back to top
GeekIT kompanija Infobip obezbijedila preko 200 miliona dolara investicija

IT kompanija Infobip obezbijedila preko 200 miliona dolara investicija

Infobip, jedna od vodećih IT kompanija u regiji, i društvo za kapitalna ulaganja One Equity Partners (OEP), potpisali su ugovor o značajnom strateškom ulaganju.

Ovo je prvo vanjsko finansijsko ulaganje u vodnjansku IT kompaniju. Iznosi više od 200 miliona dolara, čime je potvrđena vrijednost kompanije na nivou jednoroga, javlja careerdays.rs

To je ujedno i najveće europsko softversko ulaganje serije A finansiranja u posljednjih nekoliko godina.

Infobip u OEP-u dobiva iskusnog strateškog partnera koji će kompaniji pomoći izgraditi prisutnost na tržištu Sjeverne Amerike i ubrzati rast firme kroz strateške akvizicije.

“OEP ima bogato iskustvo u poticanju transformacijskog rasta kod kompanija u koje investira. Uzbuđeni smo što ćemo surađivati s ovim jedinstvenim timom u vremenima kada se Infobip snažno širi”,, izjavio je Silvio Kutić, izvršni direktor Infobipa.

it kompanija infobip obezbijedila preko 200 miliona dolara investicija
IT kompanija Infobip obezbijedila preko 200 miliona dolara investicija

“Uvjereni smo da konverzacijska korisnička sučelja transformiraju način naše interakcije s digitalnim uslugama i ona će zauvijek promijeniti načine naše interakcije sa svijetom koji nas okružuje. Idemo prema novoj eri koju nazivamo ‘interakcija 4.0.’ u kojoj surfanje internetskim stranicama ili skidanje mobilnih aplikacija zamjenjujemo konverzacijskom interakcijom kao temeljem komunikacije. Infobip planira biti predvodnik ove ere, a investicija OEP-a pomoći će nam u dostizanju tog cilja”, dodao je on.

OEP ima dugu i uspješnu historiju ostvarivanja partnerstava s osnivačima i dioničarima firmi najviše kvalitete, najbrže rastućim globalnim telekomima te softverskim kompanijama.

Upravo kroz takva partnerstva je OEP uspješno primjenjivao svoje iskustvo i ekspertizu putem omogućavanja transformacijskih akvizicija i daljnjih ulaganja u organski rast, što kompanijama značajno dodatno proširuje tehnološke mogućnosti, geografski doseg i tržišni udio.

“U OEP-u smo uzbuđeni sklopljenim partnerstvom s Infobipovim suosnivačima, Silvijem Kutićem, Robertom Kutićem i Izabelom Jelenićem. Zajedno dijelimo viziju kojom ćemo dodatno potaknuti Infobipov rast uoči IPO-a, kako na globalnom nivou, tako i na sjeverno-američkom tržištu provođenjem niza identificiranih strateških akvizicija“, poručio je Chip Schorr, Senior Managing Director, OEP.

“Duboko smo impresionirani Infobipovim timom koji je izgradio vrhunsku, SaaS-enabled komunikacijsku platformu kojom omogućuju vodećim globalnim kompanijama bogatije korisničke interakcije, dok partnerskim telekom operaterima optimiziraju performanse”.

Citi i Morrison & Foerster i EY savjetovali su Infobip, dok su Latham & Watkins i KPMG savjetovali OEP.

Infobip je ove godine četvrti put zaredom proglašen najboljim pružateljem A2P SMS usluga na svijetu, prema godišnjem ROCCO izvještaju. Kompanija je prošle godine ostvarila prihod od 602 miliona eura, a u proteklih je 10 godina zabilježila prosječni godišnji rast od 48 posto. Osnovan prije 14 godina, Infobip je izrastao u vodeću globalnu komunikacijsku platformu u oblaku (CPaaS), a ove je godine predstavio svoj model softvera kao usluge (SaaS) s ciljem stvaranja vrhunske interakcije poslovnih subjekata s krajnjim korisnicima. Kompanija surađuje i u partnerstvu je s velikim brojem telekom operatera, nedavno je potvrđena kao pouzdani partner udruženja GSMA za “Identity Revenue” inicijativu, omogućavajući tako rast prihoda telekom operaterima korištenjem tehnologije digitalnog identiteta.

Kada je riječ o poslovanju u BiH, Infobip je u Sarajevu pokrenuo proces izgradnje svog trećeg kampusa. Prema svim pokazateljima, riječ o najvećoj IT investiciji u BiH u zadnjih deset godina.

BiH uredi predstavljaju neke od ključnih razvojnih centara kompanije, te poslije onih u Hrvatskoj zapošljavaju najveći broj softverskih inženjera i developera, ali i zaposlenika iz drugih odjela.

“Naša dugoročna motivacija je da zadržimo mlade talente u BiH te smo svjesni da samo radno mjesto nije dovoljno u toj namjeri, ali ćemo mi kao kompanija pružiti sigurno radno mjesto, određene benefite i uslove rada koji se mogu uporediti s najvećim svjetskim kompanijama. Krajnji cilj jeste da postanemo jedinstven centar inžinjerske izvrsnosti, a na putu ostvarenja tog cilja potrebni su nam najbolji talenti u BiH, koje i ovom prilikom pozivamo da nam se jave i priključe”, kaže Dino Ibrahimović, direktor BiH ureda u Infobipu.

O One Equity Partners

OEP je društvo za kapitalna ulaganja u segmentu srednje velikih preduzeća usmjereno na industrijski, zdravstveni i tehnološki sektor u Sjevernoj Americi i Europi. Društvo gradi vodeće firme na tržištu identificirajući i provodeći transformativne poslovne kombinacije. OEP je pouzdan partner s diferenciranim investicijskim procesom, širokim timom seniora i dokazanim rezultatima generisanja dugoročne vrijednosti svojim partnerima. Društvo je od 2001. godine zaključilo više od 180 transakcija širom svijeta. OEP, osnovan 2001. godine, odvojio se od JP Morgana 2015. godine. Društvo ima urede u New Yorku, Chicagu i Frankfurtu. Za više informacija posjetite www.oneequity.com.

O Infobipu

Infobip je krenuo kao mala startup kompanija iz Vodnjana u Istri. Danas, s više od decenije iskustva u IT industriji, Infobip globalno zapošljava više od 2100 ljudi te kroz 60+ ureda posluje na šest kontinenata. Kompanija pruža vlastito izgrađenu tehnologiju koja može doprijeti do preko sedam milijardi mobilnih uređaja i stvari u više od 190 zemalja, omogućavajući tako besprijekornu mobilnu komunikaciju poslovnih subjekata s njihovim krajnjim korisnicima – na svakom kanalu i uređaju, u svakom trenutku i bez obzira na to u kojem se dijelu svijeta nalaze. Kompanija je direktno povezana s više od 600 telekom operatera širom svijeta te surađuje i u partnerstvu je s vodećim kompanijama koje razvijaju messaging aplikacije, bankama, društvenim mrežama, tehnološkim kompanijama i agregatorima. Infobip je u svijetu prepoznat kao dobitnik brojnih nagrada za kvalitetu usluga koje provodi pri čemu surađuje s više od 300 000 klijenata; s najvećim svjetskim chat aplikacijama poput WhatsAppa, Vibera, Telegrama, te s globalno poznatim brendovima poput Virgin Megastore, Strave, Ubera, Zendeska, Burger Kinga i mnogim drugima

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP