back to top
Yep inkubatorYEP Inkubator poslovnih ideja: Socijalno preduzetništvo i Atletika za sve generacije i...

YEP Inkubator poslovnih ideja: Socijalno preduzetništvo i Atletika za sve generacije i varijacije

Atletski klub Novi grad Sarajevo sa svojim mladim, ali stručnim timom, na čelu sa Elmirom Ćerimagićem ima jasnu misiju, a to je da kroz sport učine život svojim sugrađanima ljepšim i zdravijim.

Ovaj atletski klub ima širok spektar različitih trenažnih programa koje nudi svima onima koji žele da se bave fizičkom aktivnošću. Prema riječima glavnog trenera Elmira, brend ovog kluba je program pod nazivom „ATLETA“. A biti atleta nije nimalo lako za postići, jer ovakva ličnost je simetrične fizičke građe, i ne trenira zbog estetike već zbog funkcionalnosti tijela.

Atleta je tip kojeg krasi izrazita fizička i mentalna snaga jer su treninzi izuzetno zahtijevni i na granici maksimuma.  Atleta je kompletno izgrađena ličnost.

yep inkubator poslovnih ideja: socijalno preduzetništvo i atletika za sve generacije i varijacijeyep inkubator poslovnih ideja: socijalno preduzetništvo i atletika za sve generacije i varijacije

Elmir se dugo godina bavio atletikom, i želio je da ostane u tom sportu i da započne karijeru kao atletski trener i menadžer, jer kako sam kaže „najbolje se osjeća na atletskoj stazi“ i poznaje ovaj sport i njegove podgrupe do najsitnijeg detalja. Ideja o atletskom klubu se rodila iz ideje o brendu ATLETA koju je Elmir prvu započeo.

Da bi neko postao atleta mora da se koristi nizom različitih treninga koji ljudsko tijelo i duh dovode do savršenstva, a većina tih treninga svoje uporiše ima upravo u ateltici i njenim disciplinama. Godine 2015. otvoren je  sportski centar „Safet Zajko“ , te se u tom trenutku otvorila mogućnost za registrovanje i rad atletskog kluba Novi grad Sarajevo, i tada je došlo do sinergije dvije ideje: one  o ATLETI i o atletskom klubu, ovoga puta sa bazom gdje svi članovi mogu da treniraju. Zaokružujući koncept bavljenja atletikom, pružajući usluge za djecu, omladinu, profesionalne sportiste i starije osobe, mlada ekipa Atletskog kluba Novi grad Sarajevo je došla do jedinstvenog slogana koji glasi „Atletika za sve generacije i varijacije“.

Ovim sloganom su obuhvaćene sve kategorije članova kao i kategorije atletike kao sporta. Posebnu ciljnu grupu Atletike za sve generacije i varijacije čine marginalizovane i/ili ranjive ciljne grupe, što je uz održivost poslovnog modela bio koncept sa kojim je ATLETA dobio podršku Projekta zapošljavanja mladih (YEP) kojeg podržava Vlada Švicarske, u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja.

yep inkubator poslovnih ideja: socijalno preduzetništvo i atletika za sve generacije i varijacije

Atletska škola je jedna vrsta usluge koja je namjenjena najmlađima, odnosno djeci i koja za cilj ima unaprijeđenje vaspitno-socijalizacijske osobine, fizičke karakteristike, te motoričko-funkcionalne sposobnosti kod djece. Pored škole, ovaj klub nudi i usluge atletskog treninga, fitnesa, atletske kondicije za sve profesionalne sportiste kao i atletsku kondiciju za djecu. U klubu najmlađi mogu da pravilno razvijaju svoje mototričke sposobnosti, da razvijaju kondiciju i osnaže svoje tijelo u razvoju.

Mladi rekreativci i profesionalni sportisti mogu da unaprijede svoju kondiciju, ili da unaprijede svoje fizičke sposobnosti radi postizanja što boljih rezultata, dok oni najstariji imaju priliku da kroz prilagođen program ostanu aktivni i samim tim pokretljiviji i zdraviji.

yep inkubator poslovnih ideja: socijalno preduzetništvo i atletika za sve generacije i varijacije

Trenutno Ateltski klub nudi svoje usluge za oko 200 članova koji se bave različitim vrstama atletskih treninga. Cilj kluba je da od svakog korisnika kreira atletu, tj funkcionalnu, psihički i fizički zdravu osobu. Tim kluba čine 8 stručnih osoba koje su zadužene za sve aktivnosti i funkcionisanje kluba.

Pored ponude različtih atletskih treninga, klub organizuje i niz takmičarskih događaja koji imaju za cilj promovisanje sporta ali i uspjeha polaznika. Jedan od najznačajnijih događaja je svakako Quicky dječija atletska liga. Ovaj jednistveni atletski projekat ima za cilj okupljanje djece i zabavu kroz takmičenje i testiranje njihovih sposobnosti. Ove godine biće ukupno održano 5 kola lige sa finalnim takmičenjem krajem juna mjeseca. Pored ovog Atletski klub Novi grad Sarajevo u svom godišnjem planu ima i organizovanje Atletskog mitinga, atletske rekreativne lige, trke Igman 10 km, kao i neobičnog maratona.

yep inkubator poslovnih ideja: socijalno preduzetništvo i atletika za sve generacije i varijacije
Kako bi nesmetano radili i pružali usluge svojim članovima tokom cijele godine, zahvaljujući projektu YEP Atletski klub Novi Grad Sarajevo adaptirao je zatvoreni prostor unutar sportskog centra. Riječ je o jedinstvenoj attletskoj sali u kojoj je moguće, i u zimskom periodu, izvoditi kraće sprinterske vježbe, vježbe za bacanje kugle i skok u dalj. Sala je opremljena i weightlifting dijelom kako bi i rekreativci mogli da vježbaju tokom cijele godine. Dugoročni cilj ovog mladog tima jeste da sve  vrste usluga koje trenutno pružaju postanu brend, kao i da društvo u cjelini prepozna značaj bavljenja atletikom i šta znači biti atleta, kao i da se fizički, kroz atletske discipline aktivira što veći broj djece, mladih i odraslih ljudi.

Elmir kaže da sebe ne može da zamisli van atletike te da se zbog toga odlučio realizovati svoju ideju o klubu.

Kroz ovaj projekat u narednih 10 godina omogućiti će se besplatan trenažni proces za 20 štićenika SOS dječijeg sela ili pripadnika drugih marginalizovanih i/ili ranjivih kategorija. Djeca iz SOS dječijeg sela su već počeli koristiti usluge AK Novi Grad, koji se usmjeravaju prema zdravom orkuženju a potpisan je  i Memorandum sa Udruženjem Dajte nam šansu kako bi se i porodicama djece i osoba s poteškoćama omogućila prilika za jačanja mentalnog zdravlja, jačanje ličnosti, kao i unapređivanje ili očuvanje njihove fizičke aktivnosti.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP