back to top
Yep inkubatorYEP Inkubator poslovnih ideja: Mostarska priča o “Bastanu” – podstrek za sve...

YEP Inkubator poslovnih ideja: Mostarska priča o “Bastanu” – podstrek za sve preduzetnike

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) je decembra prošle godine uz podršku Vlade Švajcarske uspostavio saradnju sa 33 lokalne zajednice te su potpisani Memorandumi o saradnji kao formalni preduslov za razvoj preduzetništva u ovim lokalnim zajednicama širom BiH. Ova saradnja podrazumijeva uključivanje potencijalnih preduzetnika u YEP Inkubator poslovnih ideja u kojem oni dobijaju obuku, podršku u izradi biznis planova kao i određenu finansijsku podršku te mentoring. 

Ovu priliku je prepoznao i Grad Mostar, a tada su se u YEP Inkubator poslovnih ideja uključili tridesetogodišnji Denis Ćorić i Haris Mičijević. Kako i sami kažu situacija u Mostaru kada je u pitanju zapošljavanje je vrlo teška, iako je jedan od njih inžinjer informatike što je struka za kojom postoji potražnja. Međutim, oni su svoj put vidjeli u samozapošljavanju. 

“Jedina oblast u Mostaru za koju smo smatrali da se ima smisla opredjeliti je turizam. U početku smo u cijeli projekat ušli sa zasebnim idejama, ali smo tokom procesa shvatili da bi mogli raditi zajedno i da bi valjalo da se registrujemo kao poslovni subjekat kako bi nam šanse za dodjelu sredstava bile veće. Nekako u martu nam je sinula ideja da otvorimo “Bastan” – orijentalno mjesto gdje su sjedinjene naše prvobitne dvije ideje. Bastan je kombinacija kulturne ponude ovih prostora i ugostiteljstva, a realizacija svega ovoga je krenula krajem februara.  YEP Inkubator nam je upao kao “kec na desetku”, svaki dan smo radili , nekada čak i po petnaest sati dnevno na idejama. Sve smo sami završili od traženja prostora, nabavke robe i  inventara…. postoji par ljudi kojima cemo biti zahvalni do kraja života, a dio naše priče je  mentorska i finansijska podrška koju smo dobili od YEP-a. Shvatili smo da samo uz veliko zalaganje sve može da bude ostvareno u životu. Cilj nam je preživjeti prvu godinu, ali mislimo uz ovakvu našu predanost radu da cemo uspjeti u tome – nema nam druge “. – ističe Denis Ćorić.

yep inkubator poslovnih ideja: mostarska priča o “bastanu” – podstrek za sve preduzetnike

yep inkubator poslovnih ideja: mostarska priča o “bastanu” – podstrek za sve preduzetnike
Denis Ćorić i Haris Mičijević – učesnici YEP Inkubatora poslovnih ideja – vlasnici Bastana

Aktivnosti na finansijskoj i mentorskoj podršci u okviru YEP Inkubatora poslovnih ideja su u punom jeku tako da je već dvadesetak preduzetnika formaliziralo saradnju sa YEP-om putem potpisivanja Ugovora, sa njih 30 je ovaj proces u toku, a važno je istaći da se do sada ukupno  85 preduzentika, koji su tokom Inkubatora razvili poslovne ideje za koje postoji potencijal, opredijelilo za nastavi saradnju sa YEP-om i ostvari neki vid podrške bilo da je riječ o finansijskoj i/ili mentorskoj podršci. 

   yep inkubator poslovnih ideja: mostarska priča o “bastanu” – podstrek za sve preduzetnike

 

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP