Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: Prophysio centar – terapijom pokreta do kvalitetnijeg života

YEP inkubator poslovnih ideja: Prophysio centar – terapijom pokreta do kvalitetnijeg života

Od početka ove godine u Sarajevu postoji specijalizovani fizioterapeutski centar, u kojem mlada magistrica fizioterapije Elvira Muhić pomaže pacijentima da poboljšaju svoj kvalitet života. Misija Prophysio centra je da pruži pomoć pacijentima sa različitim neurološkim problemima što se odnosi na oporavak koordinacije i pokretljivosti kod pacijenata nakon moždanih udara i drugih neuroloških oštećenja koja utiču na pokretljivos ljudskog tijela.  Individualni fizioterapeutski tretman, rehabilitacija kineziterapijom, terapija pokretom te okupaciona terapija su osnovne usluge koje Centar pruža svojim korisnicima. Asortiman usluga Prophysio centra čine i individualni i grupni treninzi za osobe sa hroničnim oboljenjima poput reumatoidnog artritisa ili osteporoze.

yep inkubator poslovnih ideja: prophysio centar – terapijom pokreta do kvalitetnijeg životayep inkubator poslovnih ideja: prophysio centar – terapijom pokreta do kvalitetnijeg života

Pored svog formalnog obrazovanja, Elvira je pohađala i brojne seminare iz svoje struke gdje je dobijala samo pohvale starijih i iskusnijih kolega. Njena želja da nauči i sazna što više ju je učinila boljom u njenom poslu, a o tome svjedoče i rezultati koje je postigla na terenu i činjenica da su klijenti već prepoznali njen kvalitetan pristup radu, te upornost i želju da pomogne svojim pacijentima. Kako sama kaže, nije bilo lako, jer često je njen posao fizički naporan, s obzirom da su neki od njenih pacijenata skoro pa nepokretni. No nije odustajala, i već  nekoliko godina unazad, uz konstantno obrazovanje, radila je na terenu i sve vrijeme razmišljala o otvaranju svog centra za rehabilitaciju. Upravo terenske obaveze su je uvijek spriječavale da se upusti u realizaciju svoje poslovne ideje, ali i činjenice, kako sama kaže, da nije znala odakle da počne.

Prošle godine, je preko općinskog biroa za zapošljavanje dobila informacije o YEP inkubatoru poslovnih ideja, i odlučila da se prijavi, smatrajući da je to dobra prilika da analizira i razvija svoju ideju. Za nju je ovo iskustvo bilo fantastično, jer sa ove vremenske distance vidi koliko je zapravo naučila o tome kako se postaje uspješan preduzetnik. Smatra da joj je preduzetnička edukacija puno pomogla jer je bila konkretna i odnosila se na detaljno planiranje troškova i projekcije zarade. Podrška koju je kroz YEP inkubator poslovnih ideja dobila joj je bila od velike pomoći u realizaciji ideje o pokretanju centra za rehabilitaciju. Savjetovala bi svim mladim ljudima da vjeruju u sebe i da pronađu priliku za realizaciju svojih ideja, kao što je ona uspjela da je pronađe.

yep inkubator poslovnih ideja: prophysio centar – terapijom pokreta do kvalitetnijeg životayep inkubator poslovnih ideja: prophysio centar – terapijom pokreta do kvalitetnijeg života

Prvi izazov koji ju je sačekao na ovom putu realizacije jeste pronalazak adekvatnog prostora. Iako nije ljekar, Elvira u svom centru mora da ispunjava sve uslove kao ljekari koji imaju privatnu praksu. Pored adaptacije prostora za rehabilitacione potrebe, Elvira je morala da pronađe prostor koji ima pod koji se lako dezinficira, da ima odvojen toalet za pacijente i druge slične zakonske uslove koji važe za privatne prakse ljekarske struke.

Nakon duge portage uspjela je da nađe adekvatan prostor i da ga adaptira za potrebe rada sa pacijentima. U Prophysio centru je moguće raditi individualno sa pacijentom jer postoji zasebna prostorija sa krevetom, a rade se i grupne vježbe rehabilitacije u drugom dijelu centra koji je opremljen specijalnim strunjačama, ogledalima i drugim potrebnim rekvizitima. Imajući u vidu da su korisnici usluga osobe koje imaju problema sa pokretljivošću,Elvira najčešće koristi provjerene metode rehabilitacije pokretom u koje uključuje različite rekvizite poput malih loptica, slagalica, tegića, ali i određenih dječijih igračaka. Ipak najvažniji rekvizit su njene ruke i znanje. Prema njenom iskustvu, rehabilitacija pacijenata sa neurološkim problemima pri kretanju je dugotrajna i nekada bolna, te se malo njenih kolega bavi ovom vrstom rehabilitacije. Ipak ova metoda je najuspješnija, iako dugo traje. Prema riječima Elvire, ona se u svom centru najviše bavi neurološkom i kardio-respiratornom rehabilitacijom.

yep inkubator poslovnih ideja: prophysio centar – terapijom pokreta do kvalitetnijeg životayep inkubator poslovnih ideja: prophysio centar – terapijom pokreta do kvalitetnijeg života 

Mlada Elvira uglavnom radi sama, a obzirom da još ima pacijenata koji se teško kreću i kod kojih ide u posjetu radi pružanja usluge rehabilitacije, odlučila je da u skorije vrijeme zaposli još jednu kolegicu kako bi centar adekvatno pružao usluge kako na terenu tako i u samom Centru. Pored toga najveći izazov ovoj mladoj preduzetnici predstavlja uskladiti sve obaveze koje ima u Centru sa konkretnim radom sa pacijentima. Što se tiče potencijala za razvijanje centra, Elvira ističe da je potencijal za rast poslovanja ovog poslovnog poduhvata izuzetno veliku uvažavajući postojeće potrebe i potražnju na tržištu.  Elvira je odlučna da uspije jer je njen san da pomaže ljudima u sopstvenom centru.

Prophysio centar„Pokretom do oporavka i unapređenja kvaliteta života“

Više informacija o Prophysio centru možete pronaći na:

Prophysio centar web: www.prophysiocentar.com

Prophysio centar FB: prophysiocentar

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT. 

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija TNT GROUP