back to top
Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: Naturgeist domaće tjestenine od prirodnih i zdravih sastojaka

YEP inkubator poslovnih ideja: Naturgeist domaće tjestenine od prirodnih i zdravih sastojaka

“Naturgeist” je domaća tjestenina izrađena  od prirodnih i zdravih sastojaka koji se nalaze ili su proizvedeni u Jajcu i okolini ovog gradića u Bosni i Hercegovina. Pšenična krupica stiže iz mlina u Jajcu, jaja su sa farme iz okoline Jajca, a koprivu i gljive vlasnica poslovnog poduhvata Naturgeist Esma Zjajo bere na livadama i u šumama koje okružuju Jajce. Ako se pitate kakve veze imaju koprive, gljive i orasi sa tjesteninom, vrijeme je da iznenadite svoje nepce ovom originalnom recepturom te da se domaće tjestenine sa navedenim okusima nađu na Vašoj trpezi.

Mlada preduzetnica  Esma Zjajo iz Jajca proizvodi jedinstvenu hranu sa inovativnim aspektom. Po struci je prehrambeni tehnolog, jer je, kako navodi, od malena znala da će da se bavi proizvodnjom hrane. Nakon što je bila zaposlena u prehrambenoj industriji i vodila proizvodnju u pekari, odlučila je da samostalno pokrene poslovni poduhvat za proizvodnju hrane.   “Hrana koju proizvodim morala je imati vezu sa mojim omiljenim hobijem – sakupljanjem gljiva i šumskih plodova, pa sam osmislila način da pokušam sa proizvodnjom tjestenine sa sušenim gljivama”, ističe Esma i dodaje da “Naturgeist” tjestenina ne sadrži konzervanse, aditive i boje, već isključivo domaće i prirodne sastojke, a posebna je i drugačija jer je obogaćena posebnim dodatkom – biljkama koje Esma sama ubere u šumi, suši i melje.

“Koristim miks četiri vrste šumskih i livadskih gljiva: vrganj, crna truba, đurđevača i lisičarke. Posjedujem certifikat za obučenog berača gljiva, a i dosta sam naučila o gljivama  tokom studija. Proizvod kao i sve sastojke šaljem na analizu, tako da se radi o provjereno kvalitetnom proizvodu. Nažalost, gljive naših šuma se ne iskorištavaju, ili se preprodaju po jako niskim cijenama. Stoga sam došla na ideju da ih iskoristim za izradu tjestenine.  Koristim tradicionalnu starinsku recepturu koju sam usavršila, a poseban i jedinstven okus joj daju karakteristične biljke s našeg podneblja”, ističe ova preduzetnica.

Saznavši za priliku za učešće  u YEP inkubatoru poslovnih ideja Esma je odlučila da se prijavi. YEP inkubator poslovnih ideja Jajce su u 2018. godini na području općine Jajce zajednički pokrenuli Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodi uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Općina Jajce. Zahvaljujući finansijskoj podršci Projekta zapošljavanja mladih (YEP) Esma je nabavila potrebne sirovine  i opremu za svoj biznis.  

Osim klasične tjestenine, u Esminoj maloj radionici nastaje tjestenina sa orasima,  koprivom i tjestenina sa sušenim gljivama.  Sve sadrže domaća jaja, osim tjestenine s orasima, koja je namjenjena veganskim trpezama. Tradicionalni  recept je garancija dobrog ukusa. Receptura, miješanje i eksperimentisanje s okusima, Esmi su najdraži dio posla. Kada se ustanovi najbolja formula i metodologija, tjestenina ide na sušenje , te se ručno pakuje.  

Za ovaj biznis bitna je podrška porodice. Najviše vremena je potrebno da se sakupe sve gljive, u šta je najaktivnije uključen Esmin suprug.

“Za zdravu, pouzdanu i domaću hranu je važno da je što manje kilometara prešla od bašte do vašeg stola. Što je putanja kraća, to je  sigurniji i kvalitetniji proizvod. Bosna  Hercegovina uvozi tjesteninu iz Japana, Koreje, Turske, a radi se o jednostavnom prehrambenom proizvodu za koji imamo sve dostupne sirovine i sa ne previše komplikovanim procesom proizvodnje”, smatra Esma.

Kao osoba koja je život posvetila izradi kvalitetnih recepata i hrane, Esma ima recept za mlade ljude koji žele pokrenuti vlasiti posao i biti, poput nje – sam svoj majstor i gazda: “Morate biti uporni i zaljubljeni u vašu poslovnu ideju. Bitno je da volite ono šte radite i uživate i kada je teško, a biće i teških trenutaka. Za mudro poslovanje, svima savjetujem da iskoriste brojne javne pozive i projekte preko kojih mogu dobiti i stručnu i finansijsku pomoć. Postoje ljudi sa sličnim iskustvima, preduzetnici koji su prošli kroz mnoge uspone i padove i koji nam mogu prenijeti svoja iskustva. Imate ideju? – Trebate probati. Ako uspije- odlično, ako ne uspije – ne uspije, bar ste probali i mnogo naučili”, kaže s osmijehom Esma.

“Naturgeist” proizvodi mogu se  pronaći  u marketima trgovačkog lanca Bingo u Jajcu, Bugojnu i Gornjem Vakufu, kao i u nekoliko  prodajnih objekata u Šipovu, Sarajevu, Zenici i Mostaru. Također, dostupna je i online kupovina putem  platforme Farmer.ba, te se u svega par klikova možete  uvjeriti u kvalitet domaće tjestenine sa inovativnim dodacima.

Više
informacija o Naturgeist Jajce možete pronaći na:

Naturgeist FB: naturgeist.tjestenina

Projekat zapošljavanja mladih
(YEP)
 koji podržava Vlada Švicarske u partnerstvu sa više od 30
lokalnih zajednica (općine, gradovi i kantoni) razvio je program za razvoj
poslovnih poduhvata pod nazivom YEP inkubator poslovnih ideja. U okviru YEP
inkubatora poslovnih ideja je samo u 2018.godini pokrenuto preko 100 biznisa.
Podršku mladim preduzetnicima nastavlja 
Investicijska
fondacija IMPAKT. 

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP