back to top
Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: Jedinstveni doživljaj vožnje barkama na Trebišnjici

YEP inkubator poslovnih ideja: Jedinstveni doživljaj vožnje barkama na Trebišnjici

„Barka na Trebišnjici“ je poslovna ideja i poslovni poduhvat mladog Trebinjca Obrada Stanića koji je već dugo godina vezan za rijeku i čamce. Njegova poslovna ideja ogledala se u želji da svojim sugrađanima ali i sve većem broju turista ponudi panoramsku vožnju čamcem na Trebišnjici. Godina 2019. prva je godina poslovanja ovog biznisa, a Obrad ističe da je zadovoljan reakcijom i interesom sugrađana i turista za uslugom koju nudi. Od narednog proljeća, u ponudi ovog poslovnog poduhvata nalaziti će se još nekoliko vrsta vožnji Trebišnjicom za koje će se koristiti nekoliko vrsta čamaca. Pored romantičnih, individualnih i grupnih tura biti će pripremljeni posebni čamci koji će imati ugrađene klupe i sto za ručavanje, a ponudu će činiti vožnja uz ručak ili večeru. Obrad je trenutno u fazi finalizacije dogovora sa restoranima koji će vršiti uslugu pripremanja jela koja će se služiti na njegovim čamcima.

yep inkubator poslovnih ideja: jedinstveni doživljaj vožnje barkama na trebišnjiciyep inkubator poslovnih ideja: jedinstveni doživljaj vožnje barkama na trebišnjici

Ovaj mladi preduzetnik nije početnik u ovom poslu. Sedam godina je živio u Banja Luci, i većim dijelom tog vremena je radio u jednom rafting centru kao skiper gdje je stekao  vještine upravljanja čamcem kao i veoma dragocijeno iskustvo koje sada primjenjuje u svom gradu za potrebe realizacije vlastite poslovne ideje. Ideju je razradio sa prijateljem, kada su razgovarali o tome kako bi bilo lijepo da imaju čamac u Trebinju kojim bi se plovilo i uživalo u mirnom toku Trebišnjice i ljepotama grada. Razvijajuću tu misao,odlučio je da još više istraži o ponudi koji bi mogao razviti za klijente  i tako došao na ideju o ručku ili večeri u sklopu vožnje čamcem.

Tada još uvijek živeći na relaciji Banja Luka-Trebinje, čuo je za mogućnost koja se pružala u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja i odlučio da se prijavi. Kako ističe, Inkubator mu je mnogo pomogao jer do tada nije znao kako da napiše biznis plan, a također mu je značila podrška stručnjaka kao i finansiranje njegovog projekta. Tokom edukacije je stekao za njega veoma važne vještine i znanja koja su mu od velike pomoći u realizaciji poslovne ideje. U vrijeme kada je Obrad razvijao svoju poslovnu ideju i Kulturni centar Trebinje je realizovao projekat podržan  od strane Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje   koji je uključivao pravljenje deset lađa, te restauraciju i rekonstrukciju jednog dijela zidina starog grada kao i malog pristaništa tik uz zidine, što je doprinijelo njegovom biznisu.

yep inkubator poslovnih ideja: jedinstveni doživljaj vožnje barkama na trebišnjiciyep inkubator poslovnih ideja: jedinstveni doživljaj vožnje barkama na trebišnjici

Najveći izazov na samom početku pokretanja biznisa za Obrada su predstavljala konstantna putovanja na relaciji Banja Luka – Trebinje. Sada se u potpunosti vratio u svoj grad i mnogo mu je lakše da realizuje vlastitu poslovnu ideju odnosno vodi vlastiti biznis.

Mladi trebinjski preduzetnik kaže da mu je veoma drago što se vratio u svoj grad i što je pokrenuo svoj biznis, a iznad svega što je uspio da nađe podršku kako Projekta zapošljavanja mladih (YEP), tako i lokalne zajednice. Kako sam kaže, to mu je dalo dodatni vjetar u leđa kada je shvatio da su i drugi prepoznali i podržali njegovu ideju. Pored FB stranice na kojoj se trenutno oglašava, Obrad planira da u narednom periodu unaprijedi promociju svog biznisa kao i da dodatno unaprijedi  saradnju sa drugim turističkim subjektima u gradu kako bi imao što bogatiju ponudu za turiste. 

yep inkubator poslovnih ideja: jedinstveni doživljaj vožnje barkama na trebišnjici yep inkubator poslovnih ideja: jedinstveni doživljaj vožnje barkama na trebišnjici

Već na samom otvaranju sezone, Barke na Trebišjinici su izazvale izuzetan interes kako građana Trebinja tako i turista, a imajući u vidu da broj turističkih noćenja u Trebinju raste iz godine u godinu za očekivati je još veću potražnju u narednim sezonama. Vožnje traju oko sat vremena, što je dovoljno čak i za one turiste koji se zadržavaju u gradu tek nekoliko sati, putujući u susjedni Dubrovnik ili u Crnu Goru.

Želite osjetiti čari panoramske vožnje čamcima kroz Trebinje i upoznati ovaj grad na jedan drugačiji način, još uvijek imate vremena i u ovoj sezoni da isprobate vožnju barkama na Trebišnjici.

 

Više informacija o poslovnom poduhvatu Barka na Trebišnjici možete pronaći na:

Barka na Trebišnjici FB: https://www.facebook.com/barkanatrebisnjici/

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018. godini pokrenuto preko 100 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT. 

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP