Obrazuj seAgromediteranski fakultet u Mostaru

Agromediteranski fakultet u Mostaru

Agromediteranski fakultet u Mostaru, počeo je sa radom 1997. godine.

Osnovni cilj je obrazovanje mladih stručnjaka u oblasti vinogradarstva, voćarstva, povrtarstva i cvećarske proizvodnje. Fakultet je članica Univerziteta “Dzemal Bijedić” sa sjedištem u Mostaru.

Agromediteranski fakultet u Mostaru je je kao nastavno-naučna visokoobrazovna institucija započeo sa radom 1997/1998. akademske godine. Početak rada se javlja kao potreba regije za mladim stručnjacima, koji će u agroekološkim uslovima submediteranskog dijela BiH razvijati specifičnu voćarsko-vinogradarsku i povrltlarsko-cvjećarsku proizvodnju.

Planovi i programi Agromediteranskog fakulteta su napravljeni sa ciljem da pruže znanje i vještine iz oblasti specifičnih mediteranskih kultura i uvođenja novih tehnologija uzgoja.

Veliki potencijal mediteranskog dijela Bosne i Hercegovine sa specifičnom poljoprivrednom proizvodnjom i posebnostima agro-ekoloških uslova, nameću uzgoj jednogodišnjih i višegodišnjih kultura karakterističnih za ovo podneblje, kao i proizvodnju u zaštićenim prostorima.

Agromediteranski fakultet u Mostaru nastoji da sa razvojem studijskih programa obrazuje stručnjake osposobljene za sve poslove u modernoj poljoprivrednoj proizvodnji hrane za vlastite potrebe i potrebe turizma. Danas razvijene zemlje na vrlo visokom tehnološkom nivou u poljoprivrednu proizvodnju uvode ova saznanja i dostignuća, kroz uvođenje novog sortimenta i nove savremene načine proizvodnje, tako da i mi kroz naš obrazovni proces moramo se prilagođavati brzom transferu znanja za potrebe voćarsko-vinogradarske i povrtlarsko-cvjećarske proizvodnje.

Fakultet nastoji da sa razvojem studijskih programa obrazuje stručnjake osposobljene za sve poslove u modernoj poljoprivrednoj proizvodnji hrane za vlastite potrebe i potrebe turizma. Danas razvijene zemlje na vrlo visokom tehnološkom nivou u poljoprivrednu proizvodnju uvode ova saznanja i dostignuća, kroz uvođenje novog sortimenta i nove savremene načine proizvodnje, tako da se i mi kroz naš obrazovni proces moramo prilagođavati brzom transferu znanja za potrebe voćarsko-vinogradarske, povrtlarsko-cvjećarske proizvodnje kao i ekološkog pristupa poljoprivredi.

agromediteranski fakultet u mostaru
Agromediteranski fakultet u Mostaru

Agromediteranski fakultet u Mostaru je smješten u dvije moderne, planski urađene zgrade sa svom potrebnom infrastrukturom s ukupnom površinom od oko 1000 m2. Osim učioničkog prostora, Fakultet posjeduje i laboratorije u kojima se obavlja nastavna, kao i naučno-istraživačka i stručna djelatnost putem osnovnih i primjenjenih istraživanja, studija i projekata.

Osim laboratorija, nastavnicima i studentima su na raspolaganju i dva staklenika površine od po 150 m2 za naučno-istraživački rad osoblja i za vježbe studenata, te 1 ha obradivog zemljišta kao poligona za praktičnu nastavu.

Studijski programi

Agromediteranski fakultet je započeo s provedbom nastave prema principima Bolonjskog procesa u akademskoj godini 2008/09. Fakultet organizuje i izvodi studije prvog i drugog ciklusa na tri smjera:

  • voćarsko-vinogradarski;
  • povrtlarsko-cvjećarski;
  • ekologija i upravljanje okolišom u poljoprivredi.

Nastavni planovi i programi koncipirani su s ciljem da se osigura apsolutna pokretljivost studenata, između srodnih fakulteta bosanskohercegovačkih i evropskih univerziteta.

U narednom periodu Bosnu i Hercegovinu očekuje pristupanje Evropskoj Uniji, tako da poljoprivredna proizvodnja i obrazovni proces se trebaju usaglasiti sa novim evropskim standardima. Jedan od koraka je i reforma u obrazovanju kadrova za potrebe poljoprivredne proizvodnje.

Uzimajući u obzir navedeno kreiran je nastavni plan, isti na prvoj godini za tri smjera, a u nastavku školovanja uvode se specijalistički predmeti. U trećoj godine nastava se izvodi teoretski i praktično na našem poligonu, te u firmama koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom. Koriste se kapaciteti firmi d.o.o. Jaffa komerc i d.o.o. Hercegovinalijek sa kojima fakultet ima dogovor za izvođenje praktične nastave.

SMJEROVI

DODIPLOMSKI STUDIJ (3 godine)

  • Povrtlarsko – cvjećarski smjer
  • Voćarsko – vinogradarski smjer
  • Ekologija i upravljanje okolišom u poljoprivredi

DIPLOMSKI STUDIJE (2 godina)

  • Voćarsko – vinogradarski smjer
  • Povrtlarsko – cvjećarski smjer

PRIJEMNI ISPIT I USLOVI UPISA

Rangiranje kandidata vrši se na osnovu ukupnog broja bodova dobijenih prema slijedećim kriterijima:

Opšti kriterij se odnosi na postignuti uspjeh u srednjem obrazovanju i donosi najviše 35 bodova.

Posebni kriterij odnosi se na priznanje stečeno za uspjeh u toku školovanja ili na takmičenjima iz poznavanja naučnih (stručnih) disciplina ili po osnovu vrhunskih rezultata u sportu, a donosi najviše 10 bodova.

Pojedinačni kriterij (predmeti značajni za odgovarajući studij) su utvrđeni odlukama visokoškolskih ustanova i navedeni su u članu 7. ove odluke, a vrednuju se sa najviše 15 bodova.

Predmeti koji se boduju po pojedinačnim kriterijima na Agromediteranskom fakultetu na svim studijskim programima su:

  • Hemija
  • Biologija

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img