Yep inkubatorYEP Inkubator poslovnih ideja: Mostarska priča o “Bastanu” – podstrek za sve...

YEP Inkubator poslovnih ideja: Mostarska priča o “Bastanu” – podstrek za sve preduzetnike

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) je decembra prošle godine uz podršku Vlade Švajcarske uspostavio saradnju sa 33 lokalne zajednice te su potpisani Memorandumi o saradnji kao formalni preduslov za razvoj preduzetništva u ovim lokalnim zajednicama širom BiH. Ova saradnja podrazumijeva uključivanje potencijalnih preduzetnika u YEP Inkubator poslovnih ideja u kojem oni dobijaju obuku, podršku u izradi biznis planova kao i određenu finansijsku podršku te mentoring. 

Ovu priliku je prepoznao i Grad Mostar, a tada su se u YEP Inkubator poslovnih ideja uključili tridesetogodišnji Denis Ćorić i Haris Mičijević. Kako i sami kažu situacija u Mostaru kada je u pitanju zapošljavanje je vrlo teška, iako je jedan od njih inžinjer informatike što je struka za kojom postoji potražnja. Međutim, oni su svoj put vidjeli u samozapošljavanju. 

“Jedina oblast u Mostaru za koju smo smatrali da se ima smisla opredjeliti je turizam. U početku smo u cijeli projekat ušli sa zasebnim idejama, ali smo tokom procesa shvatili da bi mogli raditi zajedno i da bi valjalo da se registrujemo kao poslovni subjekat kako bi nam šanse za dodjelu sredstava bile veće. Nekako u martu nam je sinula ideja da otvorimo “Bastan” – orijentalno mjesto gdje su sjedinjene naše prvobitne dvije ideje. Bastan je kombinacija kulturne ponude ovih prostora i ugostiteljstva, a realizacija svega ovoga je krenula krajem februara.  YEP Inkubator nam je upao kao “kec na desetku”, svaki dan smo radili , nekada čak i po petnaest sati dnevno na idejama. Sve smo sami završili od traženja prostora, nabavke robe i  inventara…. postoji par ljudi kojima cemo biti zahvalni do kraja života, a dio naše priče je  mentorska i finansijska podrška koju smo dobili od YEP-a. Shvatili smo da samo uz veliko zalaganje sve može da bude ostvareno u životu. Cilj nam je preživjeti prvu godinu, ali mislimo uz ovakvu našu predanost radu da cemo uspjeti u tome – nema nam druge “. – ističe Denis Ćorić.

yep inkubator poslovnih ideja: mostarska priča o “bastanu” – podstrek za sve preduzetnike

yep inkubator poslovnih ideja: mostarska priča o “bastanu” – podstrek za sve preduzetnike
Denis Ćorić i Haris Mičijević – učesnici YEP Inkubatora poslovnih ideja – vlasnici Bastana

Aktivnosti na finansijskoj i mentorskoj podršci u okviru YEP Inkubatora poslovnih ideja su u punom jeku tako da je već dvadesetak preduzetnika formaliziralo saradnju sa YEP-om putem potpisivanja Ugovora, sa njih 30 je ovaj proces u toku, a važno je istaći da se do sada ukupno  85 preduzentika, koji su tokom Inkubatora razvili poslovne ideje za koje postoji potencijal, opredijelilo za nastavi saradnju sa YEP-om i ostvari neki vid podrške bilo da je riječ o finansijskoj i/ili mentorskoj podršci. 

   yep inkubator poslovnih ideja: mostarska priča o “bastanu” – podstrek za sve preduzetnike

  ')}

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img