sredstva”.

Prirodna dezinfekciona sredstva se izrađuju prema standardima i sa prirodnim materijalima kako bi i dalje odgovarali kategoriji prirodnih proizvoda na čemu Fatima insistira.

Uvažavajući kapacitete koje T&E radionica posjeduje, za ovu preduzetnicu nije bilo teško da pokrene proizvodnju prirodnih dezinfekcionih sredstava: “Trenutna situacija u svijetu kao i u Bosni i Hercegovini nalaže da se maksimalno angažujemo kako bismo, svako na svoj način, doprinijeli u pobjedi nevidljivog neprijatelja . Uvažavajući činjenicu da sam diplomirani inženjer hemije, te da dobro poznajem sam proces i materiju a imam i registrovan obrt sa kapacitetima za proizvodnju prirodne kozmetike, ovaj korak bio je logičan”, navodi Fatima.

Priorodna T&E dezinfekciona sredstva mogu se kupiti u ambalažama od 100 ml, 250 ml, 1 l i 5 litara.

Potražnja za prirodnim dezinfekcionim sredstvima je izuzetno visoka, te jedinu teškoću u proizvodnji predstavljaju sirovine. Nestašica otopine alkohola 70% i većeg udjela, očita je, ali Fatima nastoji riješiti i taj problem kroz saradnju sa drugim preduzetnicima.

Podršku u izradi profesionalnih promo fotografija novih proizvoda Fatima je dobila od marketinške agencije Studio GD 48, koji su u uslovima pandemije, ponudili besplatno fotografisanje proizvoda biznisa iz YEP Inkubatora poslovnih ideja, posebno onih čiji proizvodi pomažu stanovništvu u trenutnim uslovima.

Fatima ističe da i dalje kupci iskazuju interes za proizvodima iz osnovnog asortimana, jer je sve veća osviještenost stanovištva o benefitima prirodne kozmetike.

Na kraju, Fatima ističe da joj je podrška porodice najbitnija:„Obrt T&E sam nazvala po devetogodišnjim blizancima Tarikom i Eminom a svi ukućani se trude da mi pomažu, ja to nazivam serijsko pomaganje. Kad napravim sapune i stavim ih na sušenje, muž izrađuje kutije i ambalažu. Tarik, sin, ih slaže, a Emina pakuje i pripremaju etikete. Moji najbliži su moji najvredniji pomoćnici i podrška.“

yep inkubator poslovnih ideja: t&e prirodna kozmetika visoko- novi asortiman proizvoda u uslovima krize
YEP inkubator poslovnih ideja: T&E prirodna kozmetika Visoko- novi asortiman proizvoda u uslovima krize

Tradicionalni obrt T&E je poslovni poduhvat koji je stručno i finansijski podržan u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja kojeg su, u 2018. godini, na području grada Visoko zajednički pokrenuli Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodi uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Grad Visoko.

T&E možete kontaktirati putem profila na društvenim mrežama:

T&E FB: https://www.facebook.com/TEhandmadenaturalsoaps/

T&E Instagram: prirodna_kozmetika_te

Podsjetimo se i promo videa ovog biznisa, rađenog u sklopu stručne podrške za biznise iz YEP inkubatora poslovnih ideja.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT. 

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP