GeekHaker - kako postati ratnik iz sjene

Haker – kako postati ratnik iz sjene

Put kojim hakeri idu nije za svakoga i treba biti poseban karakter i potrebno je da posjedujete veliko znanje ako želite postat haker.

Haker odnosno hakeri predstavljaju zajednicu stručnih programera i mrežnih gurua koja postoji već decenijama, od vremena prvih miniračunara za dijeljenje vremena i najranijih eksperimenata ARPAnet. Pripadnici ove male grupe ljudi nazivaju se hakerima. Postoji još jedna grupa čiji se članovi ponosno nazivaju hakerima, ali to jednostavno nisu. Ovu grupu čine kriminalci koji novac zarađuju provaljujući u tuđe računare i prisluškujući telefonske linije. Pravi hakeri te ljude nazivaju “crackers” i ne žele imati nikakve veze s njima. U nastavku ćemo se pozabaviti sposobnostima i stavovima softverskih hakera, kao i načinima na koje možete postati jedan od njih.

Razmišljajte kao haker

Hakeri rješavaju probleme i grade stvari, vjeruju u slobodu i dobrovoljnu, uzajamnu pomoć. Da biste bili prihvaćeni kao haker, morate se ponašati u skladu s tim.

haker - kako postati ratnik iz sjene

Kao i u mnogim kulturama bez monetarne ekonomije, reputacija je jedna od najvažnijih stvari u svijetu hakera. Pokušavate riješiti zanimljiv problem, ali koliko je taj problem zanimljiv i koliko je dobro vaše rješenje odlučit će vaši nadređeni ili stručnjaci u tom području. To je jedan od razloga zašto niste haker dok vas drugi hakeri ne počnu smatrati jednim od njih. Svoj status i reputaciju ne postižete zato što ste najljepši ili imate nešto što drugi žele, već davanjem svog vremena, pažnje i kreativnosti.

Naučite programirati

Najbolji način da naučite programirati je da čitate stvari koje su napisali stručnjaci, sami pišete radove o programiranju, vratite se čitanju, napišete još radova itd. Dok vaši radovi ne dobiju na težini i ne dobiju na kvaliteti članaka koje ste pročitali. Međutim, da biste postali pravi haker morate doseći takav nivo da nepoznati programski jezik možete naučiti za samo nekoliko dana, oslanjajući se na znanje programskih jezika koje već znate. To znači da trebate naučiti nekoliko vrlo različitih programskih jezika. Pored široke upotrebe i popularnosti, sljedeći programski jezici predstavljaju različite pristupe programiranju: Pyton, C, Lisp, Perl, Java.

haker

Nabavite jednu od open-source verzija Unix-a i naučite kako da je koristite. Može se reći da je Unix operativni sistem Interneta. Možete naučiti da koristite Internet bez znanja Unix-a ali ne možete biti Internet haker bez znanja Unix-a.

Upoznajte se sa HTML skriptama

Većina stvari koje su proizvod hakerske kulture funkcioniraju izvan očiju javnosti, pomažući rad fabrika, ureda i univerziteta bez ikakvog očiglednog utjecaja na živote običnih ljudi. Internet je izuzetak, ogromna i sjajna hakerska igračka koja je promijenila svijet. Zbog toga (ali i iz mnogih drugih razloga) morate naučiti kako Internet funkcionira. To, naravno, znači ne samo znanje korištenja pretraživača (to svi znaju), već i znanje pisanja HTML skripti. Ako nemate iskustva s programiranjem, rad s HTML-om pomoći će vam da se mentalno pripremite za duge sate koje ćete potrošiti na kodiranje. Napravite svoju prvu web lokaciju. Bilo bi najbolje koristiti najnoviju verziju HTML-a, HTML 5, jer ona pruža najviše mogućnosti.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija TNT GROUP