back to top
Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: Vrbas rafting za adrenalinske avanture krajiškom ljepoticom

YEP inkubator poslovnih ideja: Vrbas rafting za adrenalinske avanture krajiškom ljepoticom

Vrbas rafting, poslovni poduhvat iz Banja Luke već nekoliko godina unazad upotpunjuje turističku ponudu Banja Luke i okoline nudeći domaćim i inostranim turistima usluge raftinga na Vrbasu, prevoz do startne pozicije za rafting ili druge turističke destinacije, organizaciju druženja uz roštilj, organizaciju izleta, kao i spasilačku i skipersku obuku.

Direktor ovog preduzeća, Almir Dželić, je još od malih nogu bio vezan za rijeku, a kao tinejdžer je naučio kormilariti čamcem dajakom koji je zaštitni znak Banja Luke i Vrbasa. U Rafting i ronilačkom klubu „Buk” stekao je licencu za spasioca, a prekretnicu ka bavljenju raftingom predstavljalo mu je volontiranje na Svjetskom rafting prvenstvu održanom u Banja Luci 2009. godine.

Almir je imao priliku upoznati neke od najvećih svjetskih raftera, i nedugo potom učestvovao je na desetodnevnoj obuci za skipera koja je održana na rijeci Tari te tako stekao profesionalnu licencu. Potom je tri godine radio kao skiper, stičući prijeko potrebno iskustvo u organiziranju ovih tura. Zatim je preuzeo Rafting klub „Argonaut” i za samo jednu i po sezonu uspio udvostručiti prihode i nabaviti dva nova čamca sa svom dodatnom opremom. Iako je bio uspješan u vođenju ovog kluba, želio je osnovati vlastit rafting centar gdje bi mogao u potpunosti ispoljiti svoj potencijal i ispuniti planove te je 2017. godine osnovan Rafting centar „Vrbas”.

S tim u vezi Almir ističe: “Na samim počecima bilo je teško uskladiti sve poslove, od administracije, preko logistike i same realizacije tura ali sam sa upornošću i zalaganjem kompletnog tima „Vrbas raftinga“ uspio opstati.”

Kroz YEP inkubator poslovnih ideja Almir je dobio podršku za nabavku novih, prijeko potrebnih čamaca, ali i stručnu podršku u oblasti marketinga.

COVID 19 pandemija i zatvaranje granica uzrokovali su otkazivanje rezervacija raftinga u aprilu i maju, ali već u ovom mjesecu Vrbas rafting bilježi povratak svojih klijenata. “Dezinfekciju opreme vršimo na dnevnoj osnovi, stoga to i nije novina za naš biznis. Koristimo Asepsol za neoprenska odijela. Naši klijenti su jedni iza drugih, stoga ne smetaju niti predstavljaju opasnost jedni za druge”, navodi Almir ujedno s ponosom najavljuje i nove planove razvoja ovog preduzeća “Plan za dalji razvoj biznisa je  da u ponudu uvrstimo i vožnju čamcem dajakom. To je tradicionalni čamac koji  simbolizuje Banja Luku ili, kako mi to kažemo, banjalučka gondola. Koristili bismo i e-bike za obilazak  Banja Luke, okolice i  rekreativnih zona u prirodi, uz tradicionalnu bosansku kuhinju i pristupačne cijene”.

Vrbas rafting d.o.o. je poslovni poduhvat koji je stručno i finansijski podržan u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja kojeg su, u 2018. godini, na području grada Banja Luka zajednički pokrenuli Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodi uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Grad Banja Luka.

Ekipu iz Vrbas raftinga možete kontaktirati na:

Vrbas rafting web: www.vrbas-rafting.com

Vrabs rafting FB: @Banjalukavrbasrafting

Vrbas rafting Insta: Rafting na Vrbasu

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT. 

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP