back to top
GeekKako napraviti screenshot u Windows-u

Kako napraviti screenshot u Windows-u

Ako radite na računaru, vjerojatno ćete ponekad trebati napraviti snimak zaslona (kopiju trenutnog izgleda ekrana) da biste ga nekome poslali ili koristili za neki posao.

U ovom članku ćemo vam pokazati kako napraviti snimak zaslona u operativnom sistemu Windows 10.

Par jednostavnih koraka

Prvo što trebate učiniti je pronaći tipku na tipkovnici koja vam omogućuje snimanje ekrana zaslona. Ovo se dugme obično nalazi u prvom redu tastature u zadnjoj grupi tastera s desne strane. Obično piše: PrintScreen ili PrtSrcn.

Pritisnite opciju zaslona u trenutku kada želite kopirati trenutni izgled vašeg zaslona. Otvorite Microsoft Paint ili Microsoft Word. Microsoft Paint možete pronaći klikom na Start> Svi programi> Pribor> Paint. Kada se program otvori, kliknite bijeli dio programa koji vidite na ekranu.

windows

U meniju programa kliknite Uredi, a zatim Zalijepite ili istovremeno pritisnite i držite tipku Ctrl na tipkovnici i dugme V. U programu će se pojaviti slika kopije zaslona koji ste napravili. Možete uređivati, rotirati ili pisati sliku i crtati na njoj.

Kliknite Datoteka> Spremi kao. U prozoru koji se pojavi promijenite opciju Spremi kao vrstu u PNG ili JPG ekstenziju. Zatim unesite ime koje želite dodijeliti slici. Odaberite mjesto na kojem želite spremiti sliku, kao što je Desktop i kliknite Save. Ako želite nekome poslati sliku putem e-pošte, jednostavno je dodajte kao prilog u poruci.

Korisni savjeti

Ako želite napraviti snimak ekrana samo aktivnog prozora (onoga koji je trenutno otvoren i ispred svih ostalih), istovremeno pritisnite tipke Alt i Print Screen na tastaturi.

Brži način pristupa Microsoft Paintu je istovremeno pritiskanje tipke Windows na tastaturi (koja se nalazi između tipki Ctrl i Alt) i tipke R, a zatim u prozor koji se otvori otkucajte mspaint i pritisnite Enter.

kako napraviti screenshot u windows-u

Većina prenosnih računara ima jednu ili više funkcija koje dugme PrintScreen može obavljati. Ako je funkcija snimka zaslona sekundarna, tada je morate pokrenuti pritiskom na tipku Fn na tipkovnici i tipku PrintScreen istovremeno. Ako želite postaviti snimak zaslona na svoju web lokaciju, uzmite u obzir veličinu slike. Možda ćete ga trebati prvo obraditi u programu, kao što je Adobe Photoshop, kako bi bio lakši.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP