back to top
Yep inkubatorYEP Priča o uspjehu: Nakon obuke u Klubu za traženje posla Bojan...

YEP Priča o uspjehu: Nakon obuke u Klubu za traženje posla Bojan je uspio završiti svoj pripravnički staž

U okviru uspješnih priča, u nastavku pročitajte priču Bojana Lukića  koja svjedoči kako je aktivno traženje posla svakako put do rezultata.  

“Nakon završenog prvog ciklusa studija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu odlučio sam se aktivno posvetiti traženju posla u struci. Međutim, kao i mnogim mladim osobama nakon završenog fakulteta bilo je teško pronaći posao u struci, odnosno pronaći kompaniju u kojoj bi mogao obaviti pripravnički staž. Nažalost, razlog tome je prije svega naš obrazovni sistem koji ne pruža mladima mogućnost obavljanja prakse, kako bi nakon završenog školovanja bili konkurentniji na tržištu rada, s obzirom da poslodavci imaju visoke zahtjeve i kriterije pri zapošljavanju i često traže najmanje godinu radnog iskustva u struci što dodatno otežava pronalazak posla.

Međutim, ta činjenica nije me spriječila da se prijavljujem na različite konkurse, ali i da šaljem samoincijativne prijave mnogobrojnim kompanijama. Nakon nekoliko mjeseci uspio sam da započnem svoj pripravnički staž koji nažalost nije dugo trajao, s obzirom da je kompanija u kojoj sam počeo da radim ugašena. Nakon te razočaravajuće situacije nisam odustajao, nego sam ponovo nastavio da tražim posao u struci. U međuvremenu sam prisustvovao različitim programima, seminarima, radionicama, obukama i kursevima kako bi se dodatno usavršavao.

Jedna od takvih aktivnosti bila je i stručna obuka u Klubu za traženje posla u okviru JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo. Nakon poziva savjetodavca iz Biroa Centar da se priključim klubu, sa zadovoljstvom sam prihvatio. U početku, bio sam skeptičan po pitanju kluba u odnosu na stanje u samoj državi i velikog broja nezaposlenih osoba. Ubrzo sam uvidio da ovakva stručna podrška može biti od velike koristi za sve nezaposlene osobe. Prije svega, kroz klub kandidat stiče određene vještine, kako bi se na najbolji način predstavio poslodavcu kroz CV i propratno pismu, ali i na samom intervjuu. Pored učenja osnovnih vještina, grupa kojoj sam prisustvovao na čelu sa voditeljicom u klubu, inače savjetodavac gđa. Amra Hadžikadunić, imali smo priliku da upoznamo i jednog poslodavca kako bi saznali šta se to od kandidata očekuje, te o čemu kandidat treba da vodi računa na razgovoru za posao. Od voditelja kluba gđe. Hadžikadunić, saznali smo sve o aktuelnim programima koje nude Federalni zavod za zapošljavanje i JU „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ Sarajevo, ali smo dobili i sve druge korisne informacije koje itekako mogu pomoći prilikom traženja zaposlenja.  

Nedugo nakon završene stručne obuke u Klubu za traženje posla, prijavio sam se na nekoliko konkursa i uspio da pronađem posao u jednoj uspješnoj bh. kompaniji i završim svoj započeti pripravnički staž. Preporučio bih svim nezaposlenim osobama da budu strpljivi i uporni u potrazi za zaposlenjem, iako nerijetko taj put može biti težak i naporan, ali se na kraju volja i požrtvovanost  uvijek isplate.”

Izvor: https://szks.ba/

 

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP