back to top
Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: AK Novi Grad – novi uspješni način rada...

YEP inkubator poslovnih ideja: AK Novi Grad – novi uspješni način rada u uslovima COVID 19 pandemije

Vodstvo Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo, suočeno sa zabranom okupljanja članova Kluba i obavljanja trenažnog procesa, usljed COVID 19 pandemije, moralo je brzo reagovati i prilagoditi poslovni model, kako bi članovi Kluba nastavili sa trenažnim procesom te kako bi se osigurao kontinuitet rada, trenažnog procesa i poslovanja.

Vodstvo i treneri ovog Kluba promptno su reagovali i pokrenuli su proces pripreme, snimanja i emitovanja video treninga. “Videa emitujemo ponedjeljkom, srijedom i petkom u 17.00 h na svim klubskim kanalima. Pored ovog formata rada imamo i individualne online treninge sa određenim brojem internih i eksternih članova. Također, periodično radimo i live predavanja sa edukativnim tematikama o radu sa djecom i zdravim životnim navikama”, ističe Elmir Ćerimagić, predsjednik AK Novi Grad. Elmir nadalje ističe kako su i sami roditelji djece koja treniraju u Klubu bili iznenađenim promptnošću rješenja “U četvrtak 12.03. 2020. godine stupila je na snagu naredba o zabrani okupljanja, time i našeg rada, a već smo u petak 13.03. 2020. godine objavili prvi video trening”.

Online trening AK Novi Grad

Elmir ističe da je trenutna situacija, pored očiglednih negativnih posljedica otvorila neke nove mogućnosti i pristupe u radu: “Prihodi Kluba su drastično smanjeni u ovom periodu, jer smo plaćanja članarine oslobodili sve članove za mjesec april, što će svakako važiti i za period trajanja trenutnog stanja. Međutim, video treninzi su nam donijeli i neke nove pratioce, odnosno proširena je baza korisnika naših usluga na internet platformama, što nam je izuzetno drago, jer ovim pokušavamo pokazati široj populaciji, da imamo kvalitetnu ponudu koju bi svi mogli i trebali korisititi. Dodatna mogućnost rada putem online treninga, posebno u vidu individualnih treninga, svakako je opcija sa kojom ćemo nastaviti i nakon prestanka pandemije, odnosno vraćanja u normalne tokove odvijanja našeg rada sa korisnicima”.

Elmir je u zajednici već prepoznat kao socijalni preduzetnik, koji je kroz realizaciju poslovne ideje iz oblasti socijalnog preduzetništva “Atletika za sve generacije i varijacije” podržane u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja, dokazao kako poduzetnička istrajnost i iskorištavanje prilika na kraju rezultiraju uspjehom.

U sklopu ovog projekta otvorena je prva atletska sala u Centru “Safet Zajko”. Cilj ove poslovne ideje bio je da ista postane samoodrživa, a da u njoj besplatne usluge imaju oni koji to sebi ne mogu priuštiti sa većim društvenim ciljem. Kroz ovaj projekat u narednih 10 godina omogućava se besplatan trenažni proces za 20 štićenika SOS dječijeg sela ili pripadnika drugih marginalizovanih i/ili ranjivih kategorija, a potpisan je i Memorandum sa Udruženjem Dajte nam šansu kako bi se i porodicama djece i osoba s poteškoćama omogućili prilika za jačanje mentalnog zdravlja, jačanje ličnosti, kao i unapređivanje ili očuvanje njihove fizičke aktivnosti, kroz besplatne treninge.

S tim u vezi, Elmir naglašava “Navedeni aspekt našeg poslovanja sam posebno ponosan, i kao očovjek i kao sportista. Drago mi je da smo u mogućnosti pomoći socijalnoj integraciji i unapređenju kvaliteta života kako djece iz SOS dječijeg sela, tako i korisnica Udruženja Dajte nam šansu. Kroz ovu poslovnu ideju koju su podržali Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodi uz podršku Vlade Švicarske, i Općina Novi Grad, uspjeli smo da postanemo prepoznatljivi i ostvarimo našu viziju”.

AK Novi Grad poznat je po brojnim projektima koje realizuje, a u planu su i novi. “Planovi su nam otići na sva državna atletska prvenstva, regionalne mitinge, koliko budemo u mogućnosti sa našim najboljim atletičarima/kama i naravno pokušati realizovati sve naše projekte. Po prestanku stanja uzrokovanog COVID 19 pandemijom nastavljamo sa našim redovnim aktivnostima u sklopu Atelstke škole, Atletskog treninga, Atletskog fitnesa, Atletske kondicije i individualnog treninga. U tačan datum normalizacije odvijanja treninga nismo sigurni, ali jedno smo sigurni, a to je da ćemo i ove godine biti jedan od najboljih sportskih kolektiva u BiH po broju realizovanih projekata” uz osmijeh navodi Elmir.

Više informacija o AK Novi Grad možete pronaći na:

AK Novi Grad web: www.atleta.ba

AK Novi Grad FB: AK Novi Grad Sarajevo – Atleta

Atletila za sve generacije i varijacije je poslovna ideja iz oblasti socijalnog preduzetništva koja je stručno i finansijski podržana u sklopu YEP inkubatora poslovnih ideja kojeg su, u 2018. godini, na području općine Novi Grad zajednički pokrenuli Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodio uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Općina Novi Grad.

Podsjetimo se i promo videa ovog Kluba, rađenog u sklopu stručne podrške za biznise iz YEP inkubatora poslovnih ideja.

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se realizirao uz podršku Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30 lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018. i 2019. godini pokrenuto preko 120 biznisa. Podršku mladim preduzetnicima nastavlja Investicijska fondacija IMPAKT. 

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP