back to top
Yep inkubatorYEP inkubator poslovnih ideja: Pansion Jelena smještaj za opuštajući odmor u Višegradu

YEP inkubator poslovnih ideja: Pansion Jelena smještaj za opuštajući odmor u Višegradu

Jelena Borovčanin, mlada preduzetnica iz Višegrada nije čekala na posao, nego je uočenu poslovnu priliku pretvorila u poslovni poduhvat i vlastiti biznis. Sa sestrom Jovanom odlučila je iskoristiti sve veći dolazak turista u Višegrad i otvoriti pansion.  Kada se odlučila na poslovni poduhvat, imala je svega 18  godina.

Prilikom razmišljanja o pokretanju vlastitog biznisa Jelena je saznala za priliku za učešće u YEP inkubatoru poslovnih ideja kojeg su u 2018. godini na području opštine Višegrad zajednički pokrenuli Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se provodi uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Opština Višegrad. Kako Jelena ističe, zahvaljujući finansijskoj podršci Projekta zapošljavanja mladih (YEP) uspjela je dodatno da opremi Pansion, ali i da unaprijedi vlastite preduzetničke vještine. 

Pansion Jelena u Višegradu čine dva apartmana – sa jednom ili dvije spavaće sobe, u kojima mogu u boraviti i kućni ljubimci. Sve smeštajne jedinice gledaju na prelijepu rijeku Drinu, a gosti se mogu opustiti u vrtu i baru. Najupečatljiviji dio ponude pansiona je terasa sa opremom za roštilj, koja gleda na Višegrad, Drinu i fascinatno zelenilo oko srca  grada.

„Najviše znatiželjnih turista dolazi iz država bivše Jugoslavije – Srbije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore. Osim posjetilaca sa našeg govornog područja, imali smo goste sa četiri kontinenta, iz zemalja Europe, a dolazili su nam gosti i iz daleke Australije i Amerike. Najbolji dio priče je što nam se gosti vraćaju s osmijehom“, ističu Jelena i Jovana.

„Turistički kompleks Andrićgrad koji slavi lik i djelo nobelovca Ive Andrića, ilustruje njegovo stvaralaštvo neprolazne vrijednosti izaziva najviše interesovanja. Svakako, tu je višegradski most, most Mehmed paše Sokolovića – spomenik istorije opisan u djelu Na Drini ćuprija, koji je star više od pet vijekova i kako je stariji, sve je ljepši i poželjniji za posjetu turistima iz cijelog svijeta.“, navode sestre Borovčanin.

Mokra Gora udaljena je 27 km od Pansiona Jelena, a Kaluđerske Bare 48 km. Nešto bliže, u višegradsku banju dolaze turisti kako bi pronašli rješenje brojnih zdravstvenih problema.

„Naši biseri prirode, rijeka Drina i rijeka Rzav, osim splavarenja i uživanja u čistoj ljepoti, daje najukusniju ribu. Planinari svoje zadovoljstvo mogu pronaći u netaknutoj prirodi oko grada. Mnogo je znamenitosti i još više razloga za posjetiti Višegrad, da osjetite njegove čari i zavolite ovo mjesto. Brojne sportske, kulturne i zabavne manifestacije su dodatni razlog za posjetiti Višegrad tokom ljeta, a Pansion Jelena je tu da ugosti i najzahtjevnije turiste“.

Jedinice u pansionu imaju prostor za sjedenje, TV sa satelitskim programima, internet, klimu, kuhinju, blagovaonicu i vlastitu kupaonicu. Na ovu poslovnu ideju Jelena se odlučila jer je uočila  da u Višegradu nedostaje smještajnih kapaciteta. Tokom godine, Višegrad ugosti preko 300.000 turista, a Jelena je posjedovala slobodna dva sprata porodične kuće. Prostor je zajedno sa sestrom preuredila i prilagodila potrebama pansiona uz pomoć roditelja.  Pansion Jelena nudi mir, komfor i izlolovanost od buke i vreve, jer nije u strogom centru grada, a blizu je magistralnog puta.

„Posao nam dobro ide jer istinski uživamo u njemu. Stalno upoznajemo nove ljude, širimo svoje vidike, širimo prijateljstva, činimo da se oni osjećaju lijepo i da odu od nas zadovoljni“, ponosno ističe Jelena.

Jelena se kao vrlo mlada osoba upustila u preduzetničke vode i kaže kako joj ova avantura, uz sve probleme i mnoštvo rada i angažmana,  pričinjava veliko zadovoljstvo.

„Mladim ljudima bih poručila da budu vedri i optimistični, da se izbore za svoje prava, da ne klonu duhom. Ne smije nam izgovor biti da nema posla, jer posla uvijek ima. Mladi ne treba da se stide svog rada i ponekad možda neće ispuniti očekivanja koja misle da zaslužuju, jer se uvijek mora krenuti od minimalnog, da se teži ka nečemu višem i ciljevi su sigurno dostižni i na dohvat ruke. Moja porodica je primjer upravo takvog razmišljanja i djelovanja. Nikad se nismo stidjeli rada, iako imamo znanje i zvanje, nije nam teško da radimo najjednostavnije poslove , da obučemo higijensko odjelo i čistimo. S druge strane, sarađujemo s gostima potpuno različitih profila i oni se oduševe našim dočekom i predstavljanjem Višegrada na jedan drugačiji, domaćinski način“, ističe ova preduzetnica. Njena poruka mladima je da nikad ne odustaju od svojih ciljeva, oni ih sigurno čekaju, ali da budu uporni i strpljivi i da svoju karijeru, kao uzlaznu putanju, grade polako, ali sigurno“.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT GrupacijaTNT GROUP