back to top
GeekKako radi dizalica topline

Kako radi dizalica topline

Kako radi dizalica topline

Što je i kako radi dizalica topline?

U današnje vrijeme dizalica topline postala je česta tema među ljudima koji grade nove kuće ili onima koji razmišljaju o unaprjeđenju energetskog sustava u svom domu. S obzirom na svoju učinkovitost veliki broj ljudi želi znati kako radi dizalica topline. No, prije toga nešto kratko o tome što je uopće dizalica topline. Dizalica topline je moderni uređaj čiji je primarni zadatak prijenos toplinske energije između dva prostora.

Najčešće je riječ o unutarnjem prostoru kuće ili stana te vanjskom prostoru. Kao što joj samo ime govori, dizalica topline služi za grijanje prostora i to prijenosom topline iz vanjskog prostora u unutarnji. No, veliki broj dizalica topline može obavljati i recipročni proces. Naime, dizalica topline može “izbacivati” toplinu iz unutarnjeg prostora u vanjski, što je naročito pogodno tijekom vrućih ljetnih dana. Dizalica topline se sastoji od par komponenti, od kojih su neke raspoređene van objekta, a neki se pak nalaze unutar objekta. U nastavku teksta vam donosimo kako radi dizalica topline.

Kako radi dizalica topline?

Postupak kako radi dizalica topline je jednostavan i temelji se na zakonima fizike. Princip rada se temelji na prijelazu topline iz prostora više temperature u prostor niže temperature. No, treba napomenuti kako se obratni proces ne događa spontano, već ga je potrebno potaknuti. Ono što čini dizalicu topline izuzetno efikasnom i učinkovitom je to što se troši znatno manje energije za prijenos veće količine topline. Kao što je već navedeno u prijašnjem odlomku, dizalica topline se sastoji od nekoliko komponenti. Vanjska komponenta slična je vanjskoj komponenti klima uređaja.

Unutarnja komponenta nalikuje bojleru i služi za zagrijavanje vode koja teče radijatorima ili cijevima u sklopu podnog grijanja. Dizalica topline se najčešće kombinira s podnim grijanjem, jer se na taj način dobiva najučinkovitiji sustav grijanja u kući ili stanu. Podno grijanje zajedno s dizalicom topline najbolje zagrije određeni prostor. Isto tako, tijekom ljeta sustav podnog grijanja se može koristiti za hlađenje prostora. Za dodatne informacije o tome kako radi dizalica topline uvijek možete upitati prodavača ili majstora koji je školovan za instaliranje navedenog uređaja.

Koji sve modeli postoje i kako radi dizalica topline?

U prijašnja dva odlomka ukratko je prikazano što je to i kako radi dizalica topline. U ovom odlomku naglasak će se staviti na to koji sve modeli dizalice topline postoje. Učinkovitost dizalica topline odgovara količini proizvedene energije podijeljenoj s količinom električne energije koju apsorbira kompresor. Što je niža temperaturna razlika između prostora iz kojeg se crpi toplina i tražene temperature grijanja, to je bolji učinak. Različiti nazivi toplinskih pumpi prvo vam govore gdje crpe toplinu, a zatim je vraćaju.

Čak i ako su sve kombinacije tehnički moguće, na tržištu ćete uglavnom pronaći sljedeće modele: dizalica topline zrak-zrak, dizalica topline zrak-voda, dizalica topline voda-voda i dizalica topline zemlja-voda. Upravo ta široka paleta modela čini dizalicu topline kameleonskim sustavom, koji može biti prikladan za sve vrste stanovanja. Sve učinkovitije, dizalice topline mogu se prilagoditi novogradnji kao i obnovi starih zgrada i kuća. Internet vam također može poslužiti kao izvor dodatnih informacija o tome kako radi dizalica topline.

Tagovi:

Kako radi dizalica topline Arz.hr.

www.arz.hr

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP