Yep inkubatorYEP Priča o uspjehu: Podrška Kluba za traženje posla me dovela do...

YEP Priča o uspjehu: Podrška Kluba za traženje posla me dovela do zaposlenja

Moje ime je Maida Zametica, imam 19 godina i moja uspješna priča počinje u Klubu za traženje posla Javne službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.
Po završetku Srednje ekonomske škole u Sarajevu, moje nade za fakultet su pale u vodu. Zbog finansijske situacije nisam mogla upisati fakultet i nastaviti svoje obrazovanje. Međutim, to me nije zaustavilo da nađem honorarni posao i zaradim sebi za kurs. Kada sam skupila novac upisala sam kurs računovodstva i dobila 3 certifikata. Nakon toga otišla sam u Službu za zapošljavanje Kantona Sarajevo, tačnije biro za zapošljavanje i tu sam se posavjetovala sa savjetodavcem Belmom Kasapović i dobila sve bitne informacije i mogućnosti.

Međutim, prvi dan Kluba za traženje posla mi je otvorio sva vrata. Upoznala sam nove ljude, sklopila nova prijateljstva i nadu da zaista ne treba reći ˝NE˝ nečemu što će mi otvoriti nova vrata u bilo kojem segmentu mog života. U Klubu sam bila u januaru 2018-te godine i od tada počinje moja rečenica: ˝Ne mogu ništa izgubiti, probat ću.˝Nakon podrške Kluba ja sam odmah poslala CV na mnogo  e-mailova. I rekla sam sama sebi da ne trebam gubiti nadu, kad-tad će me neko pozvati i biti ću dio tima u uspješnoj firmi. Od tada je prošlo 3 mjeseca i niko me nije pozvao. Moja vjera i rad na sebi, kao i podrška Kluba su mi omogućili da, prije svega, poštujem i cijenim sebe,  svoj trud, rad i ono što ja zaista i jesam. Jer uvijek i uvijek, gdje god da se nalazimo, sebe nosimo sa sobom.

U aprilu mjesecu dobila sam od savjetodavca Belme e-mail, u kojem stoji da se javio poslodavac i da traže radnika i aplicirala sam. Obavila sam razgovor, ali moje srce nije rezoniralo sa tom odlukom. Uslovi u firmi nisi bili zadovoljavajući. Vratila sam se kući i rekla sam sebi: ˝Ništa ne gubiš, pokušaj.˝. Isti dan u večernjim satima, dobila sam poziv iz firme u kojoj sam imala potajnu želju da radim i pozvali su me na razgovor, na što sam ja odgovorila da sam već dobila posao. Naredni dan, otišla sam na obuku u prvobitnoj firmi u kojoj sam aplicirala i pokušala sam se uskladiti sa svojom odlukom. Međutim, sjetila sam se Kluba i osmijeh koji sam imala pun nade i samopoštovanja. Lekcije koje nas je Belma naučila, prije svega o životu, i poslu. ˝Izgradite poštovanje prema sebi pa će i drugi.¨ Rekla sam sebi da neću dozvoliti da radim za najnižu platu i da idem dalje. Odustala sam od prvobitnog posla, vratila sam se kući, uzela telefon u ruke i nazvala firmu u kojoj sam imala veliku želju da radim . Njihov odgovor je bio pozitivan i pozvana sam na razgovor.

Najvažnije što želim da se izvuče iz moje uspješne priče jeste vjera u sebe, bilo šta da je u pitanju. Biti dio Kluba je također omogućio da shvatim da pod pojmom obrazovanje nije samo imati diplomu. Obrazovanje je ono što izgradimo i želimo sami za sebe uraditi.

Izvor:https://szks.ba/vijesti/uspjesna-prica/ ')}

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija TNT GROUP