Ruža Mikić iz Lopara učesnica je YEP inkubatora poslovnih ideja i jedna je od preduzetnica iz 32 lokalne zajednice čije poslovne ideje su pozitivno ocijenjene na prezentacijama poslovnih ideja održanih u periodu maj – juli 2018. godine.
Poslovna ideja proizvodnje kolača i torti nastala je iz hobija ove preduzetnice iz Lopara. Kako ističe, prve dekorisane torte izradila je za rođendane njene djece, a kako su nailazile na pohvale okoline, počela je da izrađuje torte i kolače po narudžbi. Godinama je pravila torte i kolače po narudžbi, u početku za svoju dvojicu sinova i porodicu, a iz dana u dan, za prijatelje i poznanike. Njene slatke kreacije dobijale su brojne pohvale, preporuke i sve češće narudžbe, pa se lako ohrabrila da registrira posao i otvori poslastičarnicu.
Deserte sprema za svadbe, rođendane, krštenja, slave i ostale svečane prilike. Ljeti je, kaže, potražnja mnogo veća, ali posla ima i zimi. Najtraženija je torta s višnjama i malinama ili ona sa lješnjacima, u svako doba godine.
Kako je potražnja za proizvodima rasla, a u trenutku donošenja odluke o registraciji poslovnog poduhvata i preseljenje biznisa u poslovni prostor, izašao je Javni poziv Projekta zapošljavanja mladih (YEP) i Opštine Lopare za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja, Ruža je odlučila da se prijavi i iskoristi podršku u pokretanju biznisa. Vlastiti biznis registrovala je u avgustu 2018. godine.
Od podrške u okviru YEP inkubatora poslovnih ideja, pored finansijske podrške, Ruža posebno ističe edukaciju i naglašava „Veoma sam zadovoljna što sam učestvovala i što sam korisnik YEP inkubatora poslovnih ideja. Dosta korisnih stvari sam naučila koje ću moći da iskoristim u vlastitom poslovanju. Ovakav vid podrške je vjetar u leđa za svakoga ko tek počinje da se bavi biznisom“.
U narednom periodu ova preduzetnica, uz daljnju mentorsku i promotivnu podršku Projekta zapošljavanja mladih (YEP) planira uvođenje novh proizvoda, širenje tržišta kao i zapošljavanje dodatnih radnika čime će doprinijeti razvoju vlastitog poslovanja ali i razvoju lokalne zajednice.
Sve one koji bi željeli osnovati svoj biznis, ali nemaju dovoljno smjelosti, ona savjetuje: „Svako treba pokušati. Ja sam prelomila i odlučila da ću probati pa kako bude. Izrada torti i kolača po narudžbi je dio mog života već šest godina i ovaj potez je bio logičan korak dalje. Najviše bih se kajala da nisam pokušala otvoriti poslastičarnicu“, zaključuje Ruža.