Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: Jedinstveni doživljaj vožnje barkama na Trebišnjici

YEP inkubator poslovnih ideja: Jedinstveni doživljaj vožnje barkama na Trebišnjici

„Barka na Trebišnjici“ je poslovna ideja i poslovni poduhvat mladog Trebinjca Obrada Stanića koji je već dugo godina vezan za rijeku i čamce. Njegova poslovna ideja ogledala se u želji da svojim sugrađanima ali i sve većem broju turista ponudi panoramsku vožnju čamcem na Trebišnjici. Godina 2019. prva je godina poslovanja ovog biznisa, a Obrad ističe da je zadovoljan reakcijom i interesom sugrađana i turista za uslugom koju nudi. Od narednog proljeća, u ponudi ovog poslovnog poduhvata nalaziti će se još nekoliko vrsta vožnji Trebišnjicom za koje će se koristiti nekoliko vrsta čamaca. Pored romantičnih, individualnih i grupnih tura biti će pripremljeni posebni čamci koji će imati ugrađene klupe i sto za ručavanje, a ponudu će činiti vožnja uz ručak ili večeru. Obrad je trenutno u fazi finalizacije dogovora sa restoranima koji će vršiti uslugu pripremanja jela koja će se služiti na njegovim čamcima.

yep inkubator poslovnih ideja: jedinstveni doživljaj vožnje barkama na trebišnjiciyep inkubator poslovnih ideja: jedinstveni doživljaj vožnje barkama na trebišnjici

Ovaj mladi preduzetnik nije početnik u ovom poslu. Sedam godina je živio u Banja Luci, i većim dijelom tog vremena je radio u jednom rafting centru kao skiper gdje je stekao  vještine upravljanja čamcem kao i veoma dragocijeno iskustvo koje sada primjenjuje u svom gradu za potrebe realizacije vlastite poslovne ideje. Ideju je razradio sa prijateljem, kada su razgovarali o tome kako bi bilo lijepo da imaju čamac u Trebinju kojim bi se plovilo i uživalo u mirnom toku Trebišnjice i ljepotama grada. Razvijajuću tu misao,odlučio je da još više istraži o ponudi koji bi mogao razviti za klijente  i tako došao na ideju o ručku ili večeri u sklopu vožnje čamcem.

Tada još uvijek živeći na relaciji Banja Luka-Trebinje, čuo je za mogućnost koja se pružala u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja i odlučio da se prijavi. Kako ističe, Inkubator mu je mnogo pomogao jer do tada nije znao kako da napiše biznis plan, a također mu je značila podrška stručnjaka kao i finansiranje njegovog projekta. Tokom edukacije je stekao za njega veoma važne vještine i znanja koja su mu od velike pomoći u realizaciji poslovne ideje. U vrijeme kada je Obrad razvijao svoju poslovnu ideju i Kulturni centar Trebinje je realizovao projekat podržan  od strane Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje   koji je uključivao pravljenje deset lađa, te restauraciju i rekonstrukciju jednog dijela zidina starog grada kao i malog pristaništa tik uz zidine, što je doprinijelo njegovom biznisu.

yep inkubator poslovnih ideja: jedinstveni doživljaj vožnje barkama na trebišnjiciyep inkubator poslovnih ideja: jedinstveni doživljaj vožnje barkama na trebišnjici

Najveći izazov na samom početku pokretanja biznisa za Obrada su predstavljala konstantna putovanja na relaciji Banja Luka – Trebinje. Sada se u potpunosti vratio u svoj grad i mnogo mu je lakše da realizuje vlastitu poslovnu ideju odnosno vodi vlastiti biznis.

Mladi trebinjski preduzetnik kaže da mu je veoma drago što se vratio u svoj grad i što je pokrenuo svoj biznis, a iznad svega što je uspio da nađe podršku kako Projekta zapošljavanja mladih (YEP), tako i lokalne zajednice. Kako sam kaže, to mu je dalo dodatni vjetar u leđa kada je shvatio da su i drugi prepoznali i podržali njegovu ideju. Pored FB stranice na kojoj se trenutno oglašava, Obrad planira da u narednom periodu unaprijedi promociju svog biznisa kao i da dodatno unaprijedi  saradnju sa drugim turističkim subjektima u gradu kako bi imao što bogatiju ponudu za turiste. 

yep inkubator poslovnih ideja: jedinstveni doživljaj vožnje barkama na trebišnjici yep inkubator poslovnih ideja: jedinstveni doživljaj vožnje barkama na trebišnjici

Već na samom otvaranju sezone, Barke na Trebišjinici su izazvale izuzetan interes kako građana Trebinja tako i turista, a imajući u vidu da broj turističkih noćenja u Trebinju raste iz godine u godinu za očekivati je još veću potražnju u narednim sezonama. Vožnje traju oko sat vremena, što je dovoljno čak i za one turiste koji se zadržavaju u gradu tek nekoliko sati, putujući u susjedni Dubrovnik ili u Crnu Goru.

Želite osjetiti čari panoramske vožnje čamcima kroz Trebinje i upoznati ovaj grad na jedan drugačiji način, još uvijek imate vremena i u ovoj sezoni da isprobate vožnju barkama na Trebišnjici.

 

Više informacija o poslovnom poduhvatu Barka na Trebišnjici možete pronaći na:

Barka na Trebišnjici FB: https://www.facebook.com/barkanatrebisnjici/

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018. godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT. 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img