back to top
Yep inkubatorYEP priča o uspjehu: Stručnim usavršavanjem Kenan stekao novo zanimanje i posao

YEP priča o uspjehu: Stručnim usavršavanjem Kenan stekao novo zanimanje i posao

Kad ima volje ima i načina riječi su entuzijastičnog dvadesetdvogodišnjaka iz Tuzle, Kenana Hajrulahovića. 

Mladi Hajrulahović završio je srednju školu 2015. godine i stekao zvanje mašinskog tehničara za kompjutersko projektovanje i nije planirao da se njegov obrazovni put tu završi, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava donosi težu odluku i kreće u potragu za poslom. Prema njegovim riječima nije tražio, isključivo, posao u struci, jer smatra da je najbitnije početi raditi, a kasnije je lakše birati poslove uz nešto stečenog radnog iskustva. Pored formalnog obrazovanja Kenan je sam razvio dodatne vještine uz pomoć velike ljubavi prema računarima. Kako kaže, prva ljubav mu je bila košarka, ali nakon što je slomio obje ruke na utakmici, pronašao je drugu ljubav – računare. Još od osnovne škole „čačkao“ je po računarskim sistemima i kućištima i malo pomalo naučio da ih rastavlja, sastavlja, održava, popravlja… što mu je znalo donijeti i nešto novca kada se prijatelju ili komšiji „sruši“ kompjuterski sistem. Tako je pored traženja posla u mašinskoj struci, tražio i poslove servisera u IT firmama, ali i one za koje smatra da nisu atraktivni poput prodavača ili skladištara.

Na samom početku potrage za poslom odlučio se na samostalno traženje, te zbog velike nade da će, ipak, ubrzo pronaći način za upis na fakultet nije htio da se prijavi na evidenciju službe za zapošljavanje. Potraga je trajala skoro dvije godine uz mnogo obilazaka i razgovora u velikim i malim kompanijama u Tuzlanskom kantonu, ali Kenan nije dobio ništa više osim mnogobrojnih obećanja što ga je navelo da se, ipak, prijavi na evidenciju Biroa za zapošljavanje u Tuzli i uz njihovu pomoć pokuša doći do zaposlenja.

Prijavu na evidenciju Biroa za zapošljavanje Tuzla Kenan je izvršio u februaru 2017. godine. Odmah nakon prijave savjetodavac koji je vodio njegov predmet, Slobodanka Iljukić Pranjić, uključila ga je u programe info seminar, individualno i grupno savjetovanje. Kenan je postao i član Kluba za traženje posla. Na pitanje šta mu je najviše pomoglo uključenjem u program traženja zaposlenja u Birou za zapošljavanje, Hajrulahović odgovara da mu je prije svega pomoglo upoznavanje sa drugim mladim ljudima koji imaju isti problem kao i on.  Pored rušenja psihičkih barijera koje se stvaraju kod mladih ljudi koji duže vremena traže posao, Kenan je dodatno razvio svoje vještine pisanja biografije, molbe za posao, ponašanja na intervjuima i neke zakonske odredbe koje će mu kasnije koristiti u ostvarivanju različitih prava nezaposlenih lica.

19814405_10211658936300956_237749904_o (002)

Slobodanka, Kenanov savjetodavac pružala mu je veliku potporu i uz njenu pomoć otišao je i potražio zaposlenje u tekstilnoj kompaniji Rentex – com doo Tuzla. Biro za zapošljavanje Tuzla ima dugogodišnju suradnju sa Rentex-om, tako da je Slobodanka znala da više puta godišnje oni stvaraju prostor za prijem novih radnika, tako da je Kenana i uputila kod njih. Kenan je nazvao, dogovorio sastanak i porazgovarao sa poslodavcem koji mu je ponudio probni rad od mjesec dana. Kenan je već nakon dva mjeseca potrage uz pomoć Biroa za zapošljavanje u aprilu 2017. godine dobio šansu za zaposlenje.

U toku Kenanovog probnog rada, Služba za zapošljavanje TK započela je realizaciju Projekta „PRO POSAO“ 2017. u suradnji sa Udruženjem za psihosocijalnu podršku i bolju budućnost Progres Sarajevo. Kako se Projekat odnosi na sufinansiranje profesionalne orijentacije, praktične obuke i stručnog osposobljavanja, tako je Kenan dobio priliku da poslodavac kod kojeg je došao na probni rad i aplicira na Projekat i osigura mu šest mjeseci plaćene obuke.

Prema riječima Edite Hamzić, predstavnice Rentex – com firme kada je Kenan došao potražiti zaposlenje u firmi znali su da nema iskustvo, ali odlučili su da ga obuče i pruže priliku, Projekat „PRO POSAO“ je samo učvrstio njegovu priliku za stručno usavršavanje.

Iz razgovora sa poslodavcem moglo se zaključiti da Kenan brzo uči i dobro radi svoj posao na mašini za sječenje platna, ali i drugim poslovima u tekstilnom pogonu, te da ima veliku šansu da zadrži zaposlenje nakon isteka Projekta sufinansiranja.

Pored teške situacije na tržištu rada u Bosni i Hercegovini kada ste uporni uvijek poslije kiše dođe sunce, ističe Kenan i dodaje da kada si mlad ne treba da mnogo biraš i tražiš isključivo poslove u struci, jer imaš vremena da stičeš nova znanja i vještine i tako stvaraš veće mogućnosti za posao iz snova.

www.szztk.ba

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP