Yep inkubatorYEP Inkubator poslovnih ideja: U Desert MM naručite bajkovite fondan figurice i...

YEP Inkubator poslovnih ideja: U Desert MM naručite bajkovite fondan figurice i ukusne torte!

U maloj poslastičarnici Ruže Mikić, danju i noću nastaju prava slatka jestiva remek-djela. Neobične zlatne torte, likovi iz crtanih filmova, kolači u obliku drveća i kamiona, kremaste voćne kocke i čokoladne kuglice – sve što se izradi u Ružinoj kuhinji, stanovnici Lopara u istom danu razgrabe.

yep inkubator poslovnih ideja: u desert mm naručite bajkovite fondan figurice i ukusne torte!

Godinama je pravila torte i kolače po narudžbi, u početku za svoju dvojicu sinova i porodicu, a iz dana u dan, za prijatelje i poznanike. Njene slatke kreacije dobijale su brojne pohvale, preporuke i sve češće narudžbe, pa se lako ohrabrila krajem prošle godine da registrira posao i otvori poslastičarnicu. Deserte sprema za svadbe, rođendane, krštenja, slave i ostale svečane prilike. Ljeti je, kaže, potražnja mnogo veća, ali posla ima i zimi. Najtraženija je torta s višnjama i malinama ili ona sa lješnjacima, u svako doba godine.

„Volim praviti svoje poslastice, koje su kombinacija postojećih recepata i moje ideje. Ne držim se strogo recepata, pa mi je skoro svaki slatkiš malo izmijenjen i to ga čini posebnim“, ispričala nam je Ruža. Sve radi sama – od pečenja kora do izrade figura i ukrasa, koje dizajnira i pravi samostalno. Nada se da će na proljeće zaposliti nekoga da joj pomaže, jer posla ima.

yep inkubator poslovnih ideja: u desert mm naručite bajkovite fondan figurice i ukusne torte!

 „Za neke torte i dekoracije potrebna su dva ili tri dana. Zavisi da li se torta ukrašava šlagom ili fondantom. Za izradu dekoracije potrošim vremena koliko i na pravljenje same torte. Potrebno je mnogo truda, strpljenja, i ljubav prema onome što radite“, priča s osmijehom Ruža. U međuvremenu, ova vrijedna Loparčanka usavršila je tehnike pravljenja i dekorisanja slatkiša figurama od fondanta. U Beogradu je pronašla vrsne poslastičare od kojih je naučila praviti cvjetove i figure. 

„Sve što zamislite, mogu napraviti od fondanta. Najaktuelnije su ‘Patrolne šape’ (Paw Patrol) i princeze za djevojčice, ali dječija mašta i želje su uvijek bajkovite i drugačije“, navodi Ruža.

yep inkubator poslovnih ideja: u desert mm naručite bajkovite fondan figurice i ukusne torte!
 

 

yep inkubator poslovnih ideja: u desert mm naručite bajkovite fondan figurice i ukusne torte!

„Najteži i nadraži dio je dekorisanje, oslikavanje i na njega potrošim najviše vremena, jer volim da sve odradim polako i temeljno, kako bi rezultat bio besprijekoran. Veliku pažnju posvećujem detaljima i volim da je sve ‘pod konac’“, priča Ruža i kaže kako joj je za izradu cvijeta ruže potrebno i do četiri sata rada.

„Uživam u dekorisanju svadbene torte. Često mi mladenci puste da uradim po svom ukusu i kada pravim cvjetove za veliku tortu, sa svim ukrasima, bojama i detaljima, kompletan proces može trajati i do tri dana. Brže je napraviti i sklopiti slasnu tortu, nego učiniti da ona bude vizuelno lijepa. Ali najljepše svadbene torte su nastale kada spojimo moju ideju i viziju mladenaca“, objašnjava Ruža.

 

Ona navodi da prati kulinarske emisije, svjetski poznate poslastičare i interenet-stranice posvećene izradi slatkiša. Kada ostane bez inspiracije za ukrašavanje torti, motivira je kreativnost drugih kolega i dodaje kako se mora stalno usavršavati, pa joj učenje i stvaranje novih slatkih kreacija predstavlja izazov.

yep inkubator poslovnih ideja: u desert mm naručite bajkovite fondan figurice i ukusne torte!

Lopare imaju snažnu vezu sa stanovništvom u dijaspori, uglavnom Švajcarskom. Kada se ljeti vrate u rodni kraj, oni mogu uživati u Ružinim specijalitetima. Sa željom da im pomogne, ona koristi svaku priliku da kolače pošalje svojim sugrađanima u dalekom svijetu, kako ne bi bili uskraćeni za njene delicije. Nostalgiju za brdima Majevice lakše podnose uz prepoznatljive okuse domaćih slatkiša.

 

yep inkubator poslovnih ideja: u desert mm naručite bajkovite fondan figurice i ukusne torte!yep inkubator poslovnih ideja: u desert mm naručite bajkovite fondan figurice i ukusne torte!  

 

„Carevo oko – sitni kolač od čokolade, punjen smokvama i orasima, najpopularniji je i njega najčešće šaljem u Švajcarsku“, dodaje Ruža.

Ruža je bila učesnica Projekta zapošljavanja mladih – YEP Inkubatora poslovnih ideja i njena kreativnost je lako dobila svu potrebnu podršku – finansijsku i stručnu. Ipak, ona najvažnija, kaže, došla je od sinova i supruga.

„Njih trojica zaista imaju razumijevanja za moje obaveze i posao, jer radim od osam do devet sati dnevno, a u ljetnjem periodu, čak i do dvadeset sati“, objašnjava Ruža.

Sve one koji bi željeli osnovati svoj biznis, ali nemaju dovoljno smjelosti, ona savjetuje: „Svako treba pokušati. Ja sam prelomila i odlučila da ću probati pa kako bude. Izrada torti i kolača po narudžbi je dio mog života već šest godina i ovaj potez je bio logičan korak dalje. Najviše bih se kajala da nisam pokušala otvoriti poslastičarnicu“, zaključuje Ruža. 

 

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini podržane pokretanje preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT.

 

https://www.youtube.com/watch?v=jsHAowwZKTs ')}

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img