back to top
GeneralnoMladi predstavili brojne inovativne ideje na 4. eUPSHIFT radionici u BiH

Mladi predstavili brojne inovativne ideje na 4. eUPSHIFT radionici u BiH

Četvrta eUPSHIFT radionica u Bosni i Hercegovini, koju realizuje organizacija “Genesis Project” iz Banje Luke u partnerstvu sa UNICEF-om u BiH, a uz finansijsku podršku Kraljevine Švedske, završena je odabirom ideja pet timova mladih, za čiju realizaciju će biti dodijeljeno 15.000 KM

Pored grant sredstava, za ove timove biće osigurana dodatna edukacija iz finansijske pismenosti te mentoring tokom implementacije rješenja u trajanju od dva mjeseca, saopćili su organizatori.

U takmičenju je učestvovalo deset timova adolescenata uzrasta od 13 do 19 godina sa područja opština Travnik, Novi Travnik, Kiseljak, Fojnica, Jajce, Busovača i Bugojno. 

Svih deset timova su na završnom događaju organizovanom online imali priliku da prezentuju svoje ideje, ali i da razmjene iskustva sa četvrte eUPSHIFT radionice.

Mladim ljudima se obratila Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u BiH, koja je istakla da su svih deset timova identificirali vrlo važne probleme i izazove koje su bitni za mlade ljude BiH.

– Globalno, kao i u Bosni i Hercegovini, svi mi prolazimo kroz vrlo čudna vremena, jer što god mi radimo trenutno ne spada pod normalno. Ne bismo trebali razgovarati s ovim divnim mladim ljudima preko ekrana. Ali isto tako, u ovom vremenu, naučili smo biti strpljivi, odgovorni, prilagodljivi i fleksibilni. Ovo su zaista kvaliteti koji su potrebni za buduće generacije, za sve vas. Želim čestitati svim učesnicima na iskazanoj fleksibilnosti i činjenici da su došli do tako mnogo inovativnih ideja – istakla je Khan.

Učesnici 4. eUPSHIFT radionice su kazali da su pored sticanja novih vještina i upoznavanja novih prijatelja, kroz radionicu dobili priliku da prepoznaju probleme u svojim lokalnim zajednicama, ali i da za njih pronađu rješenja uz pomoć mentora koji su ih vodili.

Direktorica Genesis Projecta Dijana Pejić je naglasila da su svi timovi pobjednici ove radionice, jer su pokazali da su hrabri, aktivni, svjesni problema u svojoj lokalnoj zajednici i spremni da te probleme i otklone.

– Timovima koji su osvojili donacije želim puno uspjeha u realizaciji svih planiranih aktivnosti, a ostalima iskreno i od srca da ne budu razočarani, već aktivni i uporni i da se bore za svoje ideje, jer samo tako možemo mijenjati situaciju – rekla je Pejić.  

Timove koji su osvojili grantove očekuje period intenzivnog rada na njihovim projektima, a svi timovi su ohrabreni da svoje ideje implementiraju u lokalnim zajednicama.

eUPSHIT je online radionica osmišljena prema UPSHIFT metodologiji razvijenoj u UNICEF-ovom Uredu za inovacije, čiji je cilj da osposobi mlade ljude vještinama i resursima potrebnim za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP