back to top
GeneralnoKako napraviti sigurnosnu kopiju hard diska

Kako napraviti sigurnosnu kopiju hard diska

Kako napraviti sigurnosnu kopiju hard diska je veoma korisno znanje koje bi trebali imati sve osobe koje se bave računarima i konstatno pišu ili šalju određene dokumente, te im je potrebno puno prostora.

Vanjski hard diskovi postaju bitan dio računarske opreme bilo da se radi o poslovnim ili korisničkim računarskim sistemima. Osim što omogućuju pohranu više podataka, oni ne usporavaju procesor. Vanjski hard diskovi se na računar povezuju USB kablom.

USB portovi su sada ugrađeni u gotovo svako računalo. Ako kupujete novi računar, pobrinite se da podržava barem USB 2.0 standard. U sljedećem ćete članku naučiti kako na najlakši i najefikasniji način napraviti sigurnosnu kopiju podataka na vanjskom hard disku.

Istraživanje i kupovina hard diska

Nabavite hard disk koji odgovara vašim potrebama. Slike zauzimaju više prostora na tvrdom disku od tekstualnih datoteka, dok audio i video datoteke zauzimaju više prostora nego tekst i slike zajedno. Ako vaš rad na računaru uključuje pohranjivanje datoteka koje zahtijevaju memoriju, nabavite snažniji uređaj za pohranu koji će vam omogućiti da akumulirate datoteke barem narednih godinu dana.

kako napraviti sigurnosnu kopiju hard diska

Sprovedite istraživanje na uređajima za skladištenje koji mogu zadovoljiti vaše potrebe. To možete učiniti putem web lokacija specijaliziranih za prodaju računarskih komponenti ili možete osobno posjetiti lokalne prodavaonice računarske opreme i zatražiti specifikacije za dostupne uređaje od dobavljača.

Budite sigurni u kvalitet i pouzdanost dobavljača

Uložite novac u vanjske tvrde diskove kapaciteta veće od 320 gigabajta. Ovakvi tvrdi diskovi koštaju malo više, ali na ovaj način osigurat ćete se sljedećih nekoliko godina. Trenutno vam možda neće trebati toliko prostora, ali morate pripaziti na nadolazeće trendove. Odlučite se za određeni model uređaja i vodite računa da li dolazi uz priključne kablove. Ako to nije slučaj, morat ćete izdvojiti dodatna sredstva za kablove.

Proces kreiranja sigurnosne kopije hard diska

Odredite podatke čiju ćete sigurnosnu kopiju stvoriti. Nakon identificiranja podataka, potrebno ih je organizirati po mapama. Imena mapa trebala bi odgovarati uobičajenom opisu podataka unutar mape. Ovo je vrlo važno zbog sveukupne organizacije i lakoće pristupa. Spojite vanjski pogon tvrdog diska na određeni port pomoću kabla uređaja. Datotekama je najlakše manipulisati tehnikom povlačenja-n-ispuštanja (lijevi klik na datoteku, dok držite lijevo dugme, premjestite datoteku na željeno mjesto, a zatim otpustite dugme).

kako napraviti sigurnosnu kopiju hard diska

Nakon što ste prebacili željene podatke neophodno je odvojiti uređaj od računara. To činite tako što kliknete desnim klikom na malu ikonicu uređaja za skladištenje koja se pojavila kada ste isti priključili(nalazi se u taskbar-u). U meniju koji se pojavi izaberite opciju „Eject“. Sada sačekajte da se pojavi poruka u kojoj piše da je bezbedno diskonektovati hardver.

Na ovaj način izbegavate komplikacije, pojavu grešaka ili čak gubitak podataka koji se može javiti prilikom nepravilnog diskonektovanja uređaja. Uvijek držite vanjski uređaj za pohranu dalje od računara. To radite kako biste zaštitili važne datoteke od nezgoda koje se mogu dogoditi. Ako dođe do poplave, požara ili krađe, bilo bi dobro imati datoteke na dva fizički udaljena mjesta.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP