back to top
Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: Izletište Rajak – idealno mjesto za odmor u...

YEP inkubator poslovnih ideja: Izletište Rajak – idealno mjesto za odmor u prirodi

Kućice za savršen dan u prirodi, gril i igračke  iz dječijih maštarija, penjalice, tobogani, klackalice, vrteške, ljuljačke i gnijezda za ljuljanje. Sportski tereni i veliko igralište, samo su dio koje gostima nudi izletište “Rajak” u Gornjim Orlovcima kod Prijedora.

  yep inkubator poslovnih ideja: izletište rajak – idealno mjesto za odmor u prirodiyep inkubator poslovnih ideja: izletište rajak – idealno mjesto za odmor u prirodi

Iza jedinstvene ideje i zanimljive ponude, stoji porodica Rajak, veliki ljubitelji prirode, odmora i zabave. Svaka prodica zaslužuje da uživa, a svaki član, bez obzira na godine starosti, na izletištu Rajak može pronaći pravu zanimaciju za sebe. Djecu privlače šarene boje igračaka na travi i pijesku, a one malo starije – gastronomska ponuda.

“Gostima nudimo dva paketa –mogu doći na roštiljanje sa svojom hranom, u tom slučaju im iznajmljujemo kućice, namjenski napravljene za 10, 20 ili 50 osoba i opremljene pecanom, frižiderima za piće, stolovima, stolicama, escajgom i svom opremom potrebnom za roštilj”, navodi vlasnik poslovnog poduhvata Bojan Rajak. “Druga opcija je za klijente koji žele više da se opuste, odmaraju i uživaju. Njima nudimo našu svježe pripremljenu roštiljsku hranu, piće i deserte. U ponudi je ukupno 12 kućica za odmor”.

Poslovnu ideju o otvaranju izletišta, Bojan Rajak je realizirao u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja, kojeg je Projekat zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlada Švicarske, za područje Prijedora realizirao u saradnji sa Gradom Prijedorom. Ideja je finansijski i stručno podržana u sklopu inkubatora.

Na svega 4 km od Prijedora, Izletište Rajak je prava mala oaza zelenila. Na travnatoj površini okruženoj kućicama za savršen dan u prirodi, smještene su sve igračke  iz dječijih maštarija. Sati zabave za najmlađe. “Igraonica za djecu se prostire na preko tri dunuma. U sadržaj smo uvrstili i didaktički program jer smo željeli da za svaki uzrast djeteta imamo određenu zanimaciju i sadržaj. Iza dječijeg igrališta, nalaze se tereni za fudbal, košarku i odbojku na pijesku. Izletište posjeduje i vanjski šah”, navodi Bojan.

   yep inkubator poslovnih ideja: izletište rajak – idealno mjesto za odmor u prirodiyep inkubator poslovnih ideja: izletište rajak – idealno mjesto za odmor u prirodi

Supružnici Rajak imaju troje djece i trudili su se da dok odrastaju njihova djeca provode vrijeme u prirodi, igrajući se i razvijajući motoričke sposobnosti. Niti jedno izletište u okolini Prijedora nije imalo sveobuhvatnu ponudu – sadržaj za djecu i sve propratne uslove za zabavu i odmor odraslih. Supružnici Rajak su obišli brojna mjesta u Bosni i Hercegovini i Srbiji, vidjeli dobre prakse te preuzeli iskustva i znanja. Tako su uvidjeli potrebu i prostor na tržištu da sami izgrade i otvore izletište koje zadovoljava potrebe i najzahtjevnijih.

“Krenuli smo jedno po jedno – kućica, dvije, tri… Onda smo uvidjeli da nam nedostaje gril za hranu i postepeno smo širili ponudu Izletišta. Trebalo nam je preko godinu dana da finaliziramo cijelo izletište”, ističe preduzetnik Bojan Rajak.

Roditelji u poslijepodnevnim časovima dovoze djecu da se igraju. Oko 50 mališana dnevno posjeti igralište u sklopu Izletišta dok njihovi roditelju u miru i hladovini piju kafu na čistom vazduhu, okruženi šumom, slušaju smijeh djece i žubor potoka. “Često organizujemo i dječije rođendane i tada je najveća graja na izletištu. U saradnji sa školama i vrtićima organizujemo jednodnevne izlete”, navodi Bojan.

Svi članovi porodice Rajak se zalažu i pomažu u radu Izletišta. Radnike je, kažu, sve teže pronaći, a njima nije teško pokositi travu, pripremiti hranu, počistiti ili poslužiti goste.

“Mi imamo tradicionalan i domaćinski pristup poslu, kako bi se ljudi osjećali dobrodošli i opustili se. Želimo da im bude prijatno kod nas. Nakon proslava, roštilja ili rođendana, nemaju brigu oko čišćenja i spremanja. Gosti apsolutno ništa ne mogu zaboraviti ponijeti sa sobom, sav sadržaj postoji u Izletištu Rajak. Dobra vijest je što nam se gosti uvijek vraćaju i dolaze ponovo sa svojim društvom i porodicama”.

yep inkubator poslovnih ideja: izletište rajak – idealno mjesto za odmor u prirodiyep inkubator poslovnih ideja: izletište rajak – idealno mjesto za odmor u prirodi

Preduzetnik Bojan Rajak ima planove za dodatno proširenje sadržaja i usluga u sklopu Izletišta. U planu je izgradnja još dva sportska terena za mali fudbal, ali i teretane u prirodi sa spravama za vježbanje. Planirano je postavljanje još kućica za roštiljanje i odmor, a za ljubitelje virtuelnog svijeta, uskoro bi se u ponudi izletišta Rajak mogle naći i video igrice, 3D, 5D ili 9D tehnologije. Rajaci razmatraju da u narednom periodu izgrade i bungalove, kako bi ponudu obogatili mogućnošću noćenja u miru i tišini šume.

“Naš cilj, kao preduzetničkog tima koji vodi ovaj biznis je bio da imamo kompletnu ponudu, kako gosti ne bi trebali da se opterećuju sa sitnicama, nego da jednostavno dođu, uživaju u hrani i piću, druže se, pjevaju i smiju se i zaborave na svakodnevne obaveze i brige”, ističe Bojan.

Blizu magistralnog puta i praktično za pronaći, okruženo bogatom prirodom, izletište Rajak je idealno mjesto za piknik, školu u prirodi, izlet ili vikend roštiljanje  Posebnu draž mu daje ljubaznost i gostoprimstvo vlasnika, koji vam neće dozvoliti da kući odete nezadovoljni.

Više informacija o Izletištu Rajak  možete pronaći na:

Izletište Rajak FB: Izletiste Rajak

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT. 

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP