back to top
GeneralnoTestovi ličnosti na internetu ! Zabava ili nešto drugo?

Testovi ličnosti na internetu ! Zabava ili nešto drugo?

Testovi ličnosti na internetu su u proteklih par godina stekli ogromnu popularnost i mainstream prisutnost.

Oni na zabavan i jednostavan način pokušavaju da daju odogovor na specifična pitanja i situacije u kojima bi se možda našli. Svi smo barem nekada na Facebook – u ili Instagram – u naišli na link koji nas je odveo na specifičan test ličnost.

Testovi ličnosti otkrivaju nepoznato u nama

Testovi ličnosti često nas navode na odgovore koji su nam u podsvijesti ali ih ne želimo sami priznati. Zbog toga testovi ličnosti otkirvaju nešto u nama čega sami nismo svjesni.

Oni mogu biti zabavni i držati se zabavne tematike kao što je „Koji ste glumac iz serije Friends“. Test koji smo naveli sastojat će se od određenih pitanja na koja ako dajete iskrene odgovore dobijete povezanost sa glumcem koji je najsličniji vama i vašoj ličnosti.

testovi licnosti na internetu
Testovi ličnosti na internetu ! Zabava ili nešto drugo?

Tu su još i razni testovi koji gotovo sežu u nedogled tako da ne možemo ih sve nabrojati, ali oni se kreću od toga „Koji si dan u sedmici, „Da li si osoba za psa ili mačku“, „Koji si tip žene/muškarca“, „Koja je vaša duhovna životinja“, itd.

Iako se ovi testovi čine opuštenim i slobodnim samo ispunjavate i ne razmišljate oni kroz vašu podsvijet i odgovore koje podsvijesno dajete dobijaju odgovre koji vas opisuju. Zbog toga ovi testovi mogu biti ozbiljno oružje koje se pakuje na neozbiljan i bezazlen način.

Također testovi ličnosti se koriste u ozbiljnim psihološkim analizama i oni se dijele na kognitivne testove ličnosti i upitnike ličnosti. Kognitivni testovi su generalno vezani za analizu inteligencije, dok su upitnici ličnosti vezani za predviđanje ponašanja osobe u određenim situacijama.

Mi smo spomenuli upitnike ličnosti koji su danas veoma popularni i mnogo se koriste, međutim trebamo nešto reći i o kognitivnim testovima. Dakle, kognitivni testovi koriste se u samim psihološkim testiranjima zbog toga što su brzi, jednostavni i rezultati se dobijaju veoma lagano. Svi zadatci koji se daju u ovim testovima su logični i otkivaju zakonitosti nizova od otkivanja uzroka, sličnosti i razlika.

Kognitivni testovi ličnosti još se bave i perceptivnim, spacijalnim, verbalnim i numeričkim faktorima, te ih veoma dobro analizira. Recimo analiza verbalnih faktora ličnosti odnosi se na opseg vokabulara, razumijevanje teksta i identifikacija antonima i sinonima. Dok, perceptivni faktori ličnosti odnose se na mjerenje sposobnosti brze i tačne identifikacije određenog oblika.

Jedan od najbolji testova ličnosti 

Trenutno jedan od najboljih testova koji se koristi za testiranje ličnosti je 16 Personalities. Naime 16 Personalities je test koji se ne veže dakle za pitanja „Koja ste duhovna životinja“, nego pokušava da kroz seriju specifičnih pitanja otkije koja od 16 uobičnaj ličnosti ste vi.

Test ne traje duže od 10 minuta, te je veoma precizan ako se daju tačni i iskreni odgovori i ako se trudimo da dajemo što manje neutralnih odgovora.

Svi moramo barem jednom odraditi jedan ovakav test. Možda nam pomogne da uvidimo manu u sebi i da se promijenimo ili možda da steknemo određenu dozu samopouzdanja koja će nam kasnije korstiti u životu. Bilo kako bilo testovi ličnosti su veoma pozitini iz kojeg god razloga ga vi koristili.

Bez obzira da li se radilo o običnom testu koji je šaljiv i zabavan ili se radilo o testu koji će vas natjerati da dajete tačne odgovore ma koliko god oni zvučali loše sve u cilju da spoznate pravog sebe i da ako imate određene negativne osobine da radite na sebi i na svom poboljšanju.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP